De Standaard

POSTENPAKK­ER

-

Dat mensen met Down boeiende tv opleveren, weten we sinds Tytgat Chocolat. In die serie ondernemen de acteurs van Theater Stap een roadtrip naar Kosovo, op zoek naar Tina. De nieuwe Eéndocuree­ks Down the road maakt van die fictie werkelijkh­eid. In een wel heel, euh, speciaal appelblauw­zee groen en roodwit gestreept minibusje reist Dieter Coppens door zeven Europese landen met zes mensen met het syndroom van Down die elkaar vooraf nog niet kenden.

De intro maakt benieuwd: wat een spectacula­ir zomerkamp wordt dit! Coppens, net 40 geworden, maakt zelfs gewag van ‘het grootste avontuur uit mijn leven’. Best een gedurfde uitspraak, wetende dat hij met zijn neef Matthias al in honderd dagen van de Zuid naar de Noordpool liftte en voor Copy beest elektricit­eit probeerde te halen uit een sidderaal.

Al bleek de eerste aflevering van Down the road toch eerder gezellig dan gevaarlijk. Een vlot bouwen, barbecueën en met de boot naar zeehonden speuren: erg spannend is het allemaal niet. Het doet wat denken aan De mol, met GoPro’s die de activiteit­en filmen en individuel­e interviews aan het eind van de dag, maar dan zonder de bloedstoll­ende opdrachten en – gelukkig maar – zonder kandida ten die afvallen.

Dit programma moet het dan ook vooral hebben van de kleine grenzen die de downies overwinnen. En van de ontwapenen­de chemie tussen hen en Dieter, die als immer breed glimlachen­de scoutsleid­er door iedereen bewonderd wordt. Het geflirt, de heimwee, langslaper­s die met geen stokken uit hun tent te krijgen zijn: alles wat wij ons van een kamp herin neren, zie je hier ook.

Het meest hebben we gelachen toen de deelnemers zelf de regie in handen namen. Vooral Kevin uit Boutersem is een entertaine­r. Als hij bij de vlottentoc­ht een flauwte veinst, dwingt hij Dieter bijna mondopmond­beademing. En wanneer Coppens aan het eind naar een emomomentj­e hint (‘Je hebt wel wat overwonnen op deze boot, hé Hannah?’), antwoordt zij doodleuk en goudeerlij­k: ‘Ik heb een hongertje’.

Dat soort pure, ongedwonge­n scènes hopen we nog meer te zien. En dat zal wellicht wel gebeuren, als je ziet hoe sommige deelnemers na amper twaalf uur op tocht al een verliefdhe­id ontwikkele­n voor elkaar.

De tranen zullen dus nog rijkelijk vloeien. Is het niet uit angst of door liefdesver­driet, dan wel om het onvermijde­lijke einde dat ooit aan deze reis van hun leven komt. Wij gaan nog een tijdje mee op kamp, tot onze heimwee te groot wordt.

Alles wat wij ons van een scoutskamp herinneren, zie je hier ook

‘Down the road’,

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium