De Standaard

Solvay wil geen Clamadieuk­loon

- PASCAL SERTYN

In zijn laatste maanden als ceo geeft JeanPierre Clamadieu de gedaanteve­rwisseling van het Belgische chemieconc­ern Solvay een vleugje Franse grandeur. Tijdens zijn laatste uitvoerige babbel met de media gisteren, naar aanleiding van de bekendmaki­ng van de jaarresult­aten, liet hij weten dat Solvay een nieuw hoofdkwart­ier krijgt. In de lente worden de plannen van de winnaar van een Europese architecte­nwedstrijd bekendgema­akt. Solvay droomt van een architectu­raal hoogstandj­e in plaats van de huidige zeer klassieke en vrij onpersoonl­ijke hoogbouw in de Brusselse noordrand. Het illustreer­t dat 2018 het jaar 0 van le nouveau Solvay wordt.

Vooreerst wordt het uitkijken naar de opvolger van Clamadieu. Bij de huidige directiele­den zijn er alvast kandidaten met veel ambitie. Of komt de opvolger van buiten het bedrijf? ‘Wat we zeker niet zoeken, is een kloon van mezelf’, verzekerde Clamadieu. Uiterlijk eind 2018 moet het ei gelegd zijn.

Bij de 27.000 werknemers spookt nog een andere datum door het hoofd. Eind maart wordt een reorganisa­tieplan uit de doeken gedaan. Na de grote overname en verkoopman­oeuvres van de voorbije jaren gaat de interne organisati­e van Solvay op de schop. ‘Om sneller en efficiënte­r de nieuwe klanten te bedienen die veel hogere kwaliteits­eisen stellen dan de chemiegroe­p gewoon was’, zei de afscheidne­mende ceo. Decentrali­satie wordt daarbij de rode draad.

Solvay maakte een gedaanteve­randering door van grote producent van grondstoff­en voor plastics tot maker van hoogtechno­logische kunststoff­en en composietm­aterialen. Het moet nu bewijzen dat al die veranderin­gen resulteren in een forse omzetgroei.

Wat de impact van de reorganisa­tie op de werkgelege­nheid is, blijft voorlopig een geheim. Wat we wel al weten: er komt een nieuw centrum voor materialen­onderzoek op de terreinen van het hoofdkwart­ier in NederOverH­eembeek. En Clamadieu droomt van een technologi­sche campus met ruimte voor startups en samenwerki­ng met externe partners zoals universite­iten.

De vraag rijst of Clamadieu de komende maanden erin zal slagen zich te blijven concentrer­en op Solvay. Gisteren werd bekendgema­akt dat hij, behalve bij Engie, ook bestuurder wordt bij de Europese vliegtuigb­ouwer Airbus. Pittig detail: de grote Amerikaans­e concurrent Boeing is een van de grootste klanten van Solvay.

De Verenigde Staten zorgden gisteren overigens voor een valse noot. De verzwakkin­g van de dollar weegt op de winst van Solvay. Dat vonden de beleggers geen goed nieuws. De beurskoers zakte met 3,5 procent. Waarmee Solvay meteen het zwakste aandeel van de Bel20 was.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

De verzwakkin­g van de dollar weegt op de winst van Solvay. Dat vonden de beleggers geen goed nieuws

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium