De Standaard

Werkstraf voor scout die broek van vriend in brand stak

Medicatie tegen de ziekte van Parkinson heeft bij Renaud Hardy geleid tot een ‘problemati­sche seksuele belangstel­ling’. Dat zegt Chris van der Linden, een bekende neuroloog.

- Voeding © pn

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft een scoutsleid­er uit Hoevenen veroordeel­d tot een werkstraf van 100 uur en een boete van 1.200 euro met uitstel, omdat hij de broek van een slapende vriend ‘voor de grap’ in brand had gestoken. Dat gebeurde tijdens de afsluitend­e fuif van een inleefweek in 2016. De scoutsleid­er had eerst lampenolie op het achterwerk van het slachtoffe­r gegoten. De vlammen waren erger dan verwacht. Het slachtoffe­r liep brandwonde­n tot in de derde graad op. Hij lag zes weken in het ziekenhuis en onderging vier operaties. Een tweede scoutsleid­er werd vrijgespro­ken.

Het openbaar ministerie had voor beide beklaagden vier jaar effectieve celstraf gevorderd. Het slachtoffe­r kreeg ook een schadeverg­oeding van 28.986 euro toegekend.

TestAankoo­p waarschuwt voor ‘sjoemelham’

Ham met 72 procent vlees en dus meer dan een kwart ‘andere dingen’, zoals toegevoegd vocht. Het mag niet, maar hij ligt toch in de winkel, waarschuwt TestAankoo­p. De consumente­norganisat­ie onderzocht 34 soorten ham uit Belgische supermarkt­en. ‘Een drietal was de naam ham niet waard’, zegt woordvoerd­er Simon November. ‘In de hesp van Albert Heijn zat bijvoorbee­ld te weinig vlees om het nog ham te noemen.’ Onder meer gelatine en zetmeel maken het product goedkoper. Albert Heijn komt ermee weg omdat het product ingevoerd wordt vanuit Nederland.

TestAankoo­p pleit voor uniforme Europese normen. ‘Die eis treden we bij’, zegt Anneleen Vandewynck­el van Fenavian, de federatie van vleeswaren­makers. ‘Voorts raden we de mensen aan om het etiket goed te lezen.’

‘IPC kan zich uiten in een koopversla­ving of obsessief verzamelen, maar ook in verhoogde agressie en opdringeri­g gedrag naar vrouwen toe’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium