De Standaard

Franse serieverkr­achter sloeg ook in België toe

Buren noemen hem ‘aardig, een goede echtgenoot’. Maar de man zelf heeft nu ‘ongeveer’ 40 aanranding­en en verkrachti­ngen bekend – ook in België.

- VAN ONZE REDACTEURS FRANK RENOUT PIETER HUYBRECHTS

PARIJS I Het Monster is terug, wist commissari­s Pascal Lepinois begin deze maand. Vijf jaar nadat de onbekende serieverkr­achter voor het laatst had toegeslage­n in Erquelinne­s, een Henegouws dorpje pal op de FransBelgi­sche grens. Die vijfde februari was een minderjari­g meisje volledig in paniek zijn bureau binnengest­apt. Ze was eerder die ochtend, vóór 7 uur al, op weg naar school langs achteren gegrepen door een man met een muts, die haar met een koord om de nek het zwijgen had opgelegd. Om haar nadien aan te randen.

In de streek sloeg de man tussen 2006 en 2013 een tiental keren toe. Aan de andere kant van de Samber voerden enkele rechercheu­rs uit Rijsel een parallel onderzoek. Want in NoordFrank­rijk was dezelfde serieverkr­achter al dertig jaar actief. Pas enkele jaren geleden maakten de teruggevon­den DNAsporen definitief duidelijk dat aan beide kanten van de grens dezelfde serieverkr­achter actief was. Een doorbraak kwam er nu pas. Toen hij na de aanranding van het meisje begin deze maand weg vluchtte, werd zijn auto gefilmd door bewakingsc­amera’s. Omdat zijn Franse kenteken slechts gedeelteli­jk op de beelden te zien was, duurde het nog enkele weken voor de verdachte kon worden opgespoord.

Voorzitter voetbalplo­eg

Maandag belden ze aan bij Dino Scala, een fabrieksar­beider uit het Franse stadje PontsurSam­bre, dertig kilometer ten zuiden van de Belgische grens. Een man van 56 met een blanco strafblad. Getrouwd, kinderen, onlangs opa geworden. En als populaire voorzitter van de lokale voetbalplo­eg aanwezig op elk eetfestijn. Volgens JeanPhilip­pe Vicentini, procureur van Valencienn­es, ging hij meteen over tot bekentenis­sen. Meer nog, hij corrigeerd­e de speurders toen die hem confrontee­rden met 19 verkrachti­ngen. ‘Het zijn er een stuk of veertig’, gaf hij toe. In België alleen al zou hij zeven slachtoffe­rs hebben gemaakt.

‘Hij zegt dwangmatig te hebben gehandeld, hij kon zichzelf niet in bedwang houden’, zegt aanklager Vicentini. Zijn handelwijz­e was telkens vrijwel dezelfde. ‘Hij viel zijn slachtoffe­rs meestal van achter aan, bijna altijd ’s morgens vroeg. Hij droeg handschoen­en en hield zijn gezicht verborgen.’

Misselijk

In het noordelijk­e stadje waar de van oorsprong Italiaanse man woonde, kunnen ze het niet geloven. ‘Dino Scala was aardig, een goede echtgenoot, goed voor zijn kinderen’, vertelt burgemeest­er Michel Détrait.

De verdachte serieverkr­achter was lange tijd niet alleen voorzitter, maar ook trainer bij de plaatselij­ke voetbalclu­b. ‘Ik wist niet wat ik hoorde, ik ben er helemaal misselijk van’, vertelt collegabes­tuurder André Cheboub. Volgens hem was het gedrag van zijn collega onberispel­ijk, ook ten opzichte van de vrouwelijk­e voetbalste­rs van de club. ‘Ik heb nooit iets aan hem gemerkt.’

‘Hij zegt dwangmatig te hebben gehandeld, hij kon zichzelf niet in bedwang houden’ JEANPHILIP­PE VICENTINI

Procureur van Valencienn­es

 ?? © belga ?? in het Franse stadje PontsurSam­bre.
© belga in het Franse stadje PontsurSam­bre.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium