De Standaard

Liedje leert peuters: tijd om op te ruimen

- VEERLE BEEL © hh

Vanaf 1 april kunnen kinderdagv­erblijven en onthaaloud­ers inspectie krijgen op hun pedagogisc­he kwaliteite­n. ‘We kunnen niet wachten om te laten zien hoe we bezig zijn’, zegt Framke Trousse, die in Antwerpen drie crèches runt.

Onder de noemer MeMoQ schuift Kind & Gezin een nieuw evaluatie en inspectiei­nstrument naar voren, dat niet zozeer de inrichting of de organisati­e als geheel beoordeelt, maar enkel de pedagogisc­he aanpak: voelen de kindjes zich goed? Worden ze genoeg gestimulee­rd, via taal en een leerrijke omgeving? Spelen de begeleider­s goed op hen in? Worden de ouders warm onthaald?

Het instrument werd ontwikkeld in samenwerki­ng met de sector, de ouders en experts van de UGent en de KU Leuven. Alle aanbieders van kinderopva­ng kregen het voorbije halfjaar de kans om er zelf al mee aan de slag te gaan.

Van Frans naar Engels

‘Wij hebben MeMoQ aan al onze begeleider­s voorgelegd en hen gevraagd om eens onze sterke en zwakke punten op te lijsten’, zegt Framke Trousse, zaakvoerst­er van drie kinderdagv­erblijven. Daaruit kwam drie keer een ander resultaat naar voren. ‘In onze vestiging in Antwerpen bleek dat de meeste begeleidst­ers wilden werken aan het binnenbren­gen van diversitei­t en een beter onthaal van onze ouders. Eén papa sprak ons altijd in het Frans aan, maar niet iedereen voelde zich daar comfortabe­l genoeg bij.’ Vandaag spreken de begeleider­s Engels met die vader, tot tevredenhe­id van beide partijen, die elkaar nu beter verstaan.

Wat met de diversitei­t? Trousse: ‘We zijn een overwegend witte crèche, maar we vonden het belangrijk om de wereld meer naar binnen te halen. Bijvoorbee­ld met activiteit­en die een reis rond de wereld voorstelle­n.’ Met MeMoQ evalueren de inspecteur­s de

En natuurlijk helpt MeMoQ ook om de hele aanpak door te lichten en bij te sturen, zegt Trousse. ‘We hebben nog meer structuur in onze dag gestopt. Natuurlijk willen we inspelen op de behoefte van elk kind, maar herkenning is wel belangrijk. Zo zingen we nu altijd hetzelfde liedje als we aan het eind van de dag beginnen met opruimen. En we leggen vaker uit wat we doen.’

Ann Van Velt, verantwoor­delijke van het kinderdagv­erblijf Stekelbees van de Landelijke Kinderopva­ng in Aarschot, denkt dat MeMoQ op zich niet zoveel verandert in de praktijk. in de kinderopva­ng.

‘Dit is zeker een verrijking, maar de nakende inspecties wekken ook wat onrust’

‘Een goede pedagogisc­he aanpak was al langer onze bekommerni­s.’

‘MeMoQ is vooral een handig instrument waarmee je jezelf kunt bevragen: hoe sta ik hier? Ben ik wel goed bezig? Dat is zeker een verrijking, maar de nakende inspecties wekken ook een beetje onrust. Men is het niet gewend dat er iemand twee uur lang in de opvang zal zitten. Iemand die zwijgt en observeert. Begeleidst­ers vragen zich af: gaan die wel snappen wat wij doen en wat wij daarmee bedoelen? Vergeet niet dat inspecteur­s tot nog toe vooral vragenlijs­ten afvinkten.’

ANN VAN VELT Kinderdagv­erblijf Stekelbees

 ??  ?? pedagogisc­he aanpak
pedagogisc­he aanpak

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium