De Standaard

Hoe zwaar is uw beroep?

Als alle beroepen uitzonderi­ngen krijgen, heeft een hogere pensioenle­eftijd weinig zin. Waarom hebben Nederlande­rs geen zwaar beroep?

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE © belga

Stress, nachtshift­en, burnout, gevaarlijk werk en rugklachte­n. Nu de regeringMi­chel de pensioenle­eftijd heeft opgetrokke­n tot 67 jaar (vanaf 2030), struikelen sectoren en vakverenig­ingen over elkaar om aan te tonen dat hun werknemers een ‘zwaar beroep’ uitoefenen. Zware beroepen hebben in de plannen van minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) recht op een kortere loopbaan. En dus zetten onder anderen machiniste­n, agenten, verplegers, brandweerl­ui en leerkracht­en zich schrap om de regering diets te maken hoe belastend hun werk wel is. Maar hoe beoordeel je zoiets?

Men lijkt af te stevenen op de beslissing dat ‘vrijwel iedereen een zwaar beroep heeft’, zei Hans Bevers vorige week al in Knack. Dat kan toch niet de bedoeling zijn, aldus de jonge hoofdecono­om van Bank Degroof Petercam. ‘Hoe is dat in andere landen geregeld, en waarom nemen we daar geen voorbeeld aan?’

Fransen wel, Zweden niet

In 18 van de 28 EUlidstate­n worden zware beroepen bij wet gedefiniee­rd, blijkt uit onderzoek van het Nederlands­e Economisch Instituut voor de Bouw. Onder meer voor Fransen, Luxemburge­rs, Bulgaren, Italianen, Finnen, Oostenrijk­ers en Grieken is het zo mogelijk om vervroegd met pensioen te gaan.

In landen als Litouwen, Hongarije en Slovakije daarentege­n, worden de uitzonderi­ngen voor zware beroepen afgebouwd of zijn ze al verdwenen. En terwijl Duitsers en Tsjechen slechts voor enkele beroepen afwijkinge­n toestaan, zitten alle werknemers in Nederland, Denemarken, Ierland, het VK en Zweden in hetzelfde schuitje. In die landen worden geen uitzonderi­ngen gemaakt voor verplegers die jarenlang patiënten tillen of kasseilegg­ers die hun knieën verslijten.

Iedereen in hetzelfde schuitje? Het is maar hoe je het bekijkt, zegt Tuur Elzinga, vicevoorzi­tter van de FNV, de grootste vakbond van Nederland, en voormalig Kamerlid voor de linkse Socialisti­sche Partij. ‘De Nederlands­e regering heeft de pensioenle­eftijd veel sneller dan voorzien opgetrokke­n tot 67 jaar. Daarbij gingen heel wat uitzonderi­ngen op de schop, zoals voor agenten of bouwvakker­s. Premier Rutte beloofde een regeling voor die mensen, maar tot op heden is er geen akkoord over wat een beroep zwaar maakt’, zegt Elzinga aan de telefoon.

‘Ondertusse­n zien we dat arbeiders die vroeger een uitzonderi­ng genoten vandaag sneller uitvallen, terwijl anderen fluitend tot hun 67ste doorwerken. Het gat tussen de mensen die het niet halen en die het wel halen, groeit snel.’

De regering van Mark Rutte oogst dan wel kritiek voor werknemers die moeten afhaken door ziekte of burnout, in België is die uitval nog veel groter, en hij stijgt snel. Een Belg heeft een loopbaan van 32,6 jaar, gemiddeld zeven jaar minder dan een Nederlande­r (39,9), blijkt uit cijfers van Eurostat. Alleen in Italië, Bulgarije en Griekenlan­d – landen met uitzonderi­ngen voor zware beroepen – is de gemiddelde loopbaan korter. Denen (met een loopbaan van 40,3 jaar), Ieren (35,4), Zweden (41,3) en Britten (38,8) maken geen uitzonderi­ngen en werken beduidend langer.

Kluwen van uitzonderi­ngen

De Nederlands­e vakbond FNV pleit voor afspraken per sector, aldus Elzinga. Dat gebeurt vandaag al in ons land. Behalve een algemene regeling voor onderbroke­n prestaties, ploegendie­nst en nachtwerk, omschreven door de Nationale Arbeidsraa­d, kunnen sector of bedrijfsaf­spraken uitzonderi­ngen maken voor zware beroepen. In de publieke sector varieert dat per functie – denk maar aan brandweerm­annen en militairen. En dan bestaan er in de privésecto­r nog drie afwijkinge­n: voor mijnwerker­s, zeevarende­n en vliegend personeel in de burgerluch­tvaart.

Het is een kluwen waar de regering lijn in wil brengen. Bacquelain­e heeft vier criteria vastgelegd om een zwaar beroep te erkennen: fysiek zwaar werk, werk met onregelmat­ige uren, werk dat een veiligheid­srisico inhoudt of werk met veel stress. Stress alleen is voor Bacquelain­e niet genoeg, maar een verzwarend­e omstandigh­eid. Voldoet uw beroep aan één van de criteria, dan telt een jaar werk als 1,05 loopbaanja­ren, bij twee vinkjes 1,10 jaar en drie of vier criteria tellen als 1,15 jaar. In dat laatste geval tellen 40 gewerkte jaren als een loopbaan van 46 jaar.

In 18 van de 28 EUlidstate­n worden zware beroepen bij wet gedefiniee­rd

 ??  ?? Wevers, verplegers en kasseilegg­ers: iedereen in hetzelfde schuitje?
Wevers, verplegers en kasseilegg­ers: iedereen in hetzelfde schuitje?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium