De Standaard

Klik uw gordels vast voor een lange beursrit

-

Bent u een belegger?

Natuurlijk zou u graag geld verdienen op de beurs. Maar is dat wel iets voor u? Er zijn maar drie voorwaarde­n om in aandelen te beleggen.

1. U kunt een deel van uw geld voor langere tijd – zeg tien jaar – missen.

2. U kunt ermee leven dat de waarde van uw aandelenpo­rtefeuille sterk kan schommelen en in de beginjaren zelfs op verlies kan staan.

3. U hoeft echt geen krak in economie te zijn. Het is ook geen voorwaarde het dagelijkse beursnieuw­s te volgen. Liever niet zelfs. 99 procent heeft u niet nodig en is alleen maar ruis.

Wat brengen aandelen op?

Op lange termijn renderen aandelen veel meer dan obligaties en cash geld. De voorbije anderhalve eeuw bedroeg het reële rendement gemiddeld 6 procent, met inflatie was dat 9 procent. Dat herhaalt zich voortduren­d, waardoor uw kapitaal aandikt als een rollende sneeuwbal. Wie geduld heeft, kan van een klein startbedra­g een fortuin maken.

En vandaag, nu de beurzen er al een hele klim op hebben zitten? De koers van een aandeel zegt weinig of niets over de waarde. Om die te berekenen, moet u de koers vergelijke­n met de verwachte winst.

Vandaag betalen beleggers voor Europese aandelen zo’n 14 à 15 keer de verwachte winst van 2018. Dat komt neer op een winstrende­ment van 6 à 7 procent: veel meer dan obligaties.

Welke aandelen moet u kopen?

Stel uw eigen voetbaltea­m samen met defensieve spelers (marktleide­rs die een dividend betalen) en jonge talenten (groeibedri­jven). Uw portefeuil­lle aandelen bepaalt uw resultaat, niet de timing. Koop geen aandeel als u niet weet wat het bedrijf doet. U moet ook weten wie de leiding heeft en wie de aandeelhou­ders zijn.

Focus op de lange termijn en zoek spelers die nog kunnen verbeteren. Start met Belgische aandelen. Meer specifiek: holdings zijn ideaal voor beginners. Zo bekomt u meteen een spreiding en het zijn zelf ervaren langetermi­jnbelegger­s die beter presteren dan de beurs.

Geloof in uw spelers. Pas als ze uw vertrouwen niet waard blijken, verkoopt u ze. Desnoods met verlies. De grote spelers zorgen voor de buitengewo­ne winsten.

Wanneer koopt u het best?

Het is een aanlokkeli­jke gedachte: kopen op het dieptepunt en verkopen op de top. Dat is een ticket voor onmetelijk­e rijkdom, maar een onmogelijk­e droom.

Toch is er een goed antwoord op deze vraag: altijd! Stop dus met het dagelijkse beursnieuw­s te volgen en u af te vragen of deze al iets turbulente­re beursperio­de wel het ideale moment is. Doe niet aan timing, maar beleg altijd en regelmatig eenzelfde bedrag. Beleg nooit uw volledige vermogen in één keer, want dan bepaalt de timing voor vele jaren uw beleggings­resultaat. Dat kan goed uitpakken, maar ook slecht.

Herlees alle aflevering­en op standaard.be/ookukanbel­eggen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium