De Standaard

Afgelopen met kamperen

In 2019 komt er een centraal aanmelding­sregister voor het basis en secundair onderwijs. Hilde Crevits wil inschrijve­n vereenvoud­igen.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

‘De ouders kiezen, in geen geval wijst de overheid een school toe’

HILDE CREVITS

Minister van Onderwijs

BRUSSEL I Er komt dan toch een nieuw inschrijvi­ngsdecreet dat een definitief einde maakt aan kamperende ouders voor de school. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaat akkoord met het schrappen van de zogeheten dubbele contingent­ering, een systeem dat de sociale mix in scholen moet bevorderen. De NVA maakte daarvan een voorwaarde.

In een gesprek met De Standaard ontkent Crevits dat ze op de lijn van de Vlaamsnati­onalisten gaat staan. Al twee jaar geleden vroeg het Antwerpse stadsbestu­ur om het systeem te schrappen. De minister ging daar niet op in. Ze had het gevoel dat Antwerpen de sociale mix op de helling wilde zetten. Gisteren stelde onderwijsw­oordvoerde­r Kris Van Dijck (NVA) uitdrukkel­ijk dat zoiets niet de intentie is. Meteen voelde de minister zich gesterkt om te han delen. Concreet geeft Crevits haar adjunctkab­inetschef de opdracht om samen met het parlement een nieuw decreet voor te bereiden. Zonder politieke tegenslag moet dat in 2019 starten. Het uitgangspu­nt wordt een centraal aanmelding­ssysteem in heel Vlaanderen waarbij de ouders hun school kiezen. Kinderen van personeel en broers en zussen krijgen voorrang. Voor het basisonder­wijs speelt ook afstand een rol. Daarbij lopen de aanmelding­speriodes (voor elk niveau verschille­nd) gelijk.

Crevits beklemtoon­t: ‘De ouders kiezen, in geen geval wijst de overheid een school toe.’ Wanneer er te veel kinderen voor te weinig plaatsen zijn, beslist het lot. Crevits wil niet dat de directeur het laatste woord krijgt over wie de school binnenmag. Het blijft een inschrijvi­ngsrecht, geen aanvaardin­gsrecht. ‘Iedereen moet een faire kans krijgen.’ Het verplichte systeem van de dubbele contingent­ering (dat via parameters de populatie van de school stroomlijn­t met de populatie van de buurt) valt weg. Crevits blijft voorstande­r van een sociale mix, maar gaat mee in de kritiek dat het systeem te omslachtig is en onvoldoend­e rendeert.

Automatisc­h meer kleur

Het Gentse Lokale Overlegpla­tform mag het systeem van de dubbele contingent­ering wel blijven gebruiken. Maar de minister speelt met het idee om niets op te leggen. Daarbij wil ze gedurende enkele jaren de situatie monitoren om nadien eventueel maatregele­n te nemen. Door de nataliteit zullen de scholen sowieso verkleuren. ‘Een centrale aanmelding kan op zich al een groot effect hebben. Ieder kind komt erin.’

Zo’n centrale aanmelding heeft tevens het grote voordeel dat een school een juist zicht heeft op de capaciteit. Soms schrijven ouders hun kind op verschille­nde plaatsen in. Het kost scholen veel tijd om alle dub beltelling­en te schrappen.

Crevits wil vaart maken. Maar ze waarschuwt. ‘De invoering ervan is delicaat. Het gaat om alle scholen in Vlaanderen.’

Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs en een criticus van het systeem van dubbele contingent­ering, is tevreden met de nieuwe wending, maar denkt niet dat een en ander in één jaar kan worden ingevoerd. ‘Alvast in die regio’s waar er wordt gekampeerd, moet het aanmelding­ssysteem starten. Regels om een sociale mix te bevorderen, moeten kunnen als ze plaatselij­k door iedereen worden aanvaard.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium