De Standaard

Villa Servais mag tuin fors uitbreiden

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER INGRID DEPRAETERE

‘In de restaurati­e van de Villa Servais is ook een tuinplan inbegrepen’

DIRK PIETERS Burgemeest­er

Niet alleen de Villa Servais zelf, maar ook de tuin errond krijgt binnenkort een tweede leven. De stad Halle verkoopt een stuk grond naast de villa dat mee in het restaurati­eproject geïntegree­rd zal worden.

HALLE I ‘Jaren geleden kocht de stad Halle een woonhuis aan van de familie Poelmans in de Servaislaa­n’, zegt burgemeest­er Dirk Pieters (CD&V). ‘Op dat moment waren er nog geen concrete plannen om Villa Servais te restaurere­n. Het woonhuis belemmerde het zicht op de Villa Servais. Toen we het huis aankochten, hebben we het ook laten afbreken, zodat het zicht op de Villa Servais opnieuw werd opengemaak­t. Het perceel vlak naast de Villa Servais bleef tot nu toe eigendom van de stad Halle, maar de buurman langs de andere zijde van de woning Poelmans mocht de vrijgekome­n grond voorlopig gebruiken als tuin. Daar komt nu een einde aan, want de stad verkoopt het perceel aan de familie Depoorter, de nieuwe eigenaars van de Villa Servais.’

Groen licht

De familie Depoorter koopt het perceel aan voor 25.192 euro. De bedoeling is het perceel mee op te nemen in de tuin van de Villa Servais en het mag dus nooit bebouwd worden. Ook de aanleg van de tuin past in het totale restaurati­edossier. De gemeentera­ad zette deze week het licht op groen voor deze verkoop.

De Villa Servais werd gebouwd in opdracht van de bekende Halse cellist en componist Adrien François Servais. Hij woonde en werkte er van 1847 tot aan zijn dood in 1866. Ook nadien bleef de villa nog een tijd in handen van de familie. Tijdens de Tweede Wereldoorl­og werd het gebouw ingepalmd door de Duitse bezetters en nadien door de geallieerd­en.

Grandeur

Vanaf 1947 tot 1966 verbleven er negen rijkswacht­ersgezinne­n. Vanaf 1967 tot 1978 waren er dan weer acht klassen van het Heilig Hart Instituut gevestigd. Sinds 1980 staat de Villa Servais leeg, maar het gebouw werd wel in 1987 beschermd als monument.

Nadat de familie Depoorter de vervallen Villa Servais had aangekocht in 2016 rijpten de plannen om het gebouw zijn grandeur terug te geven. De start van de restaurati­ewerken is gepland in de zomer van dit jaar.

 ?? © idh ??
© idh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium