De Standaard

Drie of vier, dat is de vraag

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Het had slechter gekund voor Jerome Powell. De 65jarige voormalige zakenbanki­er nam begin deze maand het roer over van Janet Yellen. Dat doet hij op een moment dat de Amerikaans­e economie duidelijk in goeden doen is. De economie groeide vorig jaar met 2,5 procent – dat is hoger dan de 2 procent gemiddelde groei sinds het jaar 2000. Ook dit jaar verwacht de Fed een groei van 2,5 procent. De werklooshe­id is vorige maand gezakt tot 4,1 procent – het laagste cijfer in maar liefst 17 jaar. En de inflatie trekt aan, precies wat de centrale bank zou willen. ‘Enkele van de tegenwinde­n die de Amerikaans­e economie in de voorbije jaren trotseerde, zijn rugwinden geworden’, zei Fedvoorzit­ter Jerome Powell gisteren in zijn eerste optreden voor de Amerikaans­e parlements­leden. Hij verwees daarbij naar de belastingv­erlaging van president Trump en de grotere buitenland­se vraag voor Amerikaans­e producten.

Maar wat doe je het best als Fedvoorzit­ter in een aantrekken­de economie? Dan wil je zeker niet de geschieden­is ingaan als de man die de groei fnuikte door te snel de rente op te trekken. Maar je wil net zo min Alan Greenspan achterna. De voormalige Fedvoorzit­ter werd verweten de financiële crisis in de hand gewerkt te hebben door het beleid te lang te soepel te houden, waardoor zeepbellen konden ontstaan.

‘Mijn persoonlij­k vooruitzic­ht voor de economie is sinds december aangesterk­t’

Om dat laatste te vermijden, heeft de Fed voor dit jaar al drie renteverho­gingen gepland. Powell lijkt niet van plan van dat pad, dat hij als Fedbestuur­der samen met Yellen heeft uitgeteken­d, af te wijken. Ook al zullen die renteverho­gingen investerin­gen iets minder interessan­t maken en daardoor voor iets minder groei en banen zorgen. Wat dan ook tot minder inflatie leidt, terwijl die nu al niet al te hoog is om de doelstelli­ng van 2 procent te halen.

Gisteren hield hij de kerk in het midden: ‘We moeten blijven een balans vinden tussen het vermijden van een oververhit­te economie en de inflatie naar 2 procent brengen op een duurzame wijze’. Maar intussen kijken beleggers met een vergrootgl­as naar wat de Fedvoorzit­ter zegt, op zoek naar kleine hints die de beleidsric­hting aangeeft. En die lijkt te zijn: het zou zo maar eens kunnen dat de Fed dit jaar niet drie maar vier renteverho­gingen zal doen.

In zijn antwoorden in het Huis van Afgevaardi­gden toonde Powell zich immers optimistis­cher dan gedacht. ‘Mijn persoonlij­k vooruitzic­ht voor de economie is sinds december aangesterk­t’, verklaarde hij. Hoe optimistis­cher hij is over de economie, hoe minder schadelijk een extra verhoging. Komt die vierde renteverho­ging er dit jaar? Zijn antwoord: ‘Ik zou niet te vroeg oordelen.’

Morgen spreekt Powell ook in de Senaat, maar de kans dat hij dan wel in zijn kaarten laat kijken, is zo goed als nihil. Ook daar zal hij trouw blijven aan wat hij in 2016 al verklaarde: ‘te sterk focussen op de precieze timing van beleidsdad­en’ draagt eerder bij tot de verwarring.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium