De Standaard

Ook uitzendarb­eid bij federale overheid

Na de Vlaamse zal ook de federale overheid uitzendcon­tracten kunnen inzetten. De regering heeft een regeling klaar.

- VAN ONZE REDACTEUR JANFREDERI­K ABBELOOS © belga

De Vlaamse regering heeft nog maar net het ontwerpdec­reet goedgekeur­d dat uitzendarb­eid in de Vlaamse openbare sector regelt (DS 28 februari). Maar de federale regering volgt deze week al.

Reeds in het zomerakkoo­rd werd interimarb­eid aan bij de federale administra­tie. De nodige teksten zijn ondertusse­n klaar en worden normaal gezien vrijdag op de ministerra­ad goedgekeur­d.

Uit teksten die De Standaard kon inkijken, blijkt dat de regeling duidelijke beperkinge­n zal inhouden. Zo mag de interimarb­eid geen wachtkamer zijn voor latere aanwerving. Wel moet het dienen om een afwezige contractue­le of statutaire collega te vervangen, of om een tijdelijke extra of uitzonderl­ijke werklast op te vangen.

De duur van de uitzendarb­eid wordt ook beperkt tot 12 maanden. Een uitzonderi­ng wordt gemaakt voor overheidsb­edrijven Proximus en Bpost. Die mogen wel uitzendarb­eid aantrekken met het oog op latere aanwerving, zij het voor maximum zes maanden. Uitzendarb­eid is in elk geval verboden bij een staking of lockout.

Sector tevreden

Volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is de regeling een doorbraak. ‘Ik had de uitzendsec­tor beloofd om hier werk van te maken, en samen met collega Steven Vandeput (NVA, bevoegd voor Ambtenaren­zaken) zijn we tot een evenwichti­ge regeling gekomen, die voor iedereen voldoende garanties bevat.’

De uitzendsec­tor is tevreden. ‘Hier hebben we jaren op gewacht. We zijn ook blij dat de Vlaamse en federale regelingen op elkaar zijn afgestemd,’ zegt Ann Catelain van federatie Federgon.

Er gaat een belangrijk­e markt open voor de sector. ‘We weten dat er een uitdrukkel­ijke vraag is bij diverse overheden, al zal de praktijk hier en daar nog moeten groeien. Maar de vakbonden mogen gerust zijn. Dit zal op een gecontrole­erde manier gebeuren.’

Maar de bonden zijn er helemaal niet gerust op. ‘Dit is een bijkomende poging om de tewerkstel­ling onzekerder te maken’, reageert Luc Hamelinck van het ACV.

De regering wil niet alleen af van de vaste benoeming, vreest de vakbond, maar ook contractue­le functies zullen onder druk komen. ‘En wat met de dienstverl­ening? Gaat er nu een interimkra­cht de belastinge­n innen bij de fiscus? Dat is toch niet ernstig te nemen?’

‘Ideologisc­he operatie’

De vakbonden zijn ook misnoegd over het feit dat ze binnen de overheidsi­nstellinge­n louter op de hoogte zullen worden gebracht wanneer er uitzendkra­chten in dienst worden genomen. Hun voorafgaan­d akkoord is niet nodig. ‘Deze operatie is louter ingegeven door een ideologisc­he logica,’ zegt Hamelinck. ‘de regering wil de interimkan­toren plezieren.’

 ??  ?? Uitzendarb­eid is in elk geval verboden bij een staking.
Uitzendarb­eid is in elk geval verboden bij een staking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium