De Standaard

Kushner mag niet meer alles weten

-

De Britse schrijver JONATHAN FREEDLAND geraakt in The Guardian ook niet meer wijs uit de Brexitplan­nen van Theresa May. May schoot gisteren het voorstel van de EU af om NoordIerla­nd in de douaneunie te houden.

BRUSSEL I Jared Kushner, Donald Trumps schoonzoon, krijgt niet langer toegang tot top secret informatie in het Witte Huis. Dat is een serieuze degradatie. Kan hij zijn taak als adviseur van de president voor buitenland­se aangelegen­heden nog wel naar behoren vervullen, als hij niet op de hoogte is van de recentste informatie van de inlichting­endiensten? Kushner is onder meer belast met de vredesonde­rhandeling­en tussen Israël en Palestina. Hij hield zich ook bezig met de handelsrel­aties met China en Mexico.

Vastgoedim­perium

De rol van Kushner in het Witte Huis is al vanaf het begin controvers­ieel. Zijn familie bezit een uitgebreid, maar met schulden beladen vastgoedim­perium waarvoor ze buitenland­se investeerd­ers zoekt. Het gevaar op belangenve­rmenging leek daardoor nooit ver weg. The Washington Post schreef gisteren dat minstens vier buitenland­se mogendhede­n – China, de Verenigde Arabische Emiraten, Mexico en Israël – overwogen zakelijke deals in te zetten om Kushner te manipulere­n. Andere landen maakten misbruik van zijn totaal gebrek aan ervaring in internatio­nale diplomatie: ze wilden alleen nog met hem praten, niet met mensen van het State Department.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium