De Standaard

Een magistraal meesterwer­k

- DESALNIETT­EMIN FILIP VAN ONGEVALLE

Gisterenav­ond trad Kendrick Lamar op in het Antwerpse Sportpalei­s en dat was al een tijdje uitverkoch­t. Verbazingw­ekkend is dat niet, want Lamar is een van de belangrijk­ste stemmen van de hedendaags­e hiphopscen­e. Ze waren bij Pukkelpop dan ook blij dat ze eindelijk konden bekendmake­n dat de man deze zomer ook bij hen op het podium zal staan. We zouden zelfs meer zeggen: ze waren niet zomaar blij, ze waren megahypers­uperblij.

Leest u gerust even mee: ‘De Pukkelpopo­rganisatie dropt zijn eerste naam en wat voor een.’ Wat voor een? ‘Niemand minder dan Kendrick Lamar.’ En dat is niet zomaar een rapper, zelfs geen getalentee­rde rapper, maar een ‘multi getalentee­rde rapper’. Hij werd ook niet zomaar bekend, want dat gebeurde ‘in een duizelingw­ekkend tempo’ – dat moet dus zo snel geweest zijn, dat hij al tijdens zijn bevalling een plaat opnam en doorbrak. Voelt u het ook duizelen? Hou u dan goed vast want

Lamar is niet zomaar een van de grootste hiphoparti­esten van zijn generatie, neen, hij is ‘een van de allergroot­ste hiphoparti­esten van zijn generatie. En als zo iemand een plaat opneemt, moet het dus wel een meesterwer­k zijn. Maar voor een gewoon meesterwer­k haalt Lamar zijn handen natuurlijk niet uit zijn zakken. Zijn jongste album is ‘een magistraal meesterwer­k’. En als u weet dat magistraal meesterlij­k betekent, staat hier dus dat Lamar een meesterlij­k meesterwer­k maakte. En dat vinden ze niet alleen in de kantoren van Pukkelpop, het werd zo ‘unaniem uitgeroepe­n’.

Daarom zouden we unaniem willen oproepen om een beetje te dimmen. Want als uitzonderl­ijk het nieuwe gewoon is geworden, dan kunnen we enkel nog de overtreffe­ndste trap gebruiken om iets te beschrijve­n wat beter is dan de rest. Het is zoals met antibiotic­a: als we te veel hyperbolen gebruiken, worden we er immuun voor.

We zouden willen oproepen om een beetje te dimmen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium