De Standaard

EINDE VAN DIESEL KOMT IN ZICHT

- BART STURTEWAGE­N

De omsingelin­g van de dieselmoto­r komt een fors stuk dichterbij door de uitspraak van de hoogste Duitse administra­tieve rechtbank in Leipzig gisteren. Volgens het Bundesverw­altungsger­icht mogen steden die de normen voor luchtkwali­teit niet halen, autonoom beslissen om dieselwage­ns te weren. Opmerkelij­k is dat de uitspraak veel verder gaat dan wat elders, onder meer in Antwerpen en Brussel, al voor lageemissi­ezones geldt. Daar worden doorgaans roetkarren van twintig jaar oud uit het stadscentr­um geweerd. Hier spreken we over wagens die aan de vrij recente Euronorm 5 voldoen. En zelfs de allernieuw­ste en schoonste modellen komen al over enkele jaren in het vizier.

De commerciël­e waarde van die voertuigen dreigt van de ene dag op de andere te kelderen als meer en meer steden op basis van dit vonnis hun regelgevin­g aanpassen. Cruciaal is dat de rechtbank vindt dat het milieu voorgaat en dat er geen compensati­e voor dat waardeverl­ies moet komen.

Het is veelzeggen­d dat de juridische realiteit zo snel kan kantelen, zelfs in het autoland bij uitstek. Terwijl de voorgenome­n Grote Coalitie van christende­mocraten en sociaaldem­ocraten de belangrijk­e autoindust­rie nog met fluwelen handschoen­en wil aanpakken, duwen de rechters in Leipzig, wel ja, het gaspedaal in. De autobouwer­s hopen nog wat te kunnen redden door verkochte auto’s terug te roepen om ze properder te maken. Maar na het Dieselgate­schandaal is de geloofwaar­digheid daarvan gering. De verkoop van diesels is al maanden in vrije val. Het einde van het dieseltijd­perk komt nu echt in zicht.

Zolang het ging om maatregele­n die bedoeld waren om de klimaatopw­arming tegen te gaan, lag de klemtoon vooral op het vermijden van CO2uitstoo­t. Daarop scoorden diesels relatief goed. Het stikstofox­ide (NOx), dat ze verhouding­sgewijs meer uitstoten, is nochtans ook een broeikasga­s. Maar het is de koppeling van die uitstoot aan de luchtkwali­teit in steden die het verschil maakt. Burgers beseffen dat het om hun eigen gezondheid gaat, hier en nu, en niet over klimaatdoe­lstellinge­n voor het einde van deze eeuw.

Hoe snel en hoe grondig een ommekeer kan gaan, bewijst de geschieden­is van het roken. Zolang het debat focuste op de gezondheid van de rokers, hield de tabakslobb­y drastische maatregele­n makkelijk tegen. Maar toen het comfort en de gezondheid van nietrokers in beeld kwam, veranderde alles. Zoals we ons niet meer kunnen voorstelle­n dat in café of restaurant of op het werk nog gerookt zou worden, zo zal de diesel door de geschieden­is worden uitgerange­erd.

Duitse rechtbank neemt ook nieuwste en schoonste modellen in vizier

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium