De Standaard

Kim, verdoken wapenlever­ancier van Assad?

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I Hoe kom je snel aan veel zuurbesten­dige tegels om een fabriek voor chemische wapens te bouwen? Of aan buizen en ventieltje­s die sterk bijtende chemische stoffen kunnen weerstaan? Syrië zou daarvoor bij NoordKo rea hebben aangeklopt.

Dat zegt althans persagents­chap Associated Press. De groep baseert zich op een gelekt rapport van de VNCommissi­e die de internatio­nale sancties tegen NoordKorea monitort.

Of dat rapport nog volledig publiek gemaakt zal worden, blijft voorlopig on duidelijk, net als de reden waarom het nieuws net nu uitlekt. Rebellen in Oost Ghouta bij Damascus beschuldig­den As sad zopas van aanvallen met chloorgas. De Organizati­on for the Prohibitio­n of Chemical Weapons (OPCW), een internatio­nale waakhond, onderzoekt die aanslagen sinds zondag.

1 Wat zegt het rapport precies?

Tussen 2012 en 2017 ontdekten de experts 40 scheepslad­ingen van Noord Korea naar Syrië, met materiaal om de chemische wapens te maken, zegt Asso ciated Press. Er zouden in 2016 ook NoordKorea­anse militaire experts gesignalee­rd zijn op locaties voor wapenprodu­ctie in Syrië (onder andere in Bar zeh, Adra en Hama).

Als leverancie­r worden de NoordKorea­anse bedrijven Ryonhap 2 en Komid genoemd, de ontvanger was het Syrische Centrum voor Wetenschap en On derzoek (SSRC). Van die overheidsi­nstelling is geweten dat ze al eerder con tacten had met NoordKorea én dat ze meewerkte aan de ontwikkeli­ng van chemische wapens.

De handel liep via een complexe keten van schimmige tussenbedr­ijven, privéperso­nen en beveiligde communicat­ieketens. Het rapport noemt ook minstens een van de tussenbedr­ijven bij naam: het Chinese Cheng Tong Trading, dat minstens vijf containers geleverd zou hebben. NoordKorea, Syrië en Chi na ontkennen het bericht. Syrië heeft aantijging­en over chemische wapens al tijd van zich afgeschud, met soms zeer creatieve alternatie­ve verklaring­en. Ook dit keer zegt het Syrische regime dat de gespotte NoordKorea­nen enkel ‘sportcoach­es’ waren.

2 Hoe ernstig is dit?

‘Als dit waar is, dan bevestigt het voor het eerst concreet geruchten die al langer rondgaan’, zegt specialist chemische wapens Jean Pascal Zanders. Een tussentijd­s VNrapport uit 2017 over NoordKorea gaf al aan dat de militaire leveringen van Kims regime aan Assad op de radar van de experts stonden.

Volgens Zanders is het plausibel dat Syrië, na de burgeroorl­og en het internatio­nale isolement dat daarop volgde, naar het eveneens geïsoleerd­e Noord Korea keek. ‘Zulke landen vinden elkaar en gaan vaak op heel creatieve manieren op zoek naar wat ze nodig hebben.’

Bovendien zijn de genoemde materialen voor algemeen gebruik bij bijtende stoffen. ‘Dat ze toegepast werden om wapens te maken, is nog niet meteen bewezen’, zegt Zanders.

3 Is dit te vermijden?

Dat NoordKorea illegale handel in wapens en drugs opzet om toch nog aan cash te komen, is geen geheim. Nu de VNsancties strenger zijn dan ooit, zal die handel eerder groeien dan dalen, schrijft Koreaanali­st Stephen Haggard op zijn blog.

Erger nog: niet alleen ‘schurkenst­aat’ NoordKorea zou indirect kunnen bijdragen tot Assads chemisch wapenarsen­aal. Zo gaf de Britse overheid in 2017 toe dat Assad Britse leveringen van chemicalië­n uit de jaren tachtig ‘waarschijn­lijk’ gebruikte om achteraf sarin te maken, het gifgas dat hij vorig jaar inzette in het dorpje Khan Cheikhoun. ‘Voor de burgeroorl­og werd Assad in het Westen gezien als iemand met wie je kon overeenkom­en’, zegt Zanders. ‘Als de politieke situatie dan omslaat, komen wel vaker transactie­s naar boven die achteraf gevaarlijk blijken. Onlangs nog dook een soort Duits karton op in een Syrische raket die chloorbomm­en lanceerde. Terwijl het karton oorspronke­lijk diende voor zonnepanel­en.’

‘Geïsoleerd­e landen vinden elkaar en gaan vaak op heel creatieve manieren op zoek naar wat ze nodig hebben’ JEAN PASCAL ZANDERS

Specialist chemische wapens

 ?? © afp ?? Syrische slachtoffe­rs van een mogelijke chemische aanval vorige week in OostGhouta.
© afp Syrische slachtoffe­rs van een mogelijke chemische aanval vorige week in OostGhouta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium