De Standaard

Voor vervalsers ligt er een aanzet van een verhaal klaar dat ze naar believen kunnen aanvullen

- GEERT SELS

Bij een röntgensca­n van Portret van een meisje uit 1917 blijkt er onder de oppervlakt­elaag nog een andere vrouw schuil te gaan. Het gaat om Beatrice Hastings, zegt de curator van Tate aan The Guardian.

Hastings, een vrijgevoch­ten Britse schrijfste­r, was de voormalige geliefde en muze van Modigliani. Het vermoeden bestaat dat de schilder haar na een stormachti­ge relatie van twee jaar wegschilde­rde uit zijn bestaan.

Tate omschrijft de twee als een ‘verwilderd en rebels koppel’. Modigliani leefde ‘in een roes van absint, wijn en hasj’ en ‘danste op tafels en schreeuwde Italiaanse verzen uit.’ Een tijdgenoot zette Hastings neer als ‘een hysterica die van negen uur ’s morgens al beschonken was’. Het koppel dronk samen, beminde vurig en maakte hartstocht­elijk ruzie.

Modigliani, een Italiaanse jood, kwam in 1906 op zijn 22 in het Parijse kunstenaar­smilieu terecht. Hij had een korte, doch zeer vruchtbare carrière die abrupt ophield toen hij op zijn 35ste overleed aan tbc. Tijdens zijn leven verkocht hij amper werk en toen hij in 1917 eindelijk een solotentoo­nstelling kreeg, werd ze stopgezet omdat ze te veel naakt bevatte. In de winter van 19181919 verkocht de wanhopige kunstenaar zijn volledige atelierinb­oedel voor een Links: ‘Portret van een meisje’, Rechts: het onderligge­nde schilderij van Beatrice Hastings.

belachelij­ke honderd pond.

Het is geen geheim dat er veel vervalsing­en van Modigliani circuleren. Dat bleek nog vorige zomer, toen in Genua een tentoonste­lling voortijdig stopgezet werd. Van 21 werken, zowat een derde van de expositie, was er een vermoeden dat het om vervalsing­en ging. Daarom wordt Modigliani’s werk met hoge prioriteit onderzocht. Tate Modern, waar nog tot 2 april een expo loopt, heeft diverse stukken naar het labo gebracht. Frankrijk, dat 27 schilderij­en en drie

beelden van Modigliani in overheidsb­ezit heeft, start dit jaar een onderzoeks­programma.

Modigliani is een dankbaar doelwit voor vervalsers. Die zijn aangetrokk­en door de immense winstmarge­s die er te rapen zijn. De voorbije jaren slaat Modigliani goed aan op de kunstmarkt. Eind 2014 haalde zijn beeld Tête 70 miljoen dollar in New York. Een jaar later haalde zijn Portrait de Paulette Jourdain 42,8 miljoen dollar, twee keer zoveel als geschat. Diezelfde maand ging zijn Nu couché door het dak. Het was het tiende kunstwerk dat ooit een bedrag met negen cijfers haalde.

Daarnaast is er de stijl, die vervalsers een haalbare kaart vinden. Modigliani werkt met vrij eenvoudige en overzichte­lijke compositie­s. Vaak zijn er open vlakken vrijgelate­n met weinig detailleri­ng. Soms is zijn werk vergeleken met de Cycladisch­e kunst van enkele millennia voor Christus, met zijn ovale gelaten, grote neuzen en weinig gezichtsex­pressie. Het ziet er eenvoudig uit en daarom aanlokkeli­jk om te proberen.

Nieuw naslagwerk

Dat Modigliani jong en arm stierf, zonder veel geëxposeer­d en verkocht te hebben, is een natte droom voor vervalsers. Het ontbreekt aan documentat­ie en verkoopbew­ijzen. De kunstenaar had bij zijn overlijden geen galerist die kon toezien op zijn nalatensch­ap. Er was de mythe van een productief artiest en voor de rest een zwart gat om naar hartenlust in te duiken. Voor handige vervalsers ligt er een aanzet van een verhaal dat ze naar believen kunnen aanvullen.

Dat er onenigheid is onder wetenschap­pers speelt hen in de kaart. Pas na de Tweede Wereldoorl­og is het onderzoek naar het werk van Modigliani goed en wel opgestart. Hoewel er eerst geen houvast was, zijn er inmiddels zes naslagwerk­en die claimen een overzicht te bieden van het verzameld werk. Dat van 1958, met een update in 1970, wordt als de Bijbel beschouwd. Ook daarvan wordt aangenomen dat het ondertusse­n gedateerd is. Een nieuwe editie die in de maak is, kondigt aan dat er 78 extra werken in zullen staan.

 ??  ??
 ?? © tate photograph­y ??
© tate photograph­y
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium