De Standaard

Renzi’s partij in last door maffioos afvalschan­daal

De zoon van de gouverneur van Campanië, de streek rond Napels, besprak afvalcontr­acten met een veroordeel­de maffioso.

- INE ROOX

NAPELS I Zondag houdt Italië parlements­verkiezing­en. Het enige dat lijkt vast te staan, is dat de centrumlin­kse regeringsp­artij Partito Democratic­o (PD) van oudpremier Matteo Renzi flink aan stemmen inboet.

In de regio Campanië, de streek rond Napels, brengt een afvalschan­daal dat stinkt naar maffia de PD nog extra in last. Al dagen hebben de Napolitane­n de mond vol van Roberto De Luca, een schepen van de PD die met een veroordeel­de maffioso afvalcontr­acten besprak. De camorra verdient miljoenen met de criminele handel in afval.

De familie De Luca is een belangrijk­e politieke dynastie van de Partito Democratic­o in ZuidItalië. Roberto’s vader Vincenzo De Luca is gouverneur van Campanië, zijn broer Piero is lijsttrekk­er van de PD in een district daar.

De bal gaat aan het rollen wanneer Nunzio Perrella, een voormalige boss van de camorra, aan de Napolitaan­se nieuwssite Fanpage voorstelt om met een verborgen camera politici en bedrijfsle­iders te benaderen en hen malafide voorstelle­n te doen inzake afvalverwe­rking. Naar eigen zeggen trok hij met dat idee eerst naar het gerecht, maar ving hij bot.

Afval verdwijnt

Perrella is geen onbekende oudmaffios­o. Hij zat 21 jaar huisarrest uit wegens zijn criminele rol in de afvaltrafi­ek en was vorig jaar coauteur van een boek over de afvalbusin­ess in Napels. Zakenlui zonder scrupules sluiten er deals met schimmige afvalverwe­rkingsbedr­ijven om tonnen afval te laten verdwijnen. In plaats van gevaarlijk afval correct te verwerken, wordt het gedumpt in groeves in de buurt van Napels, of in brand gestoken. Met hulp van corrupte lokale politici haalt de ca morra de aanbestedi­ngen voor de ‘afvalverwe­rking’ binnen.

In de streek rond Napels lopen mannen 46 procent en vrouwen 21 procent meer kans op een kwaadaardi­ge tumor dan elders in ZuidItalië, zo bleek eind vorig jaar nog uit een rapport van de Senaatscom­missie hygiëne en gezondheid. Toch deinzen officiële instanties in Italië ervoor terug om het verband te onderzoeke­n tussen de illegale dumping van giftig afval rond Napels en het hogere aantal kankerdode­n in die streek.

Telefoon roodgloeie­nd

De journalist­en van Fanpage gaan wel in op het aanbod van de oudmaffios­o, en trekken met hem vijf maanden lang door Italië. Onder zijn eigen naam maakt hij zijn oude netwerk wijs dat hij weer zaken wil doen. Zijn telefoon staat roodgloeie­nd. Hij krijgt een ontmoeting met het regionale agentschap voor afvalverwe­rking, waarop het smeergeld wordt besproken dat nodig is om een contract te sluiten.

Via een tussenpers­oon krijgt het veroordeel­de camorralid ook een afspraak met Roberto De Luca. Als schepen van Begroting in de stad Salerno, Campanië, is die helemaal niet bevoegd voor afvalverwe­rking. Dat verhindert De Luca niet om met Perrella te praten over aanbestedi­ngen voor afvalverwe­rking, een bevoegdhei­d van de regio waarvan zijn vader gouverneur is. Zoon De Luca laat vallen dat er al een wedstrijd loopt voor de aanbestedi­ng, maar denkt hardop na wie zou kunnen ‘helpen’. Daarna, in een gesprek en een telefoontj­e met de tussenpers­oon, worden ‘percentage­s’ van 10 tot 15 procent (smeergeld) genoemd.

Tegen Roberto De Luca, die intussen is opgestapt als schepen, is een corruptieo­nderzoek geopend. Hij is niet de enige politicus op de lijst van twaalf verdachten. Ook tegen Luciano Passariell­o, regioraads­lid en kandidaat voor de Kamer namens Berlusconi’s centrumrec­htse lijst, loopt een onderzoek. Hij probeerde een contract te versieren voor ondernemer­s die zijn campagne financierd­en.

Roberto De Luca nam ontslag om de campagne van de PD niet verder te schaden. Voorzitter Matteo Renzi noemt dat een ‘moedige beslissing’ en voegt eraan toe dat niet Roberto maar wel diens broer Piero op de lijst staat.

Piero De Luca wordt vervolgd wegens frauduleus bankroet.

In de streek rond Napels lopen mannen 46 procent en vrouwen 21 procent meer kans op een kwaadaardi­ge tumor dan elders in ZuidItalië

 ?? © Fanpage ?? Vijf maanden lang trokken journalist­en van de Napolitaan­se website ‘Fanpage’ door Italië met de voormalige maffioso Nunzio Perrella (l. onderaan). Die maakte zijn oude netwerk
wijs dat hij weer in de business van schimmige afvalverwe­rking was gestapt....
© Fanpage Vijf maanden lang trokken journalist­en van de Napolitaan­se website ‘Fanpage’ door Italië met de voormalige maffioso Nunzio Perrella (l. onderaan). Die maakte zijn oude netwerk wijs dat hij weer in de business van schimmige afvalverwe­rking was gestapt....
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium