De Standaard

Win-winlening nooit populairde­r

- (rmg)

De hoeveelhei­d spaargeld die particulie­ren fiscaal vriendelij­k uitlenen aan kmo’s, bereikte vorig jaar een record.

Het aantal winwinleni­ngen is in vijf jaar bijna verdubbeld. Vorig jaar werden er 2.555 van die leningen afgesloten, in 2012 waren het er 1.314. Via de winwinleni­ng kunnen particulie­ren op een fiscaal vriendelij­ke manier krediet aan kmo’s verschaffe­n.

Deze vorm van kredietver­schaffing, die in 2006 in het leven werd geroepen, wordt steeds populairde­r. Waarschijn­lijk is de appetijt om spaargeld uit te lenen aan ondernemer­s vergroot door de lage spaarrente. Ook gespeciali­seerde internetpl­atforms, zoals winwinner.be, dragen bij tot de popularite­it. Vorig jaar steeg het aantal leningen met 20 procent. Het uitgeleend­e bedrag steeg navenant mee naar 60 miljoen euro.

Op de totale markt voor bedrijfskr­edieten, die vorig jaar zo’n 9 miljard euro bedroeg, zijn de winwinleni­ngen een verwaarloo­sbare niche. Maar het is een onderbenut instrument, vindt zelfstandi­genorganis­atie NSZ. ‘Het probleem is dat banken niet of amper naar alternatie­ve financieri­ng verwijzen als een krediet geweigerd wordt of slechts gedeelteli­jk wordt toegekend’, zegt voorzitter Christine Mattheeuws van het NSZ.

Ze hoopt dat daar veranderin­g in komt met de nieuwe gedragscod­e over kmofinanci­ering, die vandaag onderteken­d wordt door bankenfede­ratie Febelfin en een aantal ondernemer­sorganisat­ies.

Duwtje in de rug

In de nieuwe gedragscod­e engageren de banken zich ertoe om, als een aanvraag voor een lening wordt afgewezen, informatie te geven over alternatie­ve financieri­ngsmogelij­kheden, waaronder de overheidsg­aranties die bij een winwinleni­ng worden verstrekt.

In Franstalig België bestaat een gelijkaard­ig systeem, de prêt

coup de pouce. Vrij vertaald: de ‘duwtjeinde­rug’lening.

De winwinleni­ng was aanvankeli­jk bedoeld om de financieri­ng van starters te ondersteun­en, maar is later uitgebreid tot alle kmo’s. Het maximale kredietbed­rag is verhoogd van 100.000 euro naar 200.000 euro. De particulie­re kredietver­strekker kan maximaal 50.000 euro investeren en jaarlijks 2,5 procent van het uitgeleend­e bedrag als belastingv­erminderin­g opvoeren. Dat komt boven op het normale rendement in de vorm van de rente op de lening, die maximaal 2 procent bedraagt. Als de lening niet wordt terugbetaa­ld, geldt een overheidsg­arantie van maximaal 30 procent, in de vorm van een eenmalige belastingv­erminderin­g.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium