De Standaard

Iedereen het podium op

Dans In ‘Invited’ nodigen choreograa­f Seppe Baeyens en een bonte groep amateurs het publiek ten dans uit. Het is een indrukwekk­ende ervaring.

- CHARLOTTE DE SOMVIELE

Invited Seppe Baeyens/Ultima Vez & KVS Op tournee tot en met 29/4.

Het licht knipt uit. Een man begint te zingen. Een kind valt in. Ook de zestiger die naast je zit, vervoegt plots de canon. Je voelt het meteen: in Invited wordt de grens troebel tussen binnen en buiten, kijker en performer, actief meedoen en passief toekijken.

Centraal op het podium heeft de andere helft van het publiek zich neergepoot op een gigantisch­e blauwe ‘slang’. ‘Zijn’ naam is Rope, hij telt 65 meter en is ont worpen door Ief Spincemail­le. Het ding zet zich in beweging, eerst aarzelend, maar al snel ondersteun­d door tientallen handen. Wondermooi, dat gevoel van gedeelde verantwoor­delijkheid tussen vreemden.

Rope wordt een cirkel. Zijn kern een plek voor spel en ontmoeting. Baeyens verzamelde voor dit onderzoek naar coauteursc­hap meer dan vijftien performers – amateurs, maar boven al prachtige mensen. Er is de charmante Léon van 94 die we nog kennen uit Tornar (2015), maar ook twee mannen met het downsyndro­om en een handvol tieners met een geweldig eigenwijze attitude. Ze leiden je bij de hand naar een andere zitplek of de arena in voor een intieme pas de deux of een rondje lopen.

Straf hoe goed Baeyens deze hyperdiver­se groep heeft klaarge

stoomd om een sociale choreograf­ie van deze schaal te dragen. De ‘dansers’ boezemen zoveel vertrouwen in dat elke ‘toeschouwe­r’ zonder woorden weet wat hem te doen staat. De spelregels zijn open en helder tegelijk.

Drumfurie Karen Willems en haar twee muzikale compagnons drijven live de energie op, terwijl de bonte mensenzee aanzwelt tot een wervelwind. Niet alleen dit beeld van diversitei­t en solidarite­it is diep ontroerend, ook het besef dat je fundamente­el deel uitmaakt van deze minisamenl­eving – of je nu behoedzaam observeert of gretig deelneemt. Je moet het maar gedaan krijgen, in een zaal met 150 mensen.

Theater, als kunst van het hier en nu, gaat graag prat op zijn vermogen om gemeenscha­ppen te creëren. Dat is vaker een mythe dan realiteit. Niet bij Baeyens. Zijn sociale intelligen­tie, en oog voor compositie en opbouw, maken van Invited een meeslepend­e, ontwapenen­de ervaring.

 ?? © Danny Willems ?? Meedoen of kijken?
© Danny Willems Meedoen of kijken?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium