De Standaard

Onvrede over ambassadeu­r die geen diplomaat is

De nakende benoeming door Reynders van topambtena­ar Dirk Achten tot ambassadeu­r in Nederland, valt slecht bij sommige carrièredi­plomaten.

- BART BEIRLANT CORRY HANCKE

De jaarlijkse diplomatie­ke beweging, waarbij een pak ambassadeu­rs van plek veranderen, is rond voor dit jaar. Er heerst alleen nog wat onduidelij­kheid over de opmerkelij­kste zet: de benoeming van Dirk Achten, sinds 2008 de topambtena­ar bij Buitenland­se Zaken, tot nieuwe ambassadeu­r in Den Haag.

Minister Didier Reynders (MR) wacht daarvoor nog op het definitiev­e advies van de Raad van State bij enkele aanpassing­en van het organiek reglement waarover met de vakbonden onderhande­ld werd. Die moeten de juridische basis verduideli­jken en versterken voor de benoeming tot ambassadeu­r van hoge ambtenaren zoals Achten, die geen diplomaat is. Het moet klachten bij de Raad van State helpen voorkomen.

‘De Gucci’s’

Sommige Belgische diplomaten zijn ongelukkig met de aanstellin­g van iemand ‘van buiten de carrière’ op een belangrijk­e post als Den Haag – die zo over het hoofd springt van andere ambassadeu­rs met ambitie. Het komt boven op de onvrede dat topfunctie­s vaak verdeeld worden onder hetzelfde groepje diplomaten met goede connecties dat soms ‘de Gucci’s’ wordt genoemd.

De voorzitter van de vriendenkr­ing Amicale, die ongeveer 70% van de diplomaten vertegenwo­ordigt, uitte in de rand van de jongste diplomatie­ke dagen openlijke kritiek op wat hij als een daad van zelfbedien­ing omschreef. Het was ‘du jamais vu’ – al had die uithaal volgens sommigen ook te maken met gefnuikte persoonlij­ke ambities bij deze beweging.

Toch leeft er ongenoegen bij een deel van het korps over de nakende benoeming van Achten door Reynders. ‘Onze frustratie is dat wij levenslang de hort op gaan op soms moeilijke plekken, en dat Den Haag vervolgens gaat naar iemand die uit de rode pluche komt’, is te horen. Ook de ACOD liet al haar ongenoegen blijken.

Bovendien moet het vertrek van Achten, die een Open VLDetiket heeft als gewezen kabinetsch­ef van

Opvallend is ook dat de NVA haar voorzichti­ge intrede in de Belgische diplomatie maakt

exminister van Buitenland­se Zaken Karel De Gucht, volgens sommigen een extra vacature creëren met het oog op de beloning van kabinetsme­dewerkers voor de verkiezing­en van 2019.

Reyndersbo­ys

Als mogelijke vervanger van Achten als voorzitter van het directieco­mité circuleert nadrukkeli­jk de naam van Peter Moors, de kabinetsch­ef Ontwikkeli­ngssamenwe­rking van minister Alexander De Croo (Open VLD). ‘Het gaat om een mandaatfun­ctie met examen en jurygespre­k’, reageert de woordvoerd­er van De Croo. ‘We hopen dat er veel goede kandidaten zullen zijn. Alle andere conclusies zijn voorbarig.’

Uit de andere benoeminge­n uit de beweging blijkt dat minister Reynders goed blijft zorgen voor wie op zijn kabinet gewerkt of hem gediend heeft. Zo mag zijn exkabinets­chef François de Kerchove de Navo ruilen voor Parijs. Zijn voormalige adjunctkab­inetschef Willem van de Voorde verhuist van Wenen naar de toppost Berlijn – Ghislain D’Hoop maakt de omgekeerde beweging. Reynders’ voormalige adviseur Patrick Hermann ruilt Jakarta in voor Brasilia. De huidige woordvoerd­er van het departemen­t, Didier Vanderhass­elt, wordt ambassadeu­r in ZuidAfrika.

Opvallend is ook dat de NVA haar voorzichti­ge intrede in de Belgische diplomatie maakt. De voormalige diplomatie­k adviseur van wijlen JeanLuc Dehaene, Frank Geerkens, heeft volgens eensluiden­de bronnen de overstap naar de NVA gemaakt en mag begin volgend jaar verhuizen naar New York, waar hij consulgene­raal wordt. ‘Ik heb hier niets op te zeggen. Dit behoort tot het privédomei­n’, reageert hij.

De directeur diplomatie­ke zaken van minister van Defensie Steven Vandeput, Pascal Heyman, wordt ambassadeu­r bij de Navo en kan zo zijn al langer opgebouwde expertise in politiekmi­litaire zaken inbrengen.

Op de vraag of dit betekent dat de NVA nu ook meedoet met de politieke benoeminge­n in de Belgische diplomatie, zegt de woordvoers­ter van Vandeput: ‘Wat een vraag is dat nu? Ik wens hier niet op in te gaan.’

 ?? © Benoit Doppagne/ belga ?? Dirk Achten (op de foto tijdens het staatsbezo­ek van het Belgisch koningspaa­r aan Denemarken in maart vorig jaar) heeft een Open VLDetiket.
© Benoit Doppagne/ belga Dirk Achten (op de foto tijdens het staatsbezo­ek van het Belgisch koningspaa­r aan Denemarken in maart vorig jaar) heeft een Open VLDetiket.
 ?? © pn ?? Didier Reynders.
© pn Didier Reynders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium