De Standaard

MODERN MANAGEMENT IN BRUSSEL

- MARC REYNEBEAU Marc Reynebeau is redacteur van deze krant. Zijn column verschijnt wekelijks op woensdag.

Het blijft intrigeren dat iemand achttien jaar als directeur van een Brusselse vzw 1.000 euro per dag kon factureren. Misschien belichamen hij en zijn politieke heren (m/v) de sclerose van een oud en besloten machts en graaisyste­em. Of niet? Hadden ze integendee­l de tekenen des tijds maar al te goed begrepen? Ze pasten in elk geval een les toe uit de privésecto­r. Die houdt toch graag voor dat het overheidsa­pparaat pas efficiënt wordt als het zich spiegelt aan de mores van het bedrijfsle­ven. Waarom dan ook niet in de vergoeding­en? Hoe onorthodox of moreel discutabel ook, de Brusselse regenten kozen voor modern management.

Het is niet ongewoon dat managers zich als zelfstandi­ge laten betalen via een management­vennootsch­ap. Aan beide kanten scheelt dat een flinke slok op de borrel in sociale bijdragen en fiscalitei­t. Onder meer daarom leidde de liquidatie­taks van de vorige regering tot zoveel heibel. In die zin kunnen ook managers schijnzelf­standigen worden, net als die directeur, wiens statuut, zo verklaren federale regeringsl­eden nu op ferme toon, weleens grondig mag worden uitgevlooi­d.

Ook aan de onderkant van de arbeidsmar­kt is schijnzelf­standighei­d niet ongewoon. Ze spaart werkgevers flink in de personeels­kosten. Zeker de zelfverkla­arde disruptiev­e economie, die zich niet graag naar de bestaande regels plooit, maakt er graag gebruik van. Vorig jaar berekende de Luikse universite­it dat België een half miljoen schijnzelf­standigen telt. Vaak zit een regulier arbeidscon­tract er voor hen nu eenmaal niet in. Het is geen keuze maar een noodzaak. En een aflopende kwestie is het allerminst: de cijfers (uit 2016) toonden een stijging met 14 procent aan.

Met een vicieuze cirkel als gevolg. Omdat de lasten op arbeid hoog zijn, dreigen ‘marktconfo­rme’ vergoeding­en duur uit te vallen, wat ontwijking via alternatie­ve statuten stimuleert, zeker als de wet er niet te moeilijk over doet. Zo nemen de fiscale en sociale inkomsten af, wat het nog moeilijker maakt om de druk op arbeid te verlichten.

De reguliere middeninko­mens voelen dat als eerste. Voor hen zitten ontsnappin­gsroutes er niet in, behalve via schijncons­tructies als de salarisaut­o. Die kost de overheid ruim 4 miljard euro (het cijfer voor 2010), maar is als extra loon slechts een lapmiddel en heeft voorts een kwalijk effect op mobiliteit en milieu. Verder kan de middengroe­p nog rekenen op subsidies en fiscale voordelen die via het bekende mattheusef­fect vooral bij haar belanden, via de dienstench­eques, de woonbonus, de gezinstoel­agen of de kinderopva­ng. Maar ook daar wordt de overheid niet meteen beter van.

Ook het nu geplande onbelast bijklussen volgt die logica (het kan alleen voor wie al een baan heeft), al brengt ook dat per definitie niets in de staatskas. Dat laatste geldt eveneens in hoge mate voor de flexijobs, die net als het onbelast bijverdien­en ook nog eens bestaande banen kunnen verdringen. Ook de recente ingreep in de erfbelasti­ng is allicht te begrijpen als een geste naar de middengroe­pen.

Kiezen in nieuwe inkomsten en uitgaven is een zaak van politieke prioriteit­en. Zoals wanneer een staatssecr­etaris vindt dat mensen met een beperking voorrang moeten krijgen op leefloners bij een eventuele verhoging van de laagste uitkeringe­n. Behalve dat dit concurrent­ie om een aalmoes sticht onder de minima, kan dat slechts een hypothese zijn, want daar heeft de regering nu toch geen geld voor veil.

Op het eerste gezicht gaat het met dit alles slechts om gerommel in de marge, omdat ook deze coalitie niet tot grondige ingrepen komt. Of gaat het toch om meer? De erfenisdis­cussie gaf er een indicatie van (DS 24 februari). Dat zelfs de erfbelasti­ng nu wegdrijft van wat er altijd de goede zin van was, kan wijzen op een verderstre­kkende intentie bij de meerderhei­d. Dan gaat het niet louter meer om het paaien van een electoraat, al schaadt dat de staatskas, maar wordt het wel degelijk de intentie om die kas leeg te maken, teneinde de overheid in een geheel nieuwe, minimale functie te dwingen.

Het is ook geen geheim. Zelfs een intentiepr­oces hoeft niet. Open VLDvoorzit­ter Gwendolyn Rutten zei het in deze context (op Twitter) met zoveel woorden: ‘In deze 21steeeuws­e, digitale tijd moet de overheid radicaal anders en slanker. Elementair.’ Dat is duidelijk. Al verdient een discussie over zo’n radicale omwentelin­g toch rijkere argumenten dan alleen een modieus klinkende slogan.

Het wordt nu wel degelijk de bedoeling om de overheid haar financiële slagkracht te ontnemen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium