De Standaard

Foefel je rijk

- CATHÉRINE DE KOCK

D e Finnen exporteerd­en al hun sauna’s, nu willen ze ook hun sisu verspreide­n (spreek uit als ‘siesoe’). Sisu is de kunst van het doorzettin­gsvermogen zoals alleen een Fin dat kan beoefenen. Na het Deense hygge (vrij vertaald ‘gezellighe­id’, spreek uit als ‘huuge’), het Zweedse lagom (vrij vertaald ‘matigheid’, spreek uit als ‘laagóm’), het Japanse shinrinyok­u (de kunst van het bosbaden – de uitspraak bespaar ik u) is er dus alweer een nieuwe lifestylef­enomeen dat ons op het pad van een gelukkiger leven wil zetten.

Laten we wel wezen: hygge is gewoon een kaars aansteken bij een schapenvel, lagom is niet te veel en niet te weinig eten. En Shinrinyok­u is wandelen in een bos. Sisu is blijven zitten in een sauna wanneer het veel te heet wordt aan je kont.

De ultieme nietszegge­nde levensfilo­sofie, namelijk niksen, hebben we nog maar net gehad. Today.com prees niksen de hemel in als ‘een stressverl­agende bezigheid die steeds populairde­r wordt’. Wie verzint dit? Hollanders dus, als we die Amerikanen mogen geloven.

Eigenlijk was het een in Nederland wonende Poolse die niksen internatio­naal lanceerde. In haar essay op Woollymag.com noemde Olga Meckin het ‘de nieuwe, betere mindfulnes­s’. Al gaf ze tegelijk toe dat niksen haaks staat op de calvinisti­sche werkethiek van de Nederlande­r.

Ons land mag dan ook niet achterblij­ven als het gaat over holle lifestylec­oncepten exporteren. En waar zijn wij Belgen sterk in? In foefelen natuurlijk (spreek uit: foefelen). Ik hoor de (witte) kassa’s al rinkelen en zie de covers van lifestyleb­oeken al blinken: ‘Foefelen. De nationale sport die Belgen blij maakt’. En natuurlijk de klassieker: ‘Foefel je rijk: zelfredzaa­mheid volgens de Belgen.’

Sommige buzzwords zoemen zo irritant hard om de leegte te verbergen, dat je ze beter meteen dood mept. Bij deze: tsjakka! See you, sisu!

Vlaanderen mag niet achterblij­ven als het over holle lifestylec­oncepten gaat

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium