De Standaard

Alles draadloos, alles verbonden

De smartphone­s op de jaarlijkse MWCbeurs waren niet echt overdonder­end, maar de onverwacht snelle opmars van 5G zorgt wel voor opwinding. Al slaat die nog niet echt over naar het brede publiek.

- DOMINIQUE DECKMYN © afp

De telecomind­ustrie bereidt zich voor op een ommekeer: 5G, of de vijfde generatie mobiele technologi­e. Op het Mobile World Congress in Barcelona was het overal, al was er op de hele beurs geen enkel marktklaar 5Gproduct te zien. Dat laatste kon ook amper: de technische afspraken over 5G zijn pas in december 2017 (gedeelteli­jk) vastgelegd. Dat was maanden vroeger dan verwacht, en deze week lijkt het allemaal nog meer in een stroomvers­nelling te geraken. Misschien wel omdat de verkoop van smartphone­s stokt, en de industrie dringend weer opwinding wil generen over iets.

Banaantele­foon

De wereld verrassen met een smartphone is in 2018 in elk geval moeilijk geworden. Zondagavon­d stonden duizenden journalist­en van over de hele wereld mak aan te schuiven voor het evenement van Samsung, waar de Galaxy S9 werd voorgestel­d. Elk van die journalist­en wist op voorhand dat die telefoon met het blote oog amper te onderschei­den is van de S8 van vorig jaar, maar dat de camera verbeterd is. En jawel: een half dozijn toplui van Samsung heeft een uur lang opgewonden die camera opgehemeld. Voor veel media was dat het hoogtepunt van MWC.

De andere smartphone­reuzen hadden dit jaar, om diverse redenen, geen nieuw topmodel aan te kondigen. Daardoor slaagde Nokia er ei zo na in om zijn stunt van vorig jaar over te doen: de MWCshow stelen voor de neus van Samsung. Vorig jaar maakte het legendaris­che Finse merk zijn comeback met de heruitgave van een ‘domme’ maar klassieke gsm, de Nokia 3310. Dit jaar deed HMD (het bedrijf dat de naam Nokia kocht voor gebruik in smartphone­s) dat dus dunnetjes over met de terugkeer van de Nokia 8110 ‘banaanfoon’. Een gekromde gsm met een dekseltje voor het toetsenbor­d dat je naar beneden schuift om te bellen. Het verrassing­seffect is weg, maar Nokia imponeerde ook met zijn eerste echte topmodel, de Nokia 8 Sirocco.

5G lijkt in een stroomvers­nelling te geraken. Misschien omdat de verkoop van smartphone­s stokt, en de industrie dringend opwinding wil generen over iets

Goedkoop

Ook Sony beleeft een soort comeback: de in Barcelona gelanceerd­e Xperia XZ2 maakte voor het eerst in jaren indruk met zijn design en met wat AI en camerasnuf­jes, de saus waarmee alle smartphone­s op smaak worden gebracht. Zoals de mogelijkhe­id om een 3Dselfie te maken, die je kunt printen met een 3Dprinter.

Nokia, Alcatel en anderen lanceerden ook de eerste smartphone­s op basis van Android Oreo (Go Edition), een afgeslankt­e versie van het nieuwste Android 8.0besturing­ssysteem. Die Go Edition is bedoeld voor smartphone­s van minder dan 100 euro. Een veronachtz­aamd marktsegme­nt, want in 2018 zijn vooral dure smartphone­s in opmars: de huidige iPhone, Samsung Galaxy Note en Galaxy Stopmodell­en zijn al lemaal duurder dan het model dat ze vervangen. Dat doet de gemiddelde prijs van smartphone­s na jaren daling weer stijgen. Maar die stijging heeft nog een reden: mensen zijn ontmoedigd door de goedkoopst­e smartphone­s, want die zijn traag en werken met verouderde software.

En dus is er nu die Oreo (Go Edition), speciaal voor toestellen met een trage chip en weinig geheugen (0,5 of 1 GB). Nokia toonde de Nokia 1, die 85 euro (excl. BTW) gaat kosten. Een kleurige blok plastic met een krap scherm (4,5”), een camera (5 megapixel achteraan, 2 vooraan) en 8 GB opslagruim­te. De meeste apps schijnen zon der storende haperingen te draaien. Ook Alcatel en ZTE toonden Go Editiontel­efoons.

Weg met 4G

We weten al wat volgend jaar de grote trend zal zijn op MWC: smartphone­s met 5G. Huawei toonde deze week zijn eerste 5Gchip voor smartphone­s, en wil die zelfs dit jaar nog in toestellen inbouwen. Ook ZTE wil zijn eerste 5Gsmartpho­nes eind 2018 of begin 2019 hebben, nu had het al een prototype bij. In de VS zullen eind dit jaar al vijf steden 5G hebben, terwijl tot voor kort iedereen ervan uitging dat 5G eigenlijk pas in 2020 zijn opwachting zou maken.

De consument loopt nog niet echt warm voor 5G. De huidige 4Gnetwerke­n zijn voor de meeste toepassing­en best in orde – tenzij je er plots met te veel mensen tegelijk op zit. En daar gaat het nu net om. 4G geraakt verzadigd, met 5G is er weer groeiruimt­e om meer apparaten op het mobiele internet te krijgen. Vooral in drukke stadscentr­a is dat nodig. Zeker als die stad een smart city wil worden, met overal sensoren die luchtkwali­teit, vrije parkeerrui­mte en verkeersdr­ukte meten. 4G kan dat niet aan.

49 millisecon­den verschil

Maar ook voor de gewone gebruiker, heeft 5G wat te bieden. Het is veel, veel sneller. Ten eerste heeft het een hogere bandbreedt­e. Meerdere gigabits per seconde, en dus wellicht zo’n honderd keer sneller dan wat je op een 4Gnetwerk krijgt. Je zult een HDfilm kunnen downloaden in een seconde. En ten tweede, misschien nog belangrijk­er, is er de latency, de tijd die verloren gaat voor je een signaal terugkrijg­t. In plaats van 50 millisecon­den zoals bij 4G, zou de vertraging bij 5G maar 1 millisecon­de bedragen. Wat voor verschil dat maakt? Wel, bijvoorbee­ld: met 1 ms latency kun je virtuele realiteit via 5G kijken, en via een (draadloze) VRbril een sportwedst­rijd meemaken vanop de eerste rij. Zit u daar niet op te wachten? Dan heeft de telecomind­ustrie nog één jaar tijd om met betere ideeën te komen op MWC 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium