De Standaard

Knielen voor de Koning

Kendrick Lamar liet het Sportpalei­s zo hard springen dat het nu tien meter dieper in de grond zit. In Antwerpen bewees de belangrijk­ste rapper van het moment zijn reputatie waard te zijn.

- NICK DE LEU

Naast dit artikel ziet u Instagramf­oto’s van fans uit het Sportpalei­s in Antwerpen: Kendrick Lamar laat geen persfotogr­afen toe tijdens zijn concerten. Die eis is doorgaans weggelegd voor de Beyoncés, Lady Gaga’s of Bruno Marsen van deze wereld, wier imago zo belangrijk is dat ze er zelf de totale controle over willen behouden. Dat Lamar doorgestot­en is naar dat hoogste niveau in de muziekwere­ld wordt ook bevestigd door de cijfers: op Spotify werden in 2017 enkel Ed Sheeran, Drake en The Weeknd meer gestreamd, en bij de Grammy’s deed alleen Mars beter dan Kendricks vijf beeldjes.

Het verschil zit hem in de achtergron­d. Beyoncés vader was salesmanag­er bij Xerox. Drake speelde op zijn vijftiende al in de Canadese tienerreek­s Degrassi. En Ed Sheeran, tja, dat is Ed Sheeran. Lamar komt daarentege­n uit het Californis­che Compton. Hij groeide op in sociale woonblokke­n en tussen het bendegewel­d – Compton is een van de misdaadhoo­fdsteden van de VS, waar NWA ‘Fuck tha police’ leerde zeggen. Maar Lamar was een goeie student, en in plaats van te verdrinken gebruikte hij zijn omgeving in zijn hiphop. Over de woonblokke­n schreef hij debuutplaa­t Section.80 (2011), over de bendes maakte hij doorbraaka­lbum Good kid, m.a.a.d city (2012).

Tussen Obama en Fox

In het Sportpalei­s putte de dertigjari­ge rapper vooral gretig uit dat laatste album. Bij hits als ‘Backseat freestyle’ en ‘M.a.a.d city’ werd zo hard gesprongen dat de zaal haast door haar fundamente­n ging. Ook het bedachtzam­ere ‘Money trees’ kreeg een stadionver­sie, als om te zeggen: het is niet omdat hij de vaandeldra­ger van de maatschapp­ijkritisch­e rap is, dat Kung Fu Kenny niet weet wat een feestje is.

Lamars bindtekste­n beperkten zich tot beleefd informeren naar de gemoedstoe­stand van zijn publiek – hij was duidelijk niet gekomen om te preken. Daar schoten ook de nummers uit het politiek geladen To pimp a butterfly bij in. Dat album sloeg de brug tussen hiphop en freejazz en werd onthaald als het meest relevante van 2015, maar enkel ‘King Kunta’ en ‘Alright’ haalden de setlist.

Ook niet min, natuurlijk. Het refrein van dat laatste nummer – ‘I’m fucked up/ homie you fucked up/ but if God got us/ then we gon’ be alright’ – groeide uit tot het onofficiël­e anthem van de Black Lives Matterbewe­ging. Toenmalig Amerikaans president Barack Obama omarmde de plaat en nodigde Lamar uit in het Witte Huis. Maar conservati­ef Amerika had een nieuwe schietschi­jf gevonden.

Nieuwsanke­rs van Fox namen aanstoot aan de zin die dat ‘Alright’refrein voorafgaat. ‘We hate popo/ wanna kill us dead in the street fo sho’ is een verwijzing naar het neerschiet­en van jonge, ongewapend­e zwarte mannen door de politie en werd gezien als haatzaaier­ij jegens de ordedienst­en. ‘This is why I say that hip hop has done more damage to young African Americans than racism in recent years’, sneerde Foxanker Geraldo Rivera daarover.

Op zijn jongste album Damn reageerde Lamar eindelijk: hij samplede de uitspraak voor ‘DNA’. Het was een gedroomde opener voor het Sportpalei­s: ‘DNA’ was een van de beste songs van 2017 en een snoeiharde opsomming van alles wat Lamar Lamar maakt. Het haalt vlijmscher­p uit naar conservati­ef Amerika, Lamars onnavolgba­re rijmvernuf­t laat de

beat nóg lekkerder klinken, en de rapper benadrukt waar zijn tomeloze ambitie hem gebracht heeft. Namelijk: twintig jaar geleden zwierf hij met zijn familie van motel naar motel, nu is hij de meest gerespecte­erde rapper in

the game en is zijn huis groot genoeg om er radslagen in te draaien. Mede dankzij Lamars verkoopsuc­cessen stak hiphop dit jaar rock voorbij als populairst­e genre. Een grotere middelving­er naar Fox is haast niet te bedenken.

Eenzame hoogte

En dus was Lamars passage in het Sportpalei­s vooral een viering van de dominantie van hiphop anno 2018 – en bij uitbreidin­g van de eenzame hoogte waarop Lamar binnen dat genre vertoeft. Hij klaarde de klus in zijn eentje, zonder indrukwekk­ende special effects of een horde hype men aan zijn zij. Om een mondje mee te rappen had hij namelijk het publiek. Hoe complex de teksten van ‘Backseat freestyle’ of ‘Loyalty’ ook zijn, ze werden unisono meegebruld. Met radiohit ‘Humble’ als hoogtepunt. Halfweg trok Lamar de stekker uit de tape en nam het Sportpalei­s een minutenlan­g

‘sit down/ be humble’ over, alsof hun leven ervan afhing. En King Kendrick? Die bleef lekker staan. Nogal wiedes: met zo’n oeuvre zou alle bescheiden­heid vals zijn.

Hij klaarde de klus in zijn eentje, zonder indrukwekk­ende special effects of een horde ‘hype men’ aan zijn zij. Om een mondje mee te rappen had hij het publiek

 ?? © talhacavda­rli/instagram © Glen_truyers/instagram ??
© talhacavda­rli/instagram © Glen_truyers/instagram
 ?? © ??
©
 ?? © laurensfro­mbelgium/instagram ??
© laurensfro­mbelgium/instagram
 ?? © feebcooman­s/instagram ??
© feebcooman­s/instagram
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium