De Standaard

België is gezond, maar leeftijd

Kan Ive Marx geruststel­len: ons land is niet ziek. Er zijn meer invaliden dan vroeger, maar dat komt vooral doordat meer vrouwen werken.

-

PATRICK DEBOOSERE

Wie? Demograaf, verbonden aan de VUB.

Wat? Er heerst in Nederland veel ontevreden­heid over de manier waarop de regering het aantal langdurig zieken probeert terug te dringen. Onze politici hoeven dat voorbeeld niet te volgen.

Onder de titel ‘België is ziek’ roept Ive Marx op tot een ‘veel doortasten­der beleid’ om het aantal personen dat in het stelsel van langdurige arbeidsong­eschikthei­d zit terug te dringen (DS 27 februari). Hij verwijst naar Nederland, waar een hervorming van de wet op arbeidsong­eschikthei­d (WAO) het aantal personen met een invalidite­itsuitkeri­ng spectacula­ir deed dalen.

Nederland is in 2006 van de WAO, die een brede toegankeli­jkheid tot invalidite­itsuitkeri­ngen garandeerd­e met de mogelijkhe­id om die zonder korting te combineren met tewerkstel­ling, overgegaan naar de ‘Wet werk en inkomen naar arbeidsver­mogen’ (WIA). Volgens de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie beantwoord­t die wet van 2006 niet aan het Internatio­nale Arbeidsver­drag. Er is onder de Nederlands­e bevolking grote ontevreden­heid over. De toepassing van de wet heeft heel wat mensen in armoede geduwd. Een ander nefast gevolg was de daling in vaste contracten door de verplichti­ng van werkgevers om tot twee jaar in te staan voor de ziekteuitk­ering voor langdurig zieke werknemers. Die hervorming­en hebben wellicht een rol gespeeld in het verlies aan vertrouwen van veel Nederlande­rs in de traditione­le partijen en de stijgende popularite­it van partijen zoals de SP en de PVV.

Veranderen­de demografie

Het is een cynische vraagstell­ing van Marx: ‘Is er een epidemie uitgebroke­n?’ Van Ruud Lubbers neem hij deze ‘sinistere suggestie’ over: ‘Hier is iets fundamente­els mis. Want al die zieken, waar komen die ineens vandaan?’ Het klopt dat het aantal uitkerings­gerechtigd­en bij het Riziv op 31 december 2016 gestegen is tot 390.000. Het aantal invaliden in het stelsel van de werknemers is meer dan verdubbeld: van 164.751 in 1993 tot 366.293 in 2016. Maar deze absolute aantallen wijzen helemaal niet op een stijgende instroom in invalidite­it wanneer we rekening houden met de groei en de verouderin­g van de bevolking, met de toegenomen arbeidspar­ticipatie van vrouwen en met de herziening­en in de pensioenle­eftijd.

Een studie van de Nationale Bank van september 2017 toont aan dat voor de mannen de stijging integraal te verklaren is door de groei van de uitkerings­gerechtigd­e bevolking en de veranderin­g in leeftijdss­tructuur. Er zijn zelfs 10 procent minder mannen in de invalidite­it dan we op basis van een simulatie met de gegevens van 1993 zouden verwachten.

De belangrijk­ste verklaring voor de stijging ligt bij de vrouwen. In vergelijki­ng met 1993 werken veel meer vrouwen. Ze betalen bijdragen aan de sociale zekerheid en zijn bijgevolg uitkerings­gerechtigd. Bovendien lag de wettelijke pensioenle­eftijd voor vrouwen in 1993 nog op 60 jaar, waardoor vrouwen boven die leeftijd niet in aanmerking kwamen voor het stelsel van invalidite­it. Houden we rekening met die twee elementen, dan wordt volgens dezelfde simulatie van de Nationale Bank 86 procent van de stijging bij de vrouwen verklaard.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium