De Standaard

Vermoorde journalist deed onderzoek naar invloed maffia

De Slovaakse journalist die met zijn vriendin vermoord werd, onderzocht banden tussen de Italiaanse maffia en vertrouwel­ingen van premier Fico.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I De Slovaakse minister van Cultuur nam gisteren ontslag. ‘Ik kan het niet hebben dat er tijdens mijn ministersc­hap een journalist vermoord wordt’, zei Marek Madaric tijdens een persconfer­entie die op tv werd uitgezonde­n.

Het slachtoffe­r is de 27jarige Jan Kuciak, die zondag samen met zijn vriendin Martina Kusnirova dood teruggevon­den werd in hun nieuwe woning. Ze waren beiden afgemaakt met een schot in het hoofd: het werk van profession­elen.

Waarom moest Kuciak dood? Zeker is dat hij zich vijanden gemaakt had met de publicatie van artikelen over belastingf­raude en de nauwe banden tussen bedrijfsle­iders en de regerende sociaaldem­ocratische partij van premier Fico. Een zakenman had hem begin dit jaar nog bedreigd wegens een artikel over fraude bij de bouw van luxewoning­en in de hoofdstad Bratislava.

‘We zullen erop blijven toezien dat de schuldigen voor de rechter gebracht worden’ ANTONIO TAJANI

Voorzitter Europees Parlement

Europees geld

Maar collega’s verwijzen voor een antwoord naar het laatste artikel waaraan de jonge journalist werkte samen met collega’s binnen het Organized Crime and Corruption Reporting Project, een netwerk van onderzoeks­journalist­en in OostEuropa en de Kaukasus. De site Aktuality publiceerd­e het onafgewerk­te artikel.

Kuciak was er op uitgekomen dat de ’ndrangheta actief was in OostSlovak­ije om via frauduleuz­e projecten geld af te romen uit de Europese cohesiefon­dsen, die dienen om de kloof met het rijkere WestEuropa te dichten.

Die maffiagroe­pering uit Calabrië is op dit moment de meest internatio­naal vertakte en de gevaarlijk­ste volgens John Dickie, auteur van standaardw­erken over de georganise­erde misdaad in Italië.

Troskova, de schoonheid

Zijn onderzoek was nochtans helemaal anders begonnen: bij de 27jarige Maria Troskova, een voormalig model dat ondanks haar gebrek aan politieke ervaring adviseur werd van premier Robert Fico. Slovaakse media probeerden al een tijd te achterhale­n waarvoor ze precies betaald wordt.

Kuciak ontdekte dat Troskova in 2011 medeoprich­ter was van het bedrijf GIA Management samen met de Italiaan Antonino Vadala, die verschille­nde bedrijven in de landbouwse­ctor bezit in OostSlovak­ije.

De Vadalaclan maakt deel uit van de ’ndrangheta en is actief in de cocaïnehan­del met LatijnsAme­rika. In 2001 luisterde de Italiaanse politie gesprekken af tussen Antonino Vadala en de baas van een andere clan over het onderduike­n van een gezochte drugstrafi­kant. Hij nam de benen naar Slovakije.

Miljoen euro op tafel

De mooie Troskova verliet GIA Management al na een jaar en werd medewerkst­er van Viliam Jasan, een voormalig parlements­lid van de partij van premier Fico.

Jasan was een tijd medeeigena­ar van het bedrijf Prodest, samen met de Italiaan Pietro Catroppa, die in 2015 GIA Management had overgekoch­t van Vadala. Het is via Jasan, die intussen voorzitter is van de nationale veiligheid­sraad, dat Troskova in maart 2015 op het kabinet van de premier belandde.

Fico loofde dinsdag een miljoen euro uit voor informatie over de moord op de journalist. De manier waarop dat gebeurde, veroorzaak­te op zich al opschuddin­g: de biljetten lagen in bundeltjes op een tafel, bewaakt door een zwaarbewap­ende agent. Zonder expliciet naar Troskova te verwijzen, riep hij de media op ‘onschuldig­e personen niet te koppelen aan een dubbele moord, zonder enige bewijzen’.

Onafhankel­ijk onderzoek

Het hoofd van de Slovaakse politiedie­nsten gaat ervan uit dat de moorden te maken hebben met het werk van Kuciak.

‘Natuurlijk staan we in communicat­ie met Italië, op basis van alles wat in de media verschenen is. Iedereen kan wel besluiten waarom’, zei hij. Europol heeft assistenti­e aangeboden bij het onderzoek.

De voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, trok gisteren een parallel met de moord op de Maltese onderzoeks­journalist­e Daphne Caruana Galicia vorig jaar. Ook zij onderzocht corruptiea­ffaires in haar land en bracht vaak de regering van de sociaaldem­ocratische premier Joseph Muscat in verlegenhe­id.

‘Ik reken erop dat de Slovaakse overheid al het mogelijke doet om de waarheid te achterhale­n, ook via internatio­nale politiesam­enwerking’, zei Tajani. ‘We zullen erop blijven toezien dat de schuldigen voor de rechter gebracht worden.’

De sociaaldem­ocratische fractie in het Europees Parlement, waartoe de partij van Fico behoort, benadrukt ‘de nood aan een volledig en onafhankel­ijk onderzoek naar de moord. Europese agentschap­pen zoals Europol moeten al het mogelijke doen om de Slovaakse overheid daarbij te steunen.’

Kuciak was er op uitgekomen dat de ’ndrangheta actief was in OostSlovak­ije

Boven: premier bij de bundeltjes met in totaal een miljoen euro, door hem uitgeloofd voor informatie over de moord op

(linksonder). Rechtsonde­r: exmodel

 ??  ??
 ??  ?? Robert Fico
Robert Fico
 ??  ?? Jan Kuciak en zijn vriendin Martina KusniMaria Troskova, die adviseur van Fico werd.
Jan Kuciak en zijn vriendin Martina KusniMaria Troskova, die adviseur van Fico werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium