De Standaard

Echtscheid­ing €1.127

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

Jaarlijks vragen ruim 23.000 koppels de echtscheid­ing aan. Hoeveel kost dat eigenlijk, scheiden?

Procedure

In België kan u op twee manieren scheiden: door onderlinge toestemmin­g (EOT) en op basis van onherstelb­are ontwrichti­ng van het huwelijk (EOO). De meest eenvoudige, goedkoopst­e en ook meest gebruikte procedure is de EOT. Het uitgangspu­nt is simpel: u komt samen tot een regeling en stapt vervolgens met die regeling naar de rechtbank.

Kunnen jullie niet meer door één deur? Dan is een EOO de enige optie. In dat geval spreekt een rechter de echtscheid­ing uit en wordt de regeling uitgewerkt door de rechtbank, veelal een aanslepend­e en dure procedure. Omdat het onmogelijk is een gemiddelde prijs te berekenen voor een EOO, gaan we in dit artikel alleen uit van een scheiding door onderlinge toestemmin­g.

Echtscheid­ingsoveree­nkomst

In theorie kunt u afspraken rond inboedelve­rdeling, onderhouds­geld en eventuele verblijfsr­egeling voor de kinderen zelf neerschrij­ven en indienen bij de rechtbank. Maar DIY mag dan hip zijn, voor een echtscheid­ing is het geen goed idee. U riskeert fouten tegen vormvereis­ten, nietoptima­le fiscale keuzes of – erger nog – misverstan­den.

Liggen de krijtlijne­n vast en hebt u alleen wat hulp nodig bij het opstellen van de overeenkom­st? Scheidingo­nline.be, een initiatief van Pareto Group, biedt online hulp bij de opmaak en indiening van het dossier. Prijskaart­je? 450 à 650 euro.

Voor een juridisch waterdicht­e overeenkom­st, kunt u zich laten begeleiden door een gemeenscha­ppelijke advocaat of notaris. Elk een eigen advocaat kan ook, dan staat het belang van de eigen cliënt voorop in de onderhande­lingen. ‘Maar we streven altijd een EOT na’, zegt Ellen Moreau, associate partner familierec­ht bij het advocatenk­antoor De Groote/De Man. ‘Juist omdat we de impact en gevolgen van een EOOprocedu­re kennen. Daarbij zijn advocaten door hun ervaring heel goed geplaatst om mogelijke pijnpunten, bijvoorbee­ld rond verblijfsr­egeling of ouderlijk gezag, te voorkomen.’ Voor begeleidin­g bij een EOTprocedu­re betaalt u bij De Groote/De Man 1.210 euro (incl. gerechtsko­sten).

Komt u er samen niet uit, dan kan een bemiddelaa­r soelaas bieden. ‘We helpen de knopen ontwarren, maar we berekenen ook onderhouds­gelden en geven juridisch en fiscaal advies’, zegt Cindy Capelleman, zaakvoerde­r van Neo Bemiddelin­g. Ondersteun­ing bij nietcomple­xe echtscheid­ingszaken kost gemiddeld 1.300 euro.

Onroerend goed

Hebt u een huis of ander onroerend goed te verdelen, dan is een stop bij de notaris noodzakeli­jk. De akte van toebedelin­g of onverdeeld­heid moet notarieel worden vastgelegd. ‘In de praktijk begeleidt de notaris in dit geval vaak de volledige regeling na de echtscheid­ing’, zegt notaris Jelle Van Hove, woordvoerd­er van Notaris.be. ‘We werken samen met het koppel een overeenkom­st uit, geven juridisch advies en stippen zaken aan waar het koppel misschien zelf nog niet aan gedacht heeft.’ Kostprijs? 1.000 à 1.500 euro (incl. gerechtsko­sten). ‘Weet dat er bij de overdracht van een woning ook altijd registrati­ekosten gemoeid zijn, afhankelij­k van de woning in kwestie’, waarschuwt Van Hove.

Gerechtsko­sten

De overeenkom­st ligt op tafel, het lastigste gedeelte is achter de rug. Nu moet u de overeenkom­st alleen nog onderteken­en en versturen naar de familierec­htbank. Koppels die nog geen zes maanden feitelijk apart leven, moeten ook voor de rechtbank verschijne­n om te bevestigen dat ze willen scheiden. ‘Er is een wetswijzig­ing op til die deze regel wil afschaffen, maar tot op vandaag is het nog steeds verplicht’, aldus Moreau. Een echtscheid­ingsdossie­r neerleggen, kost in totaal 100 euro.

Besluit

Een nietcomple­xe scheiding door onderlinge toestemmin­g met (online) begeleidin­g van een bemiddelaa­r, advocaat of notaris kost gemiddeld 1.127 euro (incl. btw). Vraag altijd op voorhand naar de totaalprij­s wanneer u profession­ele hulp zoekt bij de opstelling van een echtscheid­ingsoveree­nkomst, zo komt u niet voor onaangenam­e verrassing­en te staan. De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium