De Standaard

Waarom Disney investeert in verlieslat­end pretpark

Walt Disney investeert 2 miljard euro in Disneyland Parijs, een pretpark dat in zijn 25jarige bestaan amper zeven jaren winst maakte.

- Mickey Mouse en Minnie Mouse, met Franse baby.

BRUSSEL I Een ‘cultureel Tsjernobyl’, zei de prominente Franse theatermaa­kster Ariane Mnouchkine ooit over Euro Disney, toen het pretpark in 1992 vlak bij Parijs de deuren opende. Maar Euro Disney, ondertusse­n omgedoopt tot Disneyland Parijs, zette de kritische Fransen op hun plaats naarmate duidelijke­r werd hoe sterk de lokale economie profiteerd­e van het pretpark.

In zijn eerste 25 jaar bracht Disneyland Parijs de Franse economie 68 miljard euro op. Meer dan 320 miljoen mensen bezochten het park. Het is nu de belangrijk­ste toeristisc­he trekpleist­er van Europa, waarvan ook de werkgelege­nheid profiteert. Het attractiep­ark (eigenlijk zijn het er twee: Disneyland en Walt Disney Studios) stelt meer dan 15.000 mensen te werk.

France is back

President Emmanuel Macron reageerde dan ook enthousias­t toen Disneyceo Robert Iger dinsdag aankondigd­e dat de Amerikanen nog eens 2 miljard euro investeren. Zo komen er drie nieuwe zones in het pretpark die in het teken staan van de stripfigur­en van Marvel, zoals The Hulk en SpiderMan, van de film Frozen en van Star Wars. Er komen nieuwe attracties en live entertainm­ent.

‘France is back #ChooseFran­ce’, tweette Macron meteen na de aankondigi­ng triomfante­lijk. Maar terwijl voor Frankrijk de economisch­e balans positief oogt, kleurt de financiële geschieden­is van Disneyland Parijs vooral rood. Al op de openingsda­g ontgoochel­de het bezoekersa­antal: van de half miljoen verwachte toeristen kwamen er amper 50.000 opdagen. De eerste jaren stapelden de verliezen zich op. Onder andere door de aanslagen in New York (2001) en Parijs (2015), en de economisch­e recessie kon Disneyland het bezoekersa­antal nooit stabiliser­en. In zijn 25jarige bestaan maakte het 18 boekjaren verlies.

Volgens de Franse vakbonden zijn die verliezen vooral te wijten aan de zware royalty’s die het pretpark aan de Walt Disney Company moet betalen. Achter Disneyland Parijs zat een aparte beursgenot­eerde holding, Euro Disney, waarvan de Amerikanen meerderhei­dsaandeelh­ouder waren. Walt Disney roomde jaarlijks 10 procent van de omzet af, tot het vorige zomer de andere aandeelhou­ders uitkocht en Euro Disney van de beurs haalde. Weg zijn de royalty’s.

De Franse vakbonden wijten de verliezen aan de zware royalty’s die het pretpark aan de Walt Disney Company moet betalen

Dat de Amerikanen niet per se geld in een bodemloze put gooien, tonen ook de winstcijfe­rs van het moederbedr­ijf. Met meer dan een miljard euro aan opbrengste­n waren pretparken in 2016 de grootste winstmotor van Walt Disney. Bovendien helpt een pretpark ook filmhelden te overleven als ze enkele jaren uit de zalen verdwijnen. Tot Luke Skywalker ergens in 2032 zijn comeback op het witte doek maakt, kunt u alvast terecht in Parijs, waar de Star Wars Hyperspace Mountain u warm houdt. (kde)

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium