De Standaard

Racistisch­e dreigbrief aan parlements­lid regeringsp­artij Macron Speciale gezant voor NoordKorea weg uit onvrede

-

Laetitia Avia, een parlements­lid voor de partij LREM van president Emmanuel Macron, heeft een klacht ingediend wegens een bijzonder racistisch­e brief met doodsbedre­igingen die ze gisteren kreeg.

In de brief, die ze zelf publiceerd­e op Twitter, wordt ze een ‘zwarte zeug’ genoemd, die niet het recht heeft zich te bemoeien met het leven van de Fransen. Avia’s familie is afkomstig uit Togo. Afrikanen worden in de brief ‘achterlijk’ en ‘apen’ genoemd. De brief eindigt met de bedreiging: ‘Je dagen zijn geteld, we gaan ons met jou bezighoude­n’.

Avia zegt dat ze wel vaker racistisch­e belediging­en krijgt op de sociale media. Maar die zijn nooit zo hevig en racistisch geweest, voegt ze eraan toe.

Onder meer de Franse regering betuigde haar steun. (kdr)

Joseph Yun, een in ZuidKorea geboren diplomaat die bevoegd was voor de relaties met NoordKorea, zal binnenkort aftreden. Zijn beslissing wordt mee ingegeven door ‘scepsis en onvrede met het beleid van Trump’. Dat zeggen verschille­nde anonieme ZuidKoreaa­nse en Amerikaans­e bronnen.

Yun stond bekend als een verzoener met 32 jaar ervaring. Hij onderhield het ‘New York Channel’, waardoor beide landen achter de schermen in contact bleven, zelfs tijdens raketteste­n en Twittersto­rmen. Maar terwijl de regering van Trump harde sancties en maximale druk wil, zou Yun pleiten voor meer toegeeflij­kheid. NoordKorea bood onlangs aan om formeel te onderhande­len met de VS. Volgens analisten is het vertrek van Yun op dit cruciale moment dan ook slecht nieuws. (gina)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium