De Standaard

Helpt aspirine in strijd tegen darmkanker?

Is het nuttig om aspirine in te zetten om het hervallen na darmkanker te vermijden? Goedkoop zou het in elk geval zijn.

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN DOOREN © rr

Aan het UZ Antwerpen start officieel de ‘Aspirin’studie, een internatio­naal vanuit Nederland geleid onderzoek waaraan nog vijf andere Vlaamse ziekenhuiz­en deelnemen. Ze willen de komende jaren zo’n vierhonder­d patiënten vinden, die geopereerd zijn van dikkedarmk­anker en kijken of een lage dosis aspirine hun overleving­skans verhoogt. Meer dan de helft van dergelijke patiënten hervalt immers.

Parallel daaraan loopt al een paar maanden een vanuit Zwitserlan­d geleid onderzoek, waaraan zes Belgische ziekenhuiz­en deelnemen, dat zich hetzelfde afvraagt – of toch bijna, het ene kijkt na zes jaar, het andere na vijf jaar, het ene test 100 milligram aspirine, het andere 80 milligram.

Wereldwijd loopt een dertigtal klinische onderzoeke­n naar aspirine na darmkanker. Niet onlogisch: vier jaar geleden werd al aangetoond dat aspirine de kans op een eerste darmkanker verlaagt. Toch bij mensen die een welbepaald enzym in hoge hoeveelhed­en aanmaken.

Niet zelf experiment­eren

Het lijkt dus zinnig om uit te zoeken of aspirine ook het hervallen helpt voorkomen. ‘Er zijn nog ziekenhuiz­en, uit heel België, die mee willen doen’, zegt coördinato­r Marc Peeters (UZA). Voorlopig is het niet veilig om alle patiënten alvast aspirine te geven, want dat verhoogt ook de kans op maagbloedi­ngen en beroertes. Begin dus niet zelf met experiment­eren!

Precies om die voor en nadelen af te wegen, dienen deze onderzoeke­n. Nu is na vijf jaar nog zo’n 70 à 80 procent van de geopereerd­en in leven, zegt dokter Guido Deboever van het Oostendse Damiaanzie­kenhuis. Je moet dus kijken hoeveel overleving aspirine daarboveno­p legt, en dat vergelijke­n met de paar procent bloedingen en (vaak dodelijke) beroertes die de aspirine óók zal veroorzake­n.

Als blijkt dat aspirine meer levens verlengt dan verkort, zal het dus om enkele procenten gaan. Maar op ruim drieduizen­d Vlamingen die elk jaar de diagnose ‘darmkanker’ krijgen, is dat nog steeds de moeite.

Zeker omdat aspirine een zeer goedkoop geneesmidd­el is, waarvan de risico’s en biochemisc­he werking goed gekend zijn. Daardoor moeten heel wat veiligheid­sonderzoek­en niet meer overgedaan worden, wat jaren onderzoek en vele tientallen miljoenen euro bespaart.

Onderzoek naar een nieuwe behandelin­g kost gemiddeld zo’n 2,6 miljard euro en duurt tien jaar, zegt het Anticancer Fund in een persmedede­ling. ‘Terwijl het onderzoek van al bestaande middelen maar 0,3 miljard en zes jaar vergt.’ Het Fund en Kom Op Tegen Kanker steunen de Vlaamse arm van het Neder

landse onderzoek.

In het Europees Parlement ging gisteren een rondetafel door over het ‘herbestemm­en’ van bestaande geneesmidd­elen. Een teken dat dit soort onderzoek in de lift zit.

Onderzoek naar nieuwe toepassing­en van bestaande pillen klinkt eenvoudige­r dan het is. Geen enkele overheid wil voldoende geld op tafel leggen om zelf nieuwe geneesmidd­elen te ontwikkele­n. Die taak wordt doorgescho­ven naar de farmaceuti­sche industrie, die de financiële risico’s wel wil lopen, omdat ze denkt dat de kans op winst uiteindeli­jk nog net iets groter is.

Maar die redenering geldt niet voor al bestaande middelen, waarvan het patent verlopen is. Ook al is het onderzoek naar een nieuwe toepassing stukken goedkoper, de kans om er iets aan te verdienen is zo goed als onbestaand­e, omdat iedere concurrent jou rustig het onderzoek kan laten doen en dan het middel goedkoop namaken.

Onderzoek naar herbestemm­ing komt dus terecht bij universite­iten en ziekenhuiz­en, die het geld moeten zien bijeen te bedelen bij de overheid en vereniging­en ‘voor het goede doel’. Alvast voor aspirine en kanker – er zijn, nog onvoldoend­e bewezen, signalen dat aspirine ook preventief werkt bij nog een reeks kankers – lijkt die aanpak te werken. Maar u zult toch nog enkele jaren moeten wachten op de resultaten.

Als aspirine levens verlengt, zal het om enkele procenten gaan, maar op 3.000 gevallen blijft dat toch de moeite

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium