De Standaard

VIVIANE, GRANDE DAME

-

Blijft bij vrouwen een extra stijging van 14 procent. Zou die niet kunnen wijzen op de toename van een reëel probleem? Vooral bij jonge vrouwen is de invalidite­it hoger dan we op basis van de simulatie zouden verwachten. De arbeidspar­ticipatie van jonge vrouwen benadert die van de mannen. Tegelijk hebben ze vaker een precair arbeidssta­tuut. Bovendien nemen zij nog steeds een groter aandeel van de thuiszorg op zich. Misschien ligt hier wel de verklaring voor het feit dat vrouwen vaker lijden aan psychische aandoening­en, zoals depressie en burnout?

Profiteurs?

Tussen 1993 en 2017 is de gezondheid van onze bevolking erop vooruitgeg­aan, wat zich onder meer vertaalt in dalende sterftecij­fers. Maar dalende sterfte betekent dat meer mensen langer overleven in invalidite­it, en dat remt ook de uitstroom uit het stelsel af. Een indicatie dat we er toch op vooruitgaa­n in volksgezon­dheid, is de toename van de gemiddelde leeftijd van instroom in invalidite­it. Tussen 2004 en 2016 is die voor mannen gestegen van 45 tot 46 jaar en voor vrouwen van 43 tot 45 jaar.

Die betere gezondheid van onze bevolking belet niet dat de ijzeren wet van de aftakelend­e gezondheid naar leeftijd van toepassing blijft. Vanaf de leeftijd van 15 jaar neemt de proportie in ongezondhe­id bij elk levensjaar toe van 3 procent tot uiteindeli­jk 90 procent boven de 85 jaar. Uit de Belgische gezondheid­senquêtes blijkt dat in de leeftijdsg­roep van

We leven misschien wel langer maar met de leeftijd neemt het aantal gezondheid­sproblemen toe

55 tot 64 jaar 28 procent van de bevolking vanwege gezondheid­sredenen beperkinge­n ondervindt in de dagelijkse activiteit­en. Een Oesorappor­t uit 2017 berekent dat gemiddeld voor zestien landen die tot de rijkste van de wereld behoren, 25 procent van de 5054 jarigen vanwege gezondheid­sredenen niet normaal aan het arbeidspro­ces kan deelnemen. Overigens zijn die gezondheid­sproblemen nauw verweven met opleidings­niveau en type van tewerkstel­ling. Hogeropgel­eiden blijken over alle landen heen gemiddeld 50 procent minder gezondheid­sproblemen te hebben dan de laagst opgeleiden. Daar is nog ruimte voor vooruitgan­g.

Marx insinueert dat zieken en invaliden in belangrijk­e mate profiteurs zijn die massaal naar de arbeidsmar­kt kunnen worden gestuurd. Dat staat in schril contrast met de rapporten die ons bereiken vanuit de praktijk van veel huisartsen. Leeftijd heeft zijn prijs. We leven misschien wel langer, maar met de leeftijd neemt het aantal gezondheid­sproblemen toe. De veranderen­de wetgeving rond de pensioenle­eftijd duwt ook steeds meer oudere werknemers in het stelsel van invalidite­it. Een vaststelli­ng die ook voor Nederland geldt, waar het percentage van de werkende bevolking dat een invalidite­itsuitkeri­ng krijgt, overigens niet lager ligt dan in België.

Viviane, madame, grande dame, theatermad­onna van het zuiverste water. Oceaan en dampkring van verhalen. Schaamtelo­os, sprakeloos, gebeiteld zijn uw woorden. Gebeeldhou­wd is uw schoonheid. Voordragen is uw kunst. Bijna volmaakt in de perfectie van de imperfecti­e.

Gij bezit de grote gave dat wij u bekijken mogen. Onze ogen fonkelen in uw schitterin­g. Stralend middelpunt van Milaan tot in Sanremo, van Parijs tot in Roubaix. Waar zijn je blauwe hoed, Viviane, je legging en je sigaret? Gaat gij straks weer spelen, Viviane, Isabella, Germaine, José of Macbeth. Blijft gij ons verblijden met uw ziel en met uw zaligheid. Blijft gij wie gij zijt. Gezegend boven alle vrouwen. Gezegend met een Ultima voor algemene culturele verdienste. Gekroond tot keizerin nu van het Vlaams toneel.

Maar neen, neen. Het is meer dan dat, veel meer. Het is de wereld, de wereld die gij ons toont. Het is die wereld, Viviane, die nu uw voeten kust.

Adieu adieu, I can no longer stay with you. I’ll hang my harp on a weeping willow tree. And may the world go well with thee. Ciao.

WIM OPBROUCK Acteur. Deze laudatio sprak hij uit bij de uitreiking van de Ultima voor algemene culturele verdienste voor Viviane De Muynck.

 ?? © Fred Debrock ??
© Fred Debrock
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium