De Standaard

Lotto waagt fors prijsgokje

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Een lottobilje­t wordt een kwart duurder. In ruil wordt de winstuitke­ring groter en verdubbele­n de winstkanse­n, zij het alleen voor de kleine bedragen.

Vanaf 26 mei kost een volledig lottobilje­t (met veertien roosters) 17,5 euro in plaats van 14 euro. De prijsverho­ging past in een grondige hervorming van de Lotto, die het veertig jaar oude kansspel aantrekkel­ijker moet maken.

De Lotto is met bijna 400 miljoen euro goed voor 31 procent van de verkoopomz­et van de Nationale Loterij, maar dat is bijna de helft minder dan tijdens de piek van de lottogekte vijftien jaar geleden.

Dat krimpende marktaande­el is volgens Jannie Haek, topman van de Nationale Loterij, vooral te wijten aan de toenemende popularite­it van rivalen als Euromillio­ns, krasbiljet­ten en gokspelen via het internet. Hij benadrukt dat de Lotto het voorbije jaar nog altijd vier miljoen spelers kon verleiden en daarom – zeker in Vlaanderen – tot het DNA van de Nationale Loterij blijft behoren.

Een grondige hervorming, die ingaat op 26 mei, moet nu het stof op de lottotromm­el wegblazen en het populaire kansspel een nieuw elan geven. En dit keer niet door de winstkanse­n te verlagen, zoals vroeger. Begin jaren tachtig ging het lottoroost­er van 40 naar 42 nummers en in 2011 van 42 naar 45. ‘Dat was achteraf gezien geen goede zet’, geeft Haek nu toe. ‘De boodschap dat het almaar moeilijker werd om te winnen was lastig te verkopen. Daarom doen we nu het omgekeerde.’

Kleine bedragen

Voor het eerst in 40 jaar gaat de Nationale Loterij de winstuitke­ring van de Lotto verhogen, althans voor de kleine bedragen. De winst in rang zeven en rang acht stijgt telkens met een kwart: respectiev­elijk van 5 naar 6,25 euro en van 3 naar 3,75 euro. Er komt ook een extra winstrang: rang negen. Wie daar één nummertje juist heeft en het bijkomende getal, krijgt 1,25 euro. En boven op elke trekking zal de Nationale Loterij met een nieuw spel aan 300 extra winnaars 500 euro uitkeren.

Dat alles moet de winstkanse­n verdubbele­n en straks resulteren in ‘120 miljoen in plaats van 60 miljoen lottowinna­ars per jaar’.

Dat die verhoogde winstkanse­n louter voor de kleine bedragen zijn, zal er in de nationale reclamecam­pagne (gesteund door de Rode Duivels en wielerploe­g LottoSouda­l) niet bij worden verteld. Maar dat had u wellicht al geraden. De kans op de Lottojackp­ot van 1 miljoen euro of meer, blijft ook na 26 mei onverander­d: uiterst miniem. Of in cijfers uitgedrukt: 1 kans op 8.145.060.

Goede doelen

De vraag is dan ook hoe de gokkers aan de kassa zullen reageren op de prijsstijg­ing: per rooster zullen ze straks een kwart meer moeten betalen. Niet 1 maar 1,25 euro. Toch één troost: 30 procent van de Lottoinkom­sten blijft doorgestor­t worden naar de staat en allerlei goede doelen. En keert zo terug naar de maatschapp­ij. Dat kan je van andere gokbedrijv­en niet zeggen.

De kans op de Lottojackp­ot van 1 miljoen euro of meer, blijft ook na 26 mei onverander­d

 ??  ?? Voor het eerst in 40 jaar verhoogt de winstuitke­ring van de Lotto. © blg
Voor het eerst in 40 jaar verhoogt de winstuitke­ring van de Lotto. © blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium