De Standaard

President reikt Taliban opnieuw vredeshand

De Afghaanse president wil vredesgesp­rekken met de Taliban. Die willen ook onderhande­len, maar alleen met de VS.

-

BRUSSEL (RTR) I President Ashraf Ghani van Afghanista­n wil de Taliban erkennen als een wettige politieke beweging die kan deelnemen aan mogelijke vredesbesp­rekingen. Dat heeft hij gezegd op een internatio­nale bijeenkoms­t in Kabul.

Ghani stelt een wapenstils­tand voor en de vrijlating van gevangenen. De Afghaanse president zegt bereid te zijn om de grondwet te laten aanpassen zodat de Taliban onderdeel kunnen worden van het politieke systeem in Afghanista­n. ‘De overheid wil vredesbesp­rekingen beginnen met de Taliban zonder dat er voorwaarde­n aan verbonden zijn’, zei Ghani.

De president is al langer voorstande­r van vredesbesp­rekingen met de Taliban. Kort na zijn aantreden in 2014 liet hij weten dat Afghanen ‘moe zijn van oorlog’. Maar met extremisti­sche groepen binnen de Taliban, die het geweld niet afzweren, wil Ghani niet praten, zei hij eerder.

De voorbije maanden is het geweld in Afghanista­n verhevigd. Vorige maand vielen bij vier aanslagen zeker 150 doden. Zowel ra dicale elementen binnen de Taliban als diverse aan IS gelieerde groepen zijn daarvoor verantwoor­delijk.

Sinds de Taliban in 2001 met Amerikaans­e hulp uit de macht werden verdreven, zijn ze nooit met de Afghaanse regering in gesprek gegaan. Gisteren zei de beweging open te staan voor direct overleg met de Verenigde Staten, omdat zij en de VS de enige partijen zijn met invloed op het conflict in het land. ‘Laten we direct met elkaar praten, zonder tussenkoms­t van een derde partij als Pakistan of Afghanista­n.’ Afghanista­n wil ook praten met de Pakistaans­e regering. De Taliban beheersen ook delen van Pakistan.

 ?? © epaefe ?? Enkele Talibanled­en leverden vorige week hun wapens in op een verzoening­sceremonie in Herat.
© epaefe Enkele Talibanled­en leverden vorige week hun wapens in op een verzoening­sceremonie in Herat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium