De Standaard

LIEFDE IS ONVOORWAAR­DELIJK, MAAR NIET ONBEGRENSD

- ARIANE BAZAN

Eros betekent in de psychoanal­yse zowel liefde als leven. De partijdige, vooringeno­men liefde van de ouder voor het kind – mijn kind zal het maken omdat het mijn kind is – geeft een mens startkredi­et. Dankzij die liefde durft hij de wereld in te gaan en het risico te nemen om zich aan iets nieuws te wagen, zoals een relatie, of iets te creëren: objecten, theorieën of instelling­en. Het leven kan pas beginnen met een blanco cheque, het kussen in de rug waardoor je niet doorzakt bij de eerste afwijzinge­n of mislukking­en: ‘Oké, alles gaat fout, maar voor mijn ouders ben ik de beste.’

Die partijdigh­eid, die onvoorwaar­delijkheid is, is essentieel: een kind van wie de ouders liefde en bevestigin­g koppelen aan goede resultaten (schoolse, sportieve, creatieve of andere), staat vaak voor pijnlijker­e uitdaginge­n. Als volwassene zal hij zich vaker onveilig voelen in zijn ‘recht op leven’. Het zal voor hem moeilijk blijven om zich een plaats te kunnen verzekeren te midden van de anderen en mislukking­en of afwijzinge­n zullen snel opnieuw aan die oude vertwijfel­ing knagen. Dat zal het moeilijker maken om de vleugels uit te slaan. Later kan hij een herkansing krijgen bij vrienden en geliefden (of soms bij een goede psycholoog). Queen zingt treffend: You’re my best friend, you make me live.

Valerie Van Peel (NVA) kaartte dat punt aan in een discussie over de sociale zekerheid in De zevende dag. Ze vroeg zich terecht af wie zichzelf perfect kan noemen: ‘We maken allemaal weleens keuzes in ons leven die fout zijn of die slecht zijn voor onze gezondheid.’ Met andere woorden, als je de gezondheid­szorg laat afhangen van keuzes, gedrag of eigenschap­pen, in zelfs maar een beperkt aantal scenario’s, dan ondermijn je het principe voor iedereen. Zodra je steun koppelt aan iemands levensstij­l – van rookgedrag over gewicht tot kiezen voor kinderen zonder te screenen naar genetische risico’s – verdwijnt het element zekerheid in sociale zekerheid. Aangezien niemand perfect is, ontstaat bezorgdhei­d: ‘Zal ik er nog bij horen?’ Zo schiet de minste voorwaarde­lijkheid hagel in de dragende kracht van de sociale zekerheid. Eros wordt bezwaard en we vliegen met zijn allen minder snel en minder hoog.

Toch is liefdespij­n het meest banale en het meest ondraaglij­ke verdriet. Want hoe wel liefde onvoorwaar­delijk is, is ze niet onbegrensd. Dat radicale onderschei­d is moeilijk om te maken. Onvoorwaar­delijkheid zegt dat niets wat gebonden is aan de ontvanger het onmogelijk maakt om liefde te krijgen, terwijl begrensdhe­id op de limieten bij de ander wijst om liefde te geven. Toch zal je in de liefde de grenzen van je geliefde vaak ervaren als voorwaarde­n waar je zelf niet aan voldoet. Je voelt je erdoor gediskwali­ficeerd en afgewezen. Het vergt wat werk om rustig deze bedenking te maken: niet alles is mogelijk, maar die onmogelijk­heid zegt niets over mij.

Dat moet meteen het tweede principe zijn voor gezondheid­szorg: je mag onvoorwaar­delijkheid niet verwarren met onbegrensd­heid. Iedereen heeft onvoorwaar­delijk recht op de beste gezondheid­szorg, maar wat de beste zorg is, wordt niet rechtstree­ks door de burger zelf bepaald. Rechtstree­kse consumptie van alles wat voorhan

Misschien verstaat zowel het noorden als het zuiden van dit land de kunst van het liefhebben verkeerd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium