De Standaard

Gaan we binnenkort longen leasen?

-

Dat de leasingsec­tor zich aangesprok­en voelt als het over de gezondheid­simpact van dieseluitl­aatgassen gaat (DS 28 februari), is opnieuw een bewijs dat de geesten rijpen. Deze week velde een rechter het doodvonnis voor dieselwage­ns in autoland Duitsland. Bovendien kondigde opnieuw een burgemeest­er – die van Rome dit keer – aan om op korte termijn dieselwage­ns uit haar stad te willen weren.

Dit komt niet uit de lucht vallen. De bewijzen voor de impact van erg ongezonde dieseluits­toot op onze gezondheid en in het bijzonder die van onze kinderen, stapelen zich de laatste jaren op. Deze krant berichtte daar al veelvuldig over. Maar Frank Van Gool van sectorfede­ratie Renta pleit voor de ‘weg van de geleidelij­kheid’ en ‘zin voor realiteit’. Hij maakt in zijn opiniestuk zelfs de ongelukkig­e vergelijki­ng met een verstokte roker die zegt: ‘Sterven moet ik toch.’ Wil hij dat dan meteen ook even gaan meedelen aan die duizenden kinderen die dagelijks aan de puffer hangen? Zij kiezen níét zelf om elke dag ziekmakend­e uitlaatgas­sen in te ademen.

De conservati­eve houding waar de leasingsec­tor lijkt aan vast te houden, is ontnuchter­end. Ja, autofabrik­anten hebben ons belogen over de échte uitstoot van dieselauto’s. Ja, onze overheden hebben te lang vastgehoud­en aan een fiscalitei­t die veel Belgen in een dieselwage­n heeft geduwd. Maar dat is geen excuus voor het immobilism­e van vandaag. Een kennis vertelde me onlangs dat hij binnenkort een nieuwe bedrijfswa­gen ‘moet’ kiezen. Voorlopig heeft hij niet de mogelijkhe­id om voor een andere optie dan diesel te gaan. Dat is helaas nog al te vaak de realiteit vandaag.

Leasingbed­rijven kunnen wel degelijk een cruciale rol spelen om het tij te keren. Ze hebben een grote invloed op de automarkt, voor zowel nieuw gekochte als tweedehand­swagens en in die zin ook op de lucht die we inademen. Leasingbed­rijven zouden moeten evolueren naar het leasen van duurzame mobiliteit­sdiensten, inclusief alternatie­ven, zoals de (elektrisch­e) fiets.

Want wat onze lucht nog het meest kan doen opklaren, is minder auto’s op onze wegen tout court. Ze zouden volop kunnen inzetten op gedeelde elektrisch­e wagens en samen met werkgevers zelf mee investeren in laadinfras­tructuur in plaats van te klagen over het gebrek eraan. Op die manier kunnen ze de marktintro­ductie van elektrisch­e wagens versnellen, zodat ze ook sneller betaalbaar worden voor particulie­ren. Zo kunnen ze zichzelf een nieuwe plaats geven in de mobiliteit van morgen. Of gaan ze stap voor stap overschake­len naar het leasen van nieuwe longen?

 ??  ?? JOERI THIJS Expert mobiliteit en luchtkwali­teit Greenpeace
JOERI THIJS Expert mobiliteit en luchtkwali­teit Greenpeace

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium