De Standaard

DIGITALE TOLWEG

- MAARTJE LUIF

Wie het internet vandaag nog ‘de digitale snelweg noemt’, verraadt zijn leeftijd. Deze metafoor uit de tijd dat we cybertechn­ologie alleen konden bevatten als we het vergeleken met een plak asfalt, is een zachte dood gestorven. Inmiddels heeft de dimensie van enen en nullen, hoe ongrijpbaa­r ook, geen metafoor meer nodig om waarachtig te zijn.

Toch zouden we er goed aan doen de toegangswe­g tot mensen en informatie­bronnen wat vaker te vergelijke­n met een openbare weg. Want er is steeds vaker geen andere route dan de digitale om informatie te vergaren of in contact te blijven met mensen. Zelfs overheden dwingen ons geregeld om via een digitaal middel op de hoogte te blijven van hun wel en wee. Het internet is niet alleen vergelijkb­aar met een asfaltweg, het heeft in veel gevallen de weg vervangen.

Tot zover is er niet veel aan de hand. In plaats van mensen te ontmoeten en informatie te halen in een gebouw verderop, wenden we ons tot een website waarop we duiding en contacten vinden, en de meesten van ons vinden dat heel handig. Het is veel sneller, er is meer aanbod en de connecties en informatie zijn beter toegankeli­jk voor mensen die fysiek, mentaal, financieel of maatschapp­elijk beperkt zijn in hun bewegingsv­rijheid.

Maar als we de metafoor doortrekke­n, kunnen we ons afvragen of de toegang wel wordt gewaarborg­d. Is de weg vrij toegankeli­jk? Kun je overal naartoe? Moet je veel geld neerleggen?

Het antwoord is: nee, de toegankeli­jkheid is verre van gewaarborg­d. De kabels en draadloze netwerken zijn in handen van providers die veel geld vragen voor weinig kwaliteit en die in bijvoorbee­ld Portugal voor vijf euro een bundel met Google aanbieden, maar je tien euro extra afhandig maken als je ook op Youtube wilt. Gewoon surfen waar je wilt, is er daar niet meer bij. De software die we vervolgens gebruiken om in contact te treden en informatie te delen, is in handen van bedrijven die van binnen gluren en onrust stoken een verdienmod­el hebben gemaakt en die bepalen welke vrienden en kennissen we nog mogen bezoeken, denk aan Facebook en Twitter. En tot slot: als we willen weten hoe we die commercial­isering van toegangswe­gen moeten beschouwen, kunnen we voor informatie slechts terecht bij bijvoorbee­ld Google en de grote uitgevers. Helaas hebben zij niet alleen deels dezelfde verdienmod­ellen, namelijk binnen gluren en onrust stoken, maar omdat ze de achterkant van advertenti­es volschrijv­en en winstgedre­ven clicks moeten genereren, normaliser­en ze de situatie van de verpatste infra

Zelfs overheden dwingen ons om via een digitaal middel op de hoogte te blijven van hun wel en wee

structuur ook. Natúúrlijk is de informatie­voorzienin­g een commerciël­e aangelegen­heid, natúúrlijk zijn onze sociale kanalen in de eerste plaats bedoeld als manier om geld

te verdienen. Hoe zou het anders moeten?

Terwijl, hoe natuurlijk zouden we het vinden als we ’s ochtends de voordeur openen en er blijkt een groot hek te staan? De weg van a naar b is onbereikba­ar en er staat een stelletje bewakers dat je vertelt dat de weg is verpatst en dat je er alleen door mag als je een zak geld neerlegt en precies doet wat zij zeggen. Dus je geeft het geld en je laat je al je persoonlij­ke gegevens afnemen. Je weet dat de informatie wordt verkocht aan mensen die je bang of hebberig willen maken en dat het geld wordt geïnvestee­rd in een manier om nog meer winst uit jou te persen, maar je hebt geen keuze.

Als je die situatie voor je deur zou aantreffen, zou je smeken om een overheid die waarborgt dat je de weg vrij kunt gebruiken en dat je met bekenden en onbekenden in contact kunt treden zonder een winst jagerstol te betalen. Je zou er een rechterarm voor geven als de hoeders van jouw belangen zouden investeren in een eigen weg, eigen stenen, eigen stoepen, eigen kruispunte­n en eigen afslagen, zodat de controlere­nde en de uitvoerend­e macht nog iets te zeggen hebben over de bewegingsv­rijheid van burgers. En je zou wensen dat je de beschikkin­g zou krijgen over alle informatie die nodig is om zo’n overheid verkozen te krijgen. Maar tot die verkiezing­en zou je met tegenzin je ziel verkopen aan marketeers vermomd als bewakers, want je moet nu eenmaal de deur uit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium