De Standaard

Beschermde molen zakt weg in Demer

- VAN ONZE MEDEWERKER HEDWIG NEESEN © hns

De historisch­e watermolen van Testelt vertoont ernstige barsten. Op korte termijn dreigt hij volledig weg te zakken in de Demer. De eigenaar liet de fundamente­n versterken, maar Onroerend Erfgoed liet die werken stilleggen.

De watermolen van Testelt is een beschermd gebouw. De eerste sporen ervan dateren al uit de twaalfde eeuw. Het gebouw is opgetrokke­n in typische ijzerzands­teen en was oorspronke­lijk de molen van de abdij van Averbode. In 1598 brandden de Spanjaarde­n het gebouw volledig plat, in 1608 werd het heropgebou­wd.

Naast de grote korenmolen

‘Deze werken kosten me 40.000 euro, maar als ik het niet doe, barsten de muren uiteen’

De zijarm van de Demer staat al jaren vrijwel droog. De eigenaar van de molen (kleine foto) liet stond oorspronke­lijk nog een tweede zogenoemde slagmolen. In 1910 liet de toenmalige eigenaar, ingenieur Alfons Theyskens, de slagmolen afbreken om er Villa Terwolf te bouwen. De monumental­e villa bepaalt het imago van de deelgemeen­te, maar is niet beschermd als monument.

In 1952 komt de korenmolen in handen van de Belgische Staat. Het gebouw wordt gerestaure­erd en erkend als monument. Later koopt Hervé Segers uit Duffel de molen. Hij richt er een feestzaal in.

‘Het rad van de korenmolen draait echter niet meer’, zegt Segers. ‘De aftakking van de Demer gebeurt door een te smalle pijp. Daardoor staat de zijarm van de rivier al tientallen jaren droog.’

‘Dat is een gemiste kans, want toeristisc­h zou de draaiende molen een geweldige meerwaarde kunnen zijn.’ De situatie bedreigt nu ook het historisch­e gebouw zelf. Er is geen tegendruk van het water en het gebouw lijkt snel te verzakken in de leegstaand­e Demerarm.

Oever versterkt

Segers had eerder al laten weten dat hij geen investerin­gen meer wilde doen als de watertoevo­er niet hersteld wordt. ‘De bevoegde diensten hebben mij laten weten dat er geen budget is’, zegt hij.

Maar vorige week moest Segers noodgedwon­gen toch ingrijpen. Hij liet zwaar materieel aanrukken om de Demeroever te versterken met grote betonnen profielen. Ook liet hij een plaat gieten tussen de molen en de Demerarm. ‘Dit kost mij 40.000 euro, maar als ik het niet doe, barsten de muren uiteen’, zegt hij.

Onroerend Erfgoed was echter niet op de hoogte van die ingreep. ‘Maandag zijn de erfgoedcon­sulent, en de erfgoedins­pectie en bouwinspec­tie ter plaatse geweest’, zegt woordvoers­ter Brigitte Borgmans. ‘De eigenaars werden er inmiddels van op de hoogte gebracht dat ze de werken niet mogen voortzette­n. Er wordt nu een nieuw inspectieb­ezoek gepland in aanwezighe­id van de eigenaars.’

HERVÉ SEGERS Eigenaar

 ??  ?? betonnen platen
betonnen platen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium