De Standaard

Sociale rechtvaard­igheid laat zich niet afdwingen

Wie werk wil maken van een betere sociale mix op school, moet er ook op toezien dat leraren voldoende ondersteun­ing en nascholing krijgen, vindt WOUTER SMETS.

- WOUTER SMETS Lerarenopl­eider aan de Karel de Grote Hogeschool. Auteur van ‘Hervormen van binnenuit’ (Acco).

De dubbele contingent­ering wordt losgelaten. In mensentaal: scholen zullen niet meer verplicht worden om plaatsen te reserveren voor jongeren uit kansengroe­pen. Al wie begaan is met gelijke kansen in het onderwijs, voelt frustratie en teleurstel­ling. Maar het is een feit dat de maatregel twee problemen die weinig met elkaar te maken hebben, aan elkaar koppelde. Een centraal aanmelding­sregister dient om iedereen een faire kans te geven wanneer er te weinig plaatsen zijn op een school. De dubbele contingent­ering, maar ook het criterium van de afstand van woonplaats tot school, is er om de sociale mix van een school bij te sturen. De vraag is niet of deze maatregel wenselijk is, wel of hij zijn doel bereikt.

Ongelijke boksmatch

Als een betere sociale mix op school geen valabel argument is om de vrije schoolkeuz­e in te perken, dan is afstand tot de school dat wellicht ook niet. Ouders met een stevig sociaal netwerk doen een beroep op grootouder­s of andere vrijwillig­ers om het beoogde plaatsje voor zoon of dochter vrij te houden. Vermogende ouders schakelen een betaalde jobstudent of babysit in om aan de schoolpoor­t in de rij te gaan staan. Kunnen we het erover eens zijn dat dit soort uithouding­svermogen niet de goede graadmeter is van de motivatie om in te schrijven in de school naar keuze? Deze wachtrijen lijken op een boksmatch tussen tegenstand­ers uit een ongelijke gewichtskl­asse. De wantoestan­den moeten snel weg. Beter is een centraal aanmelding­sregister dat leerlingen uitloot. Zo’n willekeuri­ge selectie zal rechtvaard­iger zijn dan de wachtrijen nu.

Wie de ambitie heeft om een betere sociale mix te realiseren, kan zich de illusie besparen dat dit voor een secundaire school lukt met een gestuurd inschrijvi­ngssysteem. Vandaag kennen zowat alle hoog aangeschre­ven scholen een veranderde schoolpopu­latie in hun eerste graad. Dat is zeker voor de Antwerpse scholen die zich verzetten tegen de dubbele contingent­ering. Ook al blijft de samenstell­ing van de klas nog relatief ‘middenklas­se’, leraars in de eerste graad op deze scholen weten zich bij moment geen raad met hoe ze te werk moeten gaan om maatwerk te bieden. Ze hebben bomvolle klassen, en proberen het niveau te bewaken voor al hun leerlingen. Ze proberen de sterkste leerlingen uit te dagen en tegelijk zorg te bieden voor wie het moeilijker heeft. Het is al te makkelijk om hen weg te zetten als elitair. De waarheid is complexer.

De realiteit is dat scholen niet zozeer leerlingen weigeren. Het gaat erom dat deze scholen een systeem hanteren met een beperkt aantal zorguren (in vergelijki­ng met de concentrat­iescholen), en met een groot aantal leerlingen per leraar. De kwetsbaars­te leerlingen worden in zo’n systeem weggedrukt. Ik zie daar veel frustratie en teleurstel­ling over bij leraars. Het belangrijk­ste probleem is niet dat de leerlin gen niet ingeschrev­en raken, wel dat ze weggeselec­teerd worden. In de tweede graad is de kleurige samenstell­ing al heel wat afgenomen. En in de derde graad is vaak opnieuw sprake van witte concentrat­iescholen. Het is begrijpeli­jk dat wie droomt van een betere sociale mix, een handig instrument ziet in een kordaat gestuurd inschrijvi­ngsbeleid. Maar denk niet dat leerlingen hun hele schoolcarr­ière zullen doorbrenge­n op de school die ze toegewezen zouden krijgen. Sociale rechtvaard­igheid laat zich zo niet afdwingen.

Wie werk wil maken van een betere sociale mix op school, moet goed nadenken over de termijn waarop deze doelstelli­ng te realiseren valt. Het is een complexe ambitie en daarom moeten we inzetten op een diep gaande profession­alisering van de leraars. De meesten zijn niet opgeleid om met diversitei­t om te gaan. Nascholing schiet zowat overal tekort. Ondersteun­ing voor leraars in de frontlinie is te oppervlakk­ig. Een betere sociale mix op school is geen wensdroom. Het is haalbaar, maar we moeten de juiste instrument­en inzetten om die te realiseren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium