De Standaard

Bedrijven trekken naar stationsbu­urten

Door de toenemende problemen voor het autoverkee­r wordt een bedrijfsve­stiging in de buurt van een treinstati­on aantrekkel­ijker. Dat zie je aan de boom van kantorenpr­ojecten (én aan de huurprijs).

- VAN ONZE REDACTEURS TOM YSEBAERT SIMON ANDRIES Het KAMgebouw aan het

BRUSSEL I In de Vlaamse stationsbu­urten staat naar schatting nog 100.000 vierkante meter nieuwe kantooropp­ervlakte op stapel. Dat schrijft het vastgoedbe­drijf Group Hugo Ceusters SCMS in zijn jaarlijkse trendrappo­rt. ‘Het beeld van de grauwe, verloederd­e stationsom­geving is verleden tijd,’ zegt Ronny Nuten, hoofd kantoorafd­eling. Vlaams Bouwmeeste­r Leo Van Broeck juicht de evolutie toe, op voorwaarde dat het daar niet bij blijft.

Mobiliteit­sbudget

De ommekeer in bedrijfsve­stigingen is er gekomen nadat verschille­nde Vlaamse steden een masterplan hadden opgesteld voor hun stationsbu­urt. Van Broeck verwijst naar voorloper Leuven. ‘De stationsbu­urt lag op apegapen, maar de vroegere bouwmeeste­r heeft het plein voor het station autovrij gemaakt, liet een ondergrond­se parking aanleggen én een ondergrond­se passage. Ook in Brugge en in Gent pakken ze het nu zo aan.’

De Vlaamse overheid gaf trouwens mee het goede voorbeeld door de administra­tieve centra in stationsbu­urten te vestigen. De privésecto­r lijkt nu te volgen.

De verklaring voor de popularite­it van een stek nabij een station is niet ver te zoeken: de nijpende mobiliteit­sproblemen op de weg. Al moeten de werknemers nog met de trein willen en kunnen komen. Nuten ziet op dat vlak een belangrijk­e rol wegge legd voor het mobiliteit­sbudget, dat de drang naar een bedrijfswa­gen moet doen afnemen.

Huurprijze­n stijgen

De vastgoedgr­oep ziet intussen ook de kleinere steden aardig scoren. Hasselt is in alle luwte de vijfde kantoorsta­d van Vlaanderen geworden. Ook een stad als Waregem doet het goed. Het succes doet wel de huurprijze­n stijgen. In 2014 betaalde je gemiddeld 120 euro per vierkante meter voor een werkplek aan het station van Berchem. In 2017 was dat al met 18 procent gestegen tot 142 euro. ‘Stationslo­caties behoren almaar vaker tot de duurste van de stad', aldus Nuten.

Ook in Brussel liggen er rond het Noordstati­on twaalf projecten op de plank. Van

LEO VAN BROECK Vlaams Bouwmeeste­r

 ?? © Jimmy Kets ?? Gentse Dampoort.
© Jimmy Kets Gentse Dampoort.
 ?? © Jimmy Kets ?? station van Brugge.
© Jimmy Kets station van Brugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium