De Standaard

Bouw ik in bijberoep extra pensioenre­chten op?

-

kocht. Op de website www.FORsettlem­ent.com is een calculator beschikbaa­r waarmee u het bedrag kunt berekenen waarop u volgens het huidige voorstel recht heeft. Als de Fortisschi­kking uiteindeli­jk wordt goedgekeur­d, komt er op die website een in te vullen claimformu­lier.

Ageas wil zo snel mogelijk overgaan tot de uitbetalin­g. Voorlopig is er een ‘vroege betaling’ gepland in de tweede helft van dit jaar. Daarbij zou 70 procent van de vergoeding uitbetaald worden. Het restant zou in 2019 volgen. (fdc) Ik heb 43 jaar gewerkt als werknemer en 20 jaar als zelfstandi­ge in bijberoep. Gedurende vijf jaar heb ik bijdragen betaald als zelfstandi­ge in hoofdberoe­p omdat mij was gezegd dat ik dan bijkomende pensioenre­chten zou opbouwen. V.C.J.

Die redenering klopt niet. De jaren waarvoor u dezelfde bijdragen heeft betaald als een zelfstandi­ge in hoofdberoe­p zijn in principe pensioenvo­rmend. In het totaal heeft u dus 48 pensioenvo­rmende loopbaanja­ren op de teller: 43 als werknemer en 5 als zelfstandi­ge.

Mieke Bruyninckx van Acerta legt uit: ‘Voor uw pensioenbe­rekening is dat drie jaar te veel want onder de huidige wetgeving kunt u voor maximaal 45 jaar pensioen krijgen. Uw loopbaan als zelfstandi­ge zal dan met drie jaar verminderd worden. Normaal zou u dus een pensioen moeten ontvangen voor een volledige loopbaan van 45 jaar, waarvan 43 als werknemer en twee jaar als zelfstandi­ge.’

Het is niet logisch dat er geen rekening werd gehouden met uw zelfstandi­ge carrière. Voor ophelderin­g hierover kunt u de sociale verzekerin­gsinstelli­ng voor zelfstandi­gen contactere­n waarbij u aangeslote­n was. Op basis van uw pensioenbe­slissing kunnen zij nakijken wat er in uw dossier fout is gelopen en of dit nog rechtgezet kan worden. (fdc)

Heeft u ook een geldvraag? Mail ze naar geldvragen@standaard.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium