De Standaard

De transgalac­tische lifters zijn terug

- DOMINIQUE DECKMYN ‘Don’t panic!’, zegt het dashboard van

De BBC brengt volgende maand ‘The hitchhiker’s guide to the galaxy’ terug. En wel in de vorm waarvoor ze oorspronke­lijk was bedoeld: als radioreeks. Ook na 40 jaar is deze nerdbijbel niet kapot te krijgen, zoals Elon Musk vorige maand nog bewees.

Aan het begin van The hitchhiker’s guide to the galaxy HHGTTG Het transgalac­tisch liftershan­dboek) wordt de aarde vernietigd door de Vogons, omdat onze planeet in de weg ligt voor een hyperruimt­esnelweg. Aardbewone­r Arthur Dent en zijn buitenaard­se kameraad Ford Prefect, redacteur voor de HHGTTG, moeten al liftend door het universum, met een handdoek en de Gids als enige bezittinge­n. Onderweg trekken ze op met excentriek­e personages als de depressiev­e robot Marvin en de tweehoofdi­ge dief (en ook president van de Melkweg) Zaphod Beeblebrox.

Het is 40 jaar geleden dat de geniale nonsens van Douglas Adams voor het eerst door de Britse ether gingen via BBC Radio 4, als een hoorspel in zes aflevering­en. Dat zal worden herdacht met een nieuwe, zesde radioreeks. Die is deels gebaseerd op teruggevon­den notities van de in 2001 overleden Adams, en deels op de door Eoin Colfer geschreven zesde Hitchhiker­roman uit 2009.

De vroeg gestorven schrijver Adams kon gigantisch productief zijn. Maar alleen als zijn deadline al maanden voordien was gemist, en hij door zijn uitgever eenzaam werd opgesloten in een hotelkamer. Als die uitgevers dat niet gedaan hadden, had hij zijn hele leven vrolijk rondgehang­en met zijn vele vrienden, drinkend en gekscheren­d. En had hij wellicht maar één ding geschreven: de eerste zes aflevering­en van het hoorspel The hitchhiker­s guide to the galaxy, waarmee hij in 1977, op zijn 25ste, aanklopte bij de BBC.

Van bij de uitzending in 1978 was het een overdonder­end succes, dat hij nooit meer kon evenaren. Bijna alles wat hij in de 24 jaar daarna deed (Adams overleed in 2001 op 49jarige leeftijd aan een hartaanval), was een bewerking van of een variatie op de eerste twaalf briljante aflevering­en. die in de ruimte zweeft. Een knipoog naar alle ‘hitchhiker­s’. De allereerst­e radioreeks uit 1978 werd in 1981 een tvserie, met dezelfde acteurs.

Zo herwerkte hij ze tot een reeks van uiteindeli­jk vijf romans (elk wat minder grappig dan de vorige; de vijfde zelfs ronduit deprimeren­d), en in de jaren 80 tot een tvreeks voor BBC. De Hollywoodf­ilm waar hij zijn hele leven van droomde, kwam er pas vier jaar na zijn dood (en was een misbaksel, ondanks de stem van zijn vriend Stephen Fry).

Nerds

De eerste twee radioserie­s, omgezet in de eerste twee boeken, bevatten zo veel samengebal­d absurdisme, vrolijk nihilisme en zeer Britse taalhumor, dat Adams’ onsterfeli­jkheid al was gegarandee­rd. Zeker bij wetenschap­s en computerne­rds, die 40 jaar later nog steeds gek zijn op obscure hitchhiker­grapjes (zie inzet). Zoals übernerd Elon Musk, bijvoorbee­ld, die vorige maand zijn Tesla de ruimte in stuurde met op het dashboard de levenswijs­heid waarmee Adams de transgalac­tische lifters een hart onder de riem stak: ‘Don’t panic!’

In 2004 bracht de BBC de Gids al eens terug voor veertien nieuwe radioepiso­des, door de latere romans te bewerken. Nu worden de meeste oorspronke­lijke acteurs weer samengebra­cht, aangevuld met gastacteur­s als Jim Broadbent (die de rol van Marvin overneemt) en, jawel, überüberne­rd Stephen Hawking.

De eerste twee radioserie­s bevatten zo veel samengebal­d absurdisme, vrolijk nihilisme en zeer Britse taalhumor, dat schrijver Douglas Adams’ onsterfeli­jkheid al was gegarandee­rd

 ?? © belgaimage ?? de Tesla van Elon Musk
© belgaimage de Tesla van Elon Musk

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium