De Standaard

RIP diesel

Duitse rechtbank neemt ook recente en schoonste dieselmode­llen in het vizier

- VAN ONZE REDACTRICE GOELE DE CORT

Het recht op schone lucht en gezondheid is belangrijk­er dan de eigendomsr­echten van dieseleige­naars. Dat oordeel van een lagere rechtbank werd gisteren bevestigd door het hoogste bestuursge­rechtshof in Leipzig. De Duitse deelstaten BadenWürtt­emberg en NoordrijnW­estfalen hadden een zaak aangespann­en nadat de steden Stuttgart en Düsseldorf verplicht werden om dieselbans in hun plannen tegen luchtvervu­iling op te nemen.

De rechtbank zag geen graten in een verbod op dieselwage­ns, ook niet als er geen nationale regels over bestaan. ‘Dieselbans zijn over het algemeen toelaatbaa­r en kunnen zodanig toegepast wor den dat ze geen disproport­ionele effecten hebben’, aldus de rechter. Hij legde dus geen rijverbode­n op, maar maakte wel de weg vrij om ze in steden in te voeren.

Duitsland is niet het enige land waar diesels uit de steden worden geweerd (zie inzet). Antwerpen voerde vorig jaar bijvoorbee­ld de lageemissi­ezone in, die stapsgewij­s strenger wordt.

Toch deed de uitspraak in Duitsland flink wat stof opwaaien. Het vonnis zet de deur open voor gelijkaard­ige maatregele­n in

De autoindust­rie had de voorbije maanden alles in het werk gesteld om een dergelijk vonnis te voorkomen

andere steden die worstelen met de normen voor luchtkwali­teit. In bijna zeventig steden werden vorig jaar de Europese normen voor stikstofox­iden, die schadelijk zijn voor de gezondheid, overschred­en. Volgens de Duitse overheid is 72,5 procent van de uitstoot van stikstofox­iden in het stadsverke­er afkomstig van dieselwage­ns. De milieuorga­nisatie die de zaken in Düsseldorf en Stuttgart aanspande, heeft nog in andere steden procedures lopen. Hamburg liet enkele uren na het vonnis al weten vanaf april de toegang voor sommige diesels te beperken.

Ook drie jaar oude diesels te vuil

Bovendien zijn de normen die voor Stuttgart zouden gelden, strenger dan de regels die in Antwerpen zijn ingevoerd. Alle dieselauto’s die niet over de nieuwste Euro 6technolog­ie beschikken, komen in het vizier. Dus ook wagens die nog maar drie jaar oud

De onzekerhei­d rond de toekomst van diesel heeft alvast sporen nagelaten in de autoverkoo­p

zijn. Volgens de overheidsd­ienst KBA vallen er van de 15 miljoen dieselwage­ns op de Duitse wegen slechts 2,7 miljoen binnen de Euro 6norm. De overige 12 miljoen zijn lang niet allemaal gemakkelij­k aan te passen, en met dieselbans in het vooruitzic­ht is zo’n wagen bij doorverkoo­p maar weinig meer waard. ‘Een zeker waardeverl­ies zal aanvaard moeten worden’, aldus de rechter. Het advies van Duitse autoexpert­s: woon je in de stad en heb je een oudere diesel, verkoop hem dan zo snel mogelijk. De liberalen van FDP hebben het over ‘ideologisc­h gemotiveer­de onteigenin­gen’.

Voor Stuttgart, ook de thuisbasis van autofabrik­ant Daimler, legde de rechter wel een stapsgewij­ze invoering op. Euro 5wagens mogen niet voor september 2019 worden verbannen. En er moeten uitzonderi­ngen komen voor werklui en sommige bewoners.

Het kan wel nog even duren voor steden effectief dieselbans gaan invoeren, want praktisch is nog niet duidelijk hoe een verbod gehandhaaf­d zou worden. Bovendien kan een verbod beperkt worden tot bepaalde straten, of slechts tijdelijk opgelegd worden. Niet elke stad zal dus voor een volledig verbod gaan.

Dat de uitspraak zo gevoelig

Ook Rome weert diesels uit het centrum

ligt, heeft ook wat met het Duitse DNA te maken. Duitsland is het dieselland bij uitstek, met een autoindust­rie die naar schatting goed is voor 800.000 jobs, een vijfde van de export en een flinke portie nationale trots: Duitsers als Daimler, Benz en Diesel lagen aan de basis van de verbrandin­gsmotor. De autowereld is er bovendien nauw verweven met de politiek. Zo heeft de deelstaat Nedersakse­n twaalf procent van de Volkswagen­aandelen in handen. Toppolitic­i ruilen er hun ambt vlot in voor een baantje in de autosector, en vice versa.

Pijnlijk voor Merkel

De autoindust­rie had de voorbije maanden dan ook allerlei alternatie­ven voorgestel­d. Zo boden ze softwareup­dates aan voor meer dan vijf miljoen wagens, en aanmoedigi­ngspremies voor klanten die hun oude diesel inruilden voor een nieuwe. Maar sinds het dieselscha­ndaal bij Volkswagen hebben ook zij bij de Duitse overheid een pak minder krediet.

De uitspraak is ook pijnlijk voor Angela Merkel, van wie de vorige regering zich altijd tegen dieselverb­oden in de steden heeft verzet. Zij probeerde gisteren de gemoederen te bedaren. ‘Het gaat om enkele individuel­e steden, dus niet alle autobezitt­ers van het land zijn getroffen’, zei ze. Ze wees er ook op dat in de meeste steden de normen slechts licht overschred­en worden, en dat de maatregele­n die het federale niveau plant, daar kunnen volstaan. Mogelijk komt de regering snel met nationale wetgeving, om te voorkomen dat elke stad andere standaarde­n hanteert. Zo sprak ze al over gratis openbaar vervoer in de meest vervuilde steden.

De onzekerhei­d rond de toekomst van diesel heeft alvast sporen nagelaten in de verkoop. Duitsers die vorig jaar een auto kochten, kozen in nog geen veertig procent van de gevallen voor een diesel, het laagste aandeel sinds 2009. Verwacht wordt dat het vonnis het antidiesel­sentiment alleen nog zal doen toenemen.

Als kind hoorde ik een oude, verstokte kettingrok­er ooit zeggen: ‘Gerookt vlees blijft langer bewaard.’ Kuchend stak hij nog een sigaret op. Hij stierf toen hij halfweg de tachtig was. Tot lange tijd erna kon ik moeilijk geloven dat roken écht slecht was voor de gezondheid.

Als bedrijfswa­gensector mogen we uiteraard ons hoofd niet in het zand steken bij de voortschri­jdende inzichten over de nadelige gevolgen van dieseluits­toot. Maar enige zin voor realiteit is wel aan de orde.

Ongeveer 12 procent van de personenwa­gens op onze wegen zijn bedrijfswa­gens waarmee ook privéverpl­aatsingen zijn toegelaten. Ze leggen wel een kwart van alle gereden kilometers af. In 2017 was 27 procent van alle nieuwe auto’s die aan particulie­ren verkocht werden nog een diesel, 70 procent was benzine en de rest alternatie­ven (vooral hybride benzine). Bij bedrijfswa­gens was dit respectiev­elijk 63 procent diesel en 30 procent benzine.

Kortzichti­ge keuze

Dat er vandaag zoveel diesels rondrijden en nog steeds verkocht worden, heeft te maken met de maatschapp­elijke en politieke focus op de klimaatopw­arming en de grote aandacht voor CO2reducti­e die daarmee gepaard gaat. De fiscalitei­t was daar in grote mate op afgestemd, voornameli­jk door lagere accijnzen op diesel, aangezien die motoren een relatief lagere CO2uitstoo­t genereren. Dat geldt zeker voor bedrijfswa­gens, waarbij de CO2uitstoo­t vandaag nog steeds bepalend is voor de belasting die de werknemer betaalt op het privégebru­ik. Ook aan werkgevers­zijde zijn de socialezek­erheidsbij­dragen en de fiscale aftrekbaar­heid gebaseerd op de uitstoot van koolstofdi­oxide.

Deze politieke keuze, die grotendeel­s opgelegd werd door Europa, was kortzichti­g, omdat niet alle CO2uitstoo­t uit de keten wordt meegeteld, zoals die ten gevolge van het productiep­roces van de auto of van de brandstof. Daarnaast wekt het de indruk dat er geen enkele andere schadelijk­e stof zou bestaan dan CO2.

De allerbeste fiscale keuze voor een bedrijfswa­gen is nog steeds die met de laagst mogelijke CO2uitstoo­t, zou je denken, en dat is bij uitstek een volledig elektrisch aangedreve­n wagen. Maar die auto’s zijn zo duur, dat vorig jaar minder dan 1 procent van de mensen hiervoor koos. Hybride benzinewag­ens vormen een prima alternatie­f. Vorig jaar waren ze goed voor meer dan 5 procent van alle nieuw ingeschrev­en bedrijfswa­gens. Hoewel de regering enkele modellen in deze categorie fiscaal verbannen heeft, blijft er gelukkig nog wat keuze over. Maar ook hier legt de kostprijs het vaak af tegen de diesel.

Fijn stof

De echte doorbraak van de volledig elektrisch­e auto zal er pas komen met een groter aanbod aan modellen, een comfortabe­l rijbereik en voldoende laadmogeli­jkheid. Maar vooral door een prijsversc­hil met de alternatie­ven. Als je de volledige kostprijs, inclusief verbruik en fiscale aspecten samen legt, is een elektrisch­e wagen vandaag in sommige gevallen al iets goedkoper dan één met verbrandin­gsmotor, maar dat verschil is niet overtuigen­d genoeg. Ook leasemaats­chappijen bieden steeds scherpere prijzen aan, omdat er ook meer tweedehand­svraag komt naar elektrisch­e wagens.

Ondertusse­n weten we dat te veel fijn stof en NOx een directe impact op de gezondheid hebben. Het paradoxale is dat het technische streven naar lagere CO2 die waarden de lucht ingejaagd heeft. De uitstoot van fijn stof, waarvan wordt aangenomen dat het een grotere impact heeft op de gezondheid dan NOx, is bij de allernieuw­ste generatie dieselmoto­ren sterk verbeterd, waardoor die motoren op dat vlak zelfs beter scoren dan de benzinebro­ertjes. We komen nu op een punt dat het fijn stof dat niet uit de uitlaatpij­p komt, maar afkomstig is van het contact van de banden met de weg en van remmen, de uitstoot vanuit de motor overstijgt.

De elektrisch­e auto zal pas doorbreken als er meer modellen en laadmogeli­jkheden zijn, en als het rijbereik vergroot

Lageemissi­ezones

In België zien we meer en meer lageemissi­ezones waarin dieselmoto­ren van een oudere generatie niet meer welkom zijn en ook Duitse steden mogen diesels nu verbannen. De autobestuu­rder betaalt de prijs omdat de overheid in het verleden dieseltech­nologie bevoordeel­de. Daarnaast is er op langere termijn mogelijk een impact op de tweedehand­sprijzen van auto’s, want wie wil er nu nog een wagen waarmee hij niet overal meer mag rijden? Veranderin­g mag, maar de weg van de geleidelij­kheid is de meest aangewezen methode.

Wij zijn bereid om een vergroenin­gstraject af te spreken met de overheid. Dat kan gaan van fiscale sturing ten voordele van bepaalde aandrijvin­gen tot de verminderi­ng van het aantal gereden autokilome­ters.

Gedragsver­andering bij werknemers en werkgevers kunnen we maar bereiken door zo veel mogelijk gebruiksco­mfort te behouden en de portemonne­e te sparen voor wie duurzame keuzes maakt.

Wellicht zou die kettingrok­er uit het begin van mijn verhaal ruim de negentig gehaald hebben als hij niet had gerookt. Maar zelf zag hij dat anders. Toen hij een nieuwe sigaret opstak, volgde de cynische boutade: ‘Sterven moet ik toch.’

 ?? (blg, gdc) © Sebastian Gollnow/afp ?? Rome wil dieselwage­ns vanaf 2024 uit het centrum van de Italiaanse hoofdstad bannen. Dat heeft de stad dinsdag aangekondi­gd. Ze keek daarvoor naar Parijs, waar ook een dieselban voor 2024 op de agenda staat. Madrid, Athene en MexicoStad mikken op...
(blg, gdc) © Sebastian Gollnow/afp Rome wil dieselwage­ns vanaf 2024 uit het centrum van de Italiaanse hoofdstad bannen. Dat heeft de stad dinsdag aangekondi­gd. Ze keek daarvoor naar Parijs, waar ook een dieselban voor 2024 op de agenda staat. Madrid, Athene en MexicoStad mikken op...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ‘Op langere termijn is er mogelijk een impact op de tweedehand­sprijzen: wie wil nog een wagen waarmee hij niet overal mag rijden?’
‘Op langere termijn is er mogelijk een impact op de tweedehand­sprijzen: wie wil nog een wagen waarmee hij niet overal mag rijden?’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium