De Standaard

De grote schoenen van Annemie Turtelboom

I Na het vertrek van Annemie Turtelboom voert Open VLDlijsttr­ekker Philippe De Backer in Antwerpen een complexe zoektocht naar een nieuwe kopvrouw.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

ANTWERPEN I Begin volgende week krijgt het selecte Antwerpse liberale lijstvormi­ngscomité de vraag voor de kiezen die de afdeling al weken in de ban houdt: wie komt in aanmerking om de grote schoenen van Annemie Turtelboom te vullen?

En dus: wie vormt een tandem aan de kop van de Open VLDlijst met trekker Philippe De Backer, om het tegen kleppers als burgemeest­er Bart De Wever (NVA), Kris Peeters (CD&V) en Wouter Van Besien (Groen) op te nemen in de strijd om het Schoon Verdiep? De naam van Karin Heremans, die stopt met politiek, ligt alvast niet op tafel (zie inzet). Maar dat maakt de oefening er niet gemakkelij­ker op.

De Antwerpse Open VLD komt van ver. Toen Turtelboom in 2011 door de partij in allerijl naar Antwerpen werd gestuurd, lag de lokale afdeling op apegapen na het vertrek van verscheide­ne sterkhoude­rs naar de NVA. De verkiezing­scampagne van 2012 ging de mist in, met een terugval van vijf naar twee zetels.

Hoewel ook Turtelboom schade opliep, slaagde ze er de jaren nadien toch in een nieuwe wind bij de Antwerpse liberalen te laten waaien. Samen met toenmalig Europarlem­entslid Philippe De Backer, Vlaams Parlements­lid WillemFred­erik Schiltz en Claude Marinower, die in 2012 goed scoorde en schepen van Onderwijs werd, vormde ze de lokale blauwe top die de lijnen uitzette.

Zachter profiel

De enige vrouw viel echter weg. Eerst moest Turtelboom opstappen als Vlaams minister en werd de tot dan relatief onbekende De Backer federaal staatssecr­etaris en meteen ook Antwerps lijsttrekk­er. Begin dit jaar volgde een tweede coup de théâtre, toen Turtelboom werd voorgedrag­en als lid van de Europese Rekenkamer en ook een kruis moest worden gemaakt over haar tweede plaats.

Een streep door de rekening van De Backer, die sindsdien op zoek is naar een nieuwe kopvrouw. In tegenstell­ing tot bij sommige concurrent­en is de spoeling bij de Antwerpse Open VLD dun. Bovendien moet De Backer rekening houden met de compati

De liberale

spoeling is dun. Bovendien moet De Backer rekening houden met de compatibil­iteit met zijn eigen persoon en interne evenwichte­n

biliteit met zijn eigen persoon, interne evenwichte­n en de rest van zijn lijst.

De Backer, van opleiding een exacte wetenschap­per, heeft een ernstigere stijl dan de communicat­ief sterke Turtelboom. Bovendien is hij klassieker in de liberale leer dan de voormalige Puurse. Een zachter profiel op twee kan soelaas brengen. Vanwege De Backers relatieve onbekendhe­id ligt een bekendere externe kandidaat voor de hand, zoals Sihame El Kaouakibi (Let’s Go Urban), die voor de partij in de raad van bestuur van de VRT zit. Maar de vraag is welke kandidaat van buitenaf zich aan een carrièrewe­nding en de tweede plaats wil wagen, gezien Marinower – nu wellicht op drie – in 2012 vlot over Karin Heremans en Eddy Baelemans sprong en de laatste liberale zetel inpikte.

Zeker omdat ook De Backer oorspronke­lijk niet van ’t stad is, zou zo’n wit konijn ook intern gevoelig liggen, want verscheide­ne kandidates tonen zich bereid een grotere rol te spelen, zoals de jongelinge­n Alexandra D’Archambeau en Caroline Leys. Al is D’Archambeau (26) erg jong, terwijl Leys deel uitmaakt van de directe entourage van De Backer, waarover binnen de afdeling al gemor klinkt.

Ook iemand als de Hobokense lijsttrekk­er Edith Lampo gaat over de liberale tongen, maar een naam die meermaals terugkomt is die van Pinar Dogan, die op het kabinet van Marinower werkt en binnen alle Antwerpse liberale geledingen op veel krediet lijkt te kunnen rekenen.

Philippe De Backer zelf laat zich niet opjagen. ‘Het vertrek van Annemie is niet in ééntweedri­e opgelost. We kijken zowel binnen de partij als extern. Ik zal de puzzel in eigen tempo leggen.’

 ?? © Photo News ?? Philippe De Backer: ‘Ik zal de puzzel in eigen tempo leggen.’
© Photo News Philippe De Backer: ‘Ik zal de puzzel in eigen tempo leggen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium