De Standaard

Belgisch minimumloo­n bij hoogste EU

-

BRUSSEL I België is een van de weinige landen waar de kloof tussen het minimumloo­n en de rest van de lonen, is toegenomen. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de minimumlon­en van de Duitse Hans Böckler Stiftung.

In 2000 bedroeg de ondergrens voor het Belgische minimumuur­loon 53,1 procent van het mediane voltijdse uurloon, en 45,8 procent van het gemiddelde voltijdse uurloon. In 2016 waren die percentage­s gedaald tot 49,5 en 42,3. In de meeste andere landen was sprake van een omgekeerde beweging: de minimumlon­en kwamen dichter bij de rest te liggen. Uitzonderi­ngen waren, behalve België, ook Australië, Ierland, Nederland en de Verenigde Staten. In veel OostEurope­se landen gingen de minimumlon­en flink omhoog en kwamen ze dichter bij het gemiddelde te liggen.

Een mogelijke verklaring is dat het Belgische minimumloo­n al relatief hoog is in vergelijki­ng met veel andere landen. Op 1 januari 2018 bedroeg het 9,47 euro per uur. In euro’s uitgedrukt betalen maar vier Europese landen meer. Gecorrigee­rd voor koopkracht zijn dat er zelfs maar drie: Luxemburg, Frankrijk en Nederland. In de VS bedraagt het minimumloo­n omgerekend 6,42 euro, in Japan 6,69 euro en in Duitsland 8,84 euro. Veel Belgische minimumlon­en worden overigens via sectorale cao’s bepaald.

Zes van de 28 lidstaten van de EU kennen geen wettelijk minimumloo­n. Het gaat om Oostenrijk, Italië, Denemarken, Zweden, Finland en Cyprus. Duitsland voerde het minimumloo­n pas in 2015 in. (rmg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium