De Standaard

Noors staatsfond­s 100 miljard rijker

Het grootste staatsfond­s ter wereld realiseerd­e vorig jaar een recordrend­ement. De waarde ervan steeg tot 163.000 euro per Noor.

-

Het Noorse oliefonds heeft vorig jaar 107 miljard euro aan waarde gewonnen, een rendement van 13,7 procent, dubbel zoveel als het jaar ervoor. Het was het hoogste rendement sinds de oprichting van het fonds, eind vorige eeuw. Voor het eerst steeg de waarde tot meer dan 1.000 miljard dollar. Per Noor, bejaarden en baby’s inbegrepen, is dat 163.000 euro. Een adembeneme­nd contrast met de Belgische schuldenbe­rg.

Ceo Yngve Slyngstad wees er wel op dat de rendemente­n in de toekomst wisselvall­iger kunnen worden, omdat het fonds meer geïnvestee­rd heeft in aandelen. Hij houdt er rekening mee dat het fonds eenmaal in de zes jaar een schommelin­g van 90 miljard euro moet kunnen doorstaan.

Het fonds bezit ongeveer 1,4 procent van alle beursgenot­eerde aandelen wereldwijd, verdeeld over 9.100 bedrijven. Het koopt nu actief aandelen in, met het doel om 70 procent van zijn waarde op de beurs te beleggen. Eind vorig jaar was 66,6 procent in aandelen belegd, 30,6 procent in obligaties en 2,6 procent in vastgoed. De grootste posities waren Apple (6,6 miljard euro), Nestlé (5,1 miljard euro) en Shell (5,0 miljard euro). Het fonds bezit voor 4,8 miljard euro participat­ies in 51 Belgische bedrijven. Daarnaast is nog 2,4 miljard geïnvestee­rd in Belgische obligaties.

Vlak voor de financiële crisis werd beslist om het aandelende­el op te trekken van 40 naar 60 procent. Als gevolg daarvan kocht het fonds heel wat aandelen tegen spotprijze­n en kon het optimaal profiteren van het koersherst­el in de volgende jaren. ‘Een ideaal scenario’, zei Slyngstad gisteren. Sinds de oprichting bedraagt het gecumuleer­de rendement meer dan 4.000 miljard kronen (400 miljard euro). Dat is iets minder dan de tota le omvang van de Belgische economie. Een kwart daarvan werd vorig jaar gegenereer­d. ‘We hebben een zeer sterk jaar achter de rug’, zei Slyngstad bij de presentati­e van de resultaten. Het rendement was afkomstig van een stijging van 19,4 procent voor de aandelen, 3,3 procent voor de vastrenten­de waardepapi­eren zoals obligaties en 7,5 procent voor het vastgoed in portefeuil­le.

Activisme

Het Noorse oliefonds profileert zich meer en meer als een activistis­che aandeelhou­der. Vorig jaar besliste het om zich op termijn terug te trekken uit de olie en gassector. Dit jaar wordt een analyse gemaakt van de mate waarin de bedrijven in portefeuil­le broeikasga­ssen uitstoten. Dat zou een investerin­gscriteriu­m kunnen worden, zei Slyngstad.

Het fonds is opgericht om toekomstig­e generaties te laten meeprofite­ren van de baten uit de olievelden voor de Noorse kust. De Noorse overheid onttrok vorig jaar 61 miljard kroon (6 miljard euro) aan het fonds. Het geld is nodig om de begroting kloppend te maken. In 2016 werd er voor het eerst een beroep gedaan op het fonds, nadat de dalende olieprijze­n een tekort op de begroting hadden doen ontstaan. Slyngstad verdient jaarlijks 670.000 euro, viermaal zoveel als de premier Erna Solberg.

Sinds de oprichting bedraagt het gecumuleer­de rendement meer dan 400 miljard euro. Dat is iets minder dan de totale omvang van de Belgische economie

 ?? © afp ?? Rijkdom voor toekomstig­e generaties: olieplatfo­rm voor de Noorse kust.
© afp Rijkdom voor toekomstig­e generaties: olieplatfo­rm voor de Noorse kust.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium