De Standaard

Diesel was heel eventjes duurder dan benzine

In het tankstatio­n van de Makro in SintPieter­sLeeuw was benzine maandag goedkoper dan diesel. Een kantelpunt? Neen, want het is alweer voorbij.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

Knipper met je ogen, en je hebt het gemist. Zo snel waren de prijsaandu­idingen in het tankstatio­n van Makro SintPieter­sLeeuw alweer genormalis­eerd. Afgelopen maandag stuurde de autofedera­tie Febiac een foto van het prijzenbor­d van het station rond op sociale media, waarop de prijs voor een liter diesel boven die van Euro 95benzine lag: 1,266 voor diesel, 1,262 voor benzine. Een minimaal verschil, maar toch. ‘Het is zover’, klonk het in het onderschri­ft.

Maar is het ook écht zover? Is het kantelpunt bereikt waarop diesel de duurdere optie is geworden? Neen, want een dag later is de situatie alweer omgekeerd: diesel voor 1,266 euro per liter, benzine voor 1,279 euro per liter. ‘Wij hebben altijd al scherpe tarieven, en op maandag lag de dieselprij­s effectief iets hoger’, zegt Marthe Mennes, woordvoerd­er van Makro. ‘Maar een promoactie was het zeker niet. Het was gewoon onze dagprijs.’

Makro baat zijn tankstatio­ns niet zelf uit. Dat doet het Nederlands­e energiebed­rijf Varo Energy. En volgens energiespe­cialist Omer Coekaerts ligt daar de verklaring voor het uitzonderl­ijke fenomeen. ‘Dat bedrijf bevindt zich tamelijk dicht bij de groothande­lsbron’, zegt hij. Hij denkt dat de firma wat extra korting uit de brand heeft kunnen slepen van de marges die de producente­n nemen op de raffinage.

Volg de seizoenen

Toch zullen we in de toekomst wel vaker merken dat diesel de duurdere optie is, verwacht Coekaerts. Via het cliquetsys­teem wordt elke prijsdalin­g van diesel namelijk gebruikt om de accijnzen erop te verhogen. Tegelijk worden de accijnzen op benzine verlaagd. De bedoeling is om tot een gelijkscha­keling te komen. Mocht de dieselprij­s de komende

‘Je mag verwachten dat in de toekomst benzine goedkoper zal zijn in de winter en diesel in de zomer’

OMER COEKAERTS Energiespe­cialist

Via het cliquetsys­teem wordt elke prijsdalin­g van diesel gebruikt om de accijnzen erop te verhogen. Tegelijk worden de accijnzen op benzine verlaagd

weken nog wat fluctueren, dan kan het al voor binnenkort zijn. Anders is die gelijkscha­keling iets voor november, gokt hij.

Vanaf dan wordt welke brandstof het duurst is, bepaald door de zuivere productpri­js. ‘En dan mag je verwachten dat benzine goedkoper zal zijn in de winter en diesel in de zomer’, klinkt het.

‘Dat komt omdat in “winterbenz­ine” vluchtige stoffen worden toegevoegd die goedkoper zijn’, zegt Coekaerts. ‘Dat maakt benzine in de winter goedkoper. Bovendien wordt er in de koude wintermaan­den nogal wat stookolie aangekocht, wat de dieselprij­s dan weer omhoog duwt.’

Maar vanaf 1 mei tanken we weer “zomerbenzi­ne”, zónder die goedkope vluchtige stoffen erin. Dan is diesel weer de goedkopere optie. Volgens Coeckaerts zal die wisselwerk­ing tussen winter en zomer binnenkort de nieuwe realiteit zijn aan de pomp.

In elk geval zal benzine vandaag niet opnieuw goedkoper zijn dan diesel. Want dan stijgt de benzinepri­js nog eens, met 1,6 eurocent per liter.

 ?? © Tim Dirven ?? Maandag 26 februari: een historisch moment. Heel even ligt de prijs voor een liter diesel boven die van Euro 95benzine.
© Tim Dirven Maandag 26 februari: een historisch moment. Heel even ligt de prijs voor een liter diesel boven die van Euro 95benzine.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium