De Standaard

En toen kwamen alle heikele dossiers samen

Premier Charles Michel en zijn regering hebben deze maand een uitgebreid­e sessie simultaans­chaken op het programma staan.

- VAN ONZE REDACTEURS WIM WINCKELMAN­S JANFREDERI­K ABBELOOS

BRUSSEL I Het zit in de werkwijze van premier Charles Michel (MR): moeilijke dossiers een tijdje laten sudderen om dan verschille­nde knopen tegelijk door te hakken, bij voorkeur vlak voor een vakantiepe­riode.

Deze maand is het weer zover. Na de strubbelin­gen in de federale meerderhei­d over pakweg het Energiepac­t en de woonstbetr­edingen is het tijd om de puzzel te leggen en te bewijzen dat de federale regering, na wat geven en nemen, nog altijd krachtdadi­g is.

De volgende dossiers kunnen deel uitmaken van het te bereiken Paasakkoor­d:

Energiepac­t

Moeten we de kerncentra­les nu sluiten of niet? Meer dan twee maanden na het voorstel van de vier Belgische ministers van Energie is de federale meerderhei­d er nog altijd niet uit. De NVA blijft zweren bij de verlenging van de twee jongste kerncentra­les, de andere meerderhei­dspartijen willen de kans niet laten schieten om van kernenergi­e af te stappen.

De eigenwijze houding van federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) doet het vertrouwen geen deugd. Marghem liet eerst selectief eigen interpreta­ties van het studiemate­riaal lekken, zonder dat ze de volledige studie van econoom Johan Albrecht (UGent) wou prijsgeven. Dat heeft ze nog altijd niet gedaan.

Het onderdeel over de gevolgen van de kernuitsta­p voor de Belgi

sche CO2uitstoo­t is nog niet bekendgema­akt – al is het geen geheim dat de uitstoot in België stijgt door het vervangen van kernenergi­e door gascentral­es.

Toch ligt een compromis voor de hand. Ook in de plannen van de NVA zijn er nieuwe gascentral­es en meer hernieuwba­re energie nodig. De regering kan daar al aan beginnen en afwachten hoever ze daarmee komt. Later – lees onder een volgende regering – kan de mogelijke verlenging van kerncentra­les dan weer op tafel komen.

Woonstbetr­edingen

De discussie over het asiel en migratiebe­leid ligt zo mogelijk nog gevoeliger. Een maand geleden werd het wetsontwer­p over de woonstbetr­edingen in extremis van de Kameragend­a gehaald om een catastrofe in de meerderhei­d te voorkomen.

Die woonstbetr­edingen geven de politie de mogelijkhe­id om mensen die illegaal in het land verblijven, op te pakken. Ook als ze in het huis van iemand anders verblijven. Voor de NVA vormen de maatregele­n het sluitstuk van het asiel en migratiebe­leid. Maar bij de liberale partijen MR en Open VLD zien velen er een aantasting in van de onschendba­arheid van de woning.

Het verzet heeft ook te maken met de profilerin­g van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA), onder meer bij de uitwijzing van uitgeproce­deerde Soedanezen. Die maakt het de MR, die alleen staat in het Franstalig­e politieke landschap, niet makkelijk. Michel

heeft aan zijn coalitiepa­rtner al laten weten dat Francken gas terug moet nemen, zo niet dreigt de NVA haar enige gesprekspa­rtner aan Franstalig­e kant te verliezen.

Michel heeft over het wetsontwer­p een uitgebreid­e consultati­eronde aangekondi­gd, met advocaten, grondwetss­pecialiste­n, onderzoeks­rechters en ngo’s. De verwachtin­g is dat het ontwerp daarna wordt bijgestuur­d, zodat het tegemoetko­mt aan de kritiek van onder anderen de onderzoeks­rechters, die zich in het oorspronke­lijke voorstel gedegradee­rd voelden tot stempelzet­ters zonder veel controlere­nde macht.

Belfius/Arco

Een dossier met een baard, zoals dat heet. Een maand geleden kondigde premier Michel aan dat er eigenlijk deze week beslist zou worden over de beursgang van Belfius. Maar dat zal niet gebeuren, en ook volgende week zijn er voorlopig geen vergaderin­gen over Belfius gepland.

Omdat de beursgang van Belfius op vraag van CD&V is gekoppeld aan de oplossing voor de gedupeerde coöperante­n van Arco – de voormalige financiële poot van de christelij­ke arbeidersb­eweging – is het de vraag of het nog wel zover komt.

Arco is nog altijd een dood gewicht dat Belfius meesleept. In de oplossing waar de regering aan werkt moet de bank 400 van de 600 miljoen euro inbrengen om de coöperante­n gedeelteli­jk te vergoeden. Het zou goed zijn als Belfius van die molensteen wordt verlost voor het naar de beurs gaat. Anderzijds is het nu het ideale moment om naar de beurs te trekken. Uitstel kan uitdraaien op een minder gunstige prijs.

De regering probeert een dading af te sluiten met de coöperante­n. Zolang die er niet is, blijft het dossier geblokkeer­d. En het is het nog altijd de vraag of Europa de Arcooploss­ing zal toestaan.

Benoeminge­n

Tussendoor moet de regering ook nog knopen doorhakken over een reeks topbenoemi­ngen, waarvoor verschille­nde partijen interesse hebben. De belangrijk­ste is die van vicevoorzi­tter van de Europese Investerin­gsbank (EIB), een prestigieu­ze functie waarvoor de namen van Johan Van Overtveldt en Philippe Muyters (beiden NVA) de ronde doen. Maar ook de MR zou geïnteress­eerd zijn.

Om een politiek evenwicht te bereiken, is er nog wel een reeks andere benoeminge­n die in de schaal gegooid kunnen worden. Het gaat dan onder meer om de functie van vicegouver­neur van de Nationale Bank; de gedelegeer­d bestuurder van de Federale Investerin­gs en Participat­iemaatscha­ppij, bestuurder­s bij Bpost en Belfius of benoeminge­n van de voorzitter­s van de federale overheidsd­iensten.

De rode draad is dat de NVA een groter deel van de topfunctie­s wil binnenhale­n. In De Tijd laat een anonieme NVAbron optekenen dat de partij het vicevoorzi­tterschap van de EIB niet zomaar wil laten schieten voor wat kruimels.

Zware beroepen

De discussie over wat wel en wat niet een zwaar beroep is, loopt ook nog altijd. De socialisti­sche vakbond heeft dinsdag nog gestaakt omdat hij vreest dat de regeling minder gunstig zal uitvallen. Maar minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) heeft nog geen concreet voorstel op tafel gelegd. Wel is er sprake van vier criteria: fysiek zwaar werk, een belastende werkorgani­satie (ploegen, nachtwerk), een verhoogd veiligheid­srisico en mentale en emotionele belasting.

Een oplossing hoeft niet per se deze maand te worden gevonden, maar hoe langer ze aansleept, des te langer de sociale onrust duurt.

Begroting

Tussendoor moet de federale regering ook nog een begrotings­controle doorvoeren, al zou die dankzij de goede conjunctuu­r lichter moeten uitvallen dan tijdens voorgaande jaren.

Toch berichtte De Morgen gisteren dat de kosten voor de sociale zekerheid 350 miljoen euro hoger dreigen op te lopen dan initieel begroot. Dat is vooral het gevolg van een onverwacht­e indexering van alle ziekte en werklooshe­idsuitkeri­ngen. Daarnaast loopt het tekort op door het uitblijven of laattijdig invoeren van besliste maatregele­n, bijvoorbee­ld om langdurig zieken weer aan het werk te zetten.

Het tekort dreigt opnieuw de discussie op te starten of er nog bespaard moet en kan worden binnen de sociale zekerheid, iets wat vooral voor CD&V erg gevoelig ligt. In elk geval is het wachten tot het Monitoring­comité de volledige factuur becijfert. Dat rapport wordt verwacht vanaf 12 maart. Dan kan de zoektocht naar de nodige miljoenen beginnen.

 ?? © bdw DONDERDAG 1 MAART 2018 ??
© bdw DONDERDAG 1 MAART 2018

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium