De Standaard

Verlenging kerncentra­les gouden zaak voor Engie

De levensduur­verlenging van de kerncentra­les Doel 4 en Tihange 3 brengt Engie/ Electrabel jaarlijks tot 850 miljoen op. Dat houdt de overgang naar hernieuwba­re energie tegen, waarschuwt het Federaal Planbureau.

- © Joris Snaet VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

De verlenging van twee kerncentra­les ‘kan de energieove­rschakelin­g vertragen, aangezien investerin­gen in flexibele en koolstofar­me technologi­eën in België, die dringend noodzakeli­jk zijn, te lijden zullen hebben onder de lagere ROIbereken­ing (rendements­berekening, red.) en uitgesteld of geannuleer­d kunnen worden.’

Een onderbelic­hte passage in het rapport van het Federaal Planbureau maakt helderder dan ooit duidelijk dat een verlenging van de kerncentra­les nefast is voor de investerin­gen in hernieuwba­re energie. Nochtans rekenen alle federale regeringsp­artners, ook de NVA, daarop.

Het Planbureau berekende dat de verlenging van de twee jongste centrales, Doel 4 en Tihange 3, met tien jaar, de producente­n van kernenergi­e –Engie/Electrabel vooral – 800 tot 850 miljoen kan opleveren per jaar. De producente­n van zonneenerg­ie verliezen 10 tot 31 miljoen, die van windenergi­e 34 tot 66 miljoen en investerin­gen in gasgestook­te centrales worden 200 tot 277 miljoen minder rendabel, vergeleken met een volledige kernuitsta­p.

Dat heeft ermee te maken dat de kerncentra­les afgeschrev­en zijn en – zelfs na de investerin­gen die nodig zijn om ze tien jaar langer aan de praat te houden – meer elektricit­eit tegen een lage prijs op de markt kunnen brengen. Die lagere prijs bedreigt de rendabilit­eit van alle andere producente­n, waardoor investeerd­ers in hernieuwba­re energie afgeschrik­t kunnen worden.

De resultaten liggen in de lijn van een studie van netbeheerd­er Elia, die er eveneens van uitging dat een levensduur­verlenging van kerncentra­les vooral in het voordeel van de eigenaars van die centrales is. Er is vol gens het Planbureau ook een voordeel voor de consument, maar dat is met een voordeel van 77 tot 171 miljoen euro beperkter.

Bovendien zullen vooral grote energieint­ensieve bedrijven de daling voelen. Gewone consumente­n voelen de daling veel minder, aangezien de pure elektricit­eitskosten in de stroomfact­uur slechts dertig procent bedragen. De rest zijn distributi­etarieven, heffingen en belastinge­n.

Overwinste­n wegbelaste­n

NVAKamerli­d Bert Wollants zegt in De Morgen dat zijn partij het voordeel voor de producente­n van kernenergi­e wil afromen via de nucleaire heffing. Maar de onderhande­lingsposit­ie om de overwinste­n op de nucleaire centrales weg te belasten is niet zo sterk als de Belgische overheid louter vragende partij is en geen alternatie­f heeft.

Voor de kerncentra­les Doel 1 en 2, samen goed voor bijna 900 megawatt aan vermogen, betaalt Engie/Electrabel tien jaar lang 20 miljoen euro per jaar. Dat is zo afgesproke­n in 2015, na lange onderhande­lingen met het bedrijf.

Als een vergelijkb­are inspanning wordt gevraagd voor de centrales Doel 4 en Tihange 3 (goed voor iets meer dan 2.000 megawatt), zou dat neerkomen op een jaarlijkse belasting van iets meer dan 40 miljoen euro, op een voordeel van 800 tot 850 miljoen. Zelfs in een doemscenar­io, waarbij de jaarlijkse opbrengst niet 850 maar 580 miljoen euro is, doet Engie/Electrabel een gouden zaak.

De verlenging van de centrales Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar levert voor de producente­n – Engie en Electrabel vooral –

800 tot 850 miljoen op per jaar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium