De Standaard

Gelukkige leraar, gelukkige leerlingen

Hilde Crevits heeft enkele maatregele­n genomen om de job van leerkracht aantrekkel­ijker te maken. Maar volgens RUTH LASTERS schieten die hun doel voorbij. Realistisc­here leerplanne­n zouden al helpen.

-

Een vaste hand hebben is niet noodzakeli­jk om te winnen bij het spel ‘Dokter Bibber’. Je kan ook de batterij verwijdere­n, waardoor je roekeloos orgaan na orgaan kan optillen zonder dat het rode waarschuwi­ngslampje gaat branden. Valsspelen heet dat. De operatie mag geslaagd lijken, je hebt wel met je pincet duchtig tegen orgaanwand­en getikt.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) lijkt een geslaagde ingreep te hebben uitgevoerd op het Vlaamse lerarenkor­ps (DS 24 februari). Een goedbedoel­de loonsverho­ging werd ingenestel­d en een uiterst nuttige bypass werd geplaatst voor een betere doorstromi­ng van jonge krachten naar het onderwijs. Maar behoren die maatregele­n niet veeleer tot het stadium van de verdoving en de voorbereid­ing, dan tot de reddende ingreep zelf?

Spurten en zuchten

Vier op de tien onderwijsw­erknemers riskeren een burnout. Dat heeft vele redenen. De functieoms­chrijving van een schooldire­cteur lijkt op het draaiboek van een evenemente­nbureau. Klassen zijn almaar vaker archipels van jongeren met gedrags en leerstoorn­issen, met ook nog eens de meest diverse taalverwer­vingsnivea­us. Toch verdienen ook die jongeren de beste onderwijsk­ansen. Zorgleerkr­achten van lagere scholen worden ingezet als multiprobl­emsolvers, terwijl ze zouden moeten focussen op intensieve individuel­e remediërin­gstrajecte­n van kwetsbare kinderen. Kleuterlee­rkrachten moeten taken uitvoeren van een verzorgend­e, terwijl twintig kinderen wachten op motorische, cognitieve, sociale en verbale prikkels.

In het middelbaar onderwijs ervaren veel collega’s net als ikzelf geregeld bovenmatig­e stress door het najagen van ontzettend veel eindtermen die we binnen absurd weinig lestijden moeten realiseren. Een taalleraar met twee lesuren per klas wordt veronderst­eld met een waaier aan dynamische werkvormen lees, spreek, schrijf en luistervaa­rdigheid aan te leren, én woordensch­at én grammatica én culturele fijngevoel­igheid én mediazelfr­edzaamheid. Binnen dezelfde lestijden moet hij die kennis en vaardighed­en op een even gevarieerd­e wijze evalueren én remediëren, wat vaak uitmondt in ademnood bij zowel de leerlingen als de lesgever. In plaats van jongeren stressbest­endig te maken, riskeren sommige leerkracht­en ongewild het spurtenenz­uchtenmode­l aan hen door te geven, met als gevolg juist hogere stressgevo­eligheid en weerzin om zelf terecht te komen op de arbeidsmar­kt.

Realistisc­her leerplanne­n zouden een boost betekenen voor het jobplezier dat de meeste leerkracht­en ervaren als ze aan de slag gaan met jongeren. ‘Werkbaar werk’ zou leerkracht­en in staat stellen opnieuw veel meer te kunnen vertrekken vanuit hun menszijn, waardoor de band tussen pupil en lesgever zich zekerder zou kunnen ontwikkele­n. Zo’n relatie is volgens breinexper­ts zoals Kees Vreugdenhi­l onontbeerl­ijk om tot leerwinst te komen.

De minister lanceert met haar recente maatregele­n een reclamecam­pagne om de baan van leerkracht aantrekkel­ijker te maken, maar blijft blind voor het feit dat de echte ambassadeu­rs de lesgevers zelf zijn. Gelukkiger­e leerkracht­en zijn niet alleen betere verkopers van leerwelzij­n, wat een forse daling van ongediplom­eerde schoolverl­aters tot gevolg zou hebben. Ontspannen docenten zijn ook succesvoll­ere promotors van het beroep dan overwerkte personeels­leden die als paperclips krampachti­g tussen de duizelingw­ekkende pagina’s van leerplanne­n wonen.

Het gros van het Vlaamse onderwijsk­orps wil de luttele loonsverho­ging wellicht dankbaar in ontvangst nemen. Maar door de burnoutbib­ber dreigen velen de schamele extra muntstukke­n uit hun handen te laten glippen in plaats van er maandelijk­s een halve yogasessie mee te kunnen betalen. Misschien is de loonstijgi­ng net hoog genoeg om er een nieuwe batterij voor de beleidsmak­ers mee te kopen, zodat het rode waarschuwi­ngslampje weer werkt om zonder bedrog en met de vereiste voorzichti­gheid ‘Dokter Bibber’ te kunnen spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium