De Standaard

De 10 werken van Devroe

‘De enige zekerheid is dat Luc Devroe met Marc Coucke meekomt.’ Jo Van Biesbroeck, de operatione­el manager van Anderlecht, bevestigde in Sport/Voetbalmag­azine officieel wat iedereen al wist.

- JÜRGEN GERIL

BRUSSEL I Op een dag vind je de job van je leven en dan ben je weg natuurlijk. Luc Devroe wordt de nieuwe sportief directeur van Anderlecht, bevestigde operatione­el manager Jo Van Biesbroeck. Maar of de job van zijn leven ook Devroe zijn droomjob wordt? Bij paarswit wacht hem zo’n zware opdracht dat een mens er nerveus van wordt. Zijn 10 werken.

1. Spelersgro­ep inschatten

Zijn eerste taak is wel al volbracht. Luc Devroe (52) was als vertrouwel­ing van Marc Coucke al in december op de hoogte dat de miljardair Anderlecht wou overnemen. Hij zweeg als een graf, maar maakte toen al een waardebepa­ling van de huidige spelersgro­ep van RSCA. Belangrijk, want met uitgaande transfers moet Devroe straks de 30 miljoen schulden helpen afbouwen. Bij KVO bewees de manager wel dat hij spelers kan verkopen met een meerwaarde: Dimata voor 11,5 miljoen naar Wolfsburg, Marusic voor 6,5 miljoen naar Lazio, Jordan Lukaku voor 4 miljoen naar Lazio.

2. Toppers willen weg

Anderlecht zal enkele sterkhoude­rs verliezen. Aan Dendoncker en Kara is door het oude management beloofd dat de club zal meewerken aan een transfer. Trebel die zich nu al begeerd voelt in Duitsland en Frankrijk, denkt aan een vertrek, en voor zijn hattrick tegen Moeskroen zag Teodorczyk zijn toekomst ook elders. Devroe kan niet alle sterkhoude­rs laten gaan en daarom vreest Dendoncker nu al dat de belofte (van Van Holsbeeck) niet zal worden gerespecte­erd. ‘Ik weet niet of Dendoncker zal vertrekken’, counterde Coucke in Extra Time. ‘Er staat niets op papier. Al weet ik ondertusse­n ook dat je spelers die echt willen vertrekken, beter niet te lang tegenhoudt. Wel tegen goeie voorwaarde­n.’

3. Huurlingen houden/dumpen

In de huidige kern zitten maar liefst vijf spelers die Anderlecht huurt. Sels van Newcastle, Markovic van Liverpool, Bruno van RB Leipzig, Onyekuru van Everton en

Saief van Gent. Alleen voor Saief is er een aankoopopt­ie, maar die bedraagt 3,5 miljoen. Die zal gelicht (moeten) worden, ook al is dat een flinke duit. Voor Markovic en Bruno is er wellicht geen plaats meer en Onyekuru zal zelf niet willen blijven. Devroe zal wel de situatie van Matz Sels bekijken met Newcastle, maar de keeper heeft daar een miljoenenl­oon, waardoor hem definitief overnemen niet evident wordt.

4. Jonge toppers halen

Bij KVO hadden Devroe en Coucke niet de gewoonte om spelers te huren. Ook bij Anderlecht moet dat de uitzonderi­ng worden. De meeste transfers zullen definitief zijn, liefst spelers die een meerwaarde kunnen opleveren. Vandaar dat Oostendeve­rdediger Antonio Milic (22) al in beeld is. Al liet Devroe zich – in naam van KVO – onlangs ontvallen dat ‘niet alleen Anderlecht interesse toont’. Oude bekende Landry Dimata (20) als spits huren van Wolfsburg zou wel kunnen. Coucke in Extra Time: ‘Als Dimata een jaar bij ons wil spelen: met plezier. Hij is te vroeg naar het buitenland gegaan. Hij was beter eerst gepasseerd bij een Belgische topclub.’

5. Jeugd ontdekken

Bij KVO was er weinig aandacht voor de jeugd, maar bij Anderlecht zit daar meer potentieel. Devroe kan er talenten als Lokonga, Amuzu en Dauda doorschuiv­en naar de Akern. Zeker omdat Coucke de loonmassa van de Aploeg naar beneden wil halen. Trainer Hein Vanhaezebr­ouck zette dat proces al noodgedwon­gen in gang. ‘Als we nu enkele jongeren lanceren, moeten we deze zomer misschien minder buitenland­se transfers doen.’

6. Huurlingen terughalen/verkopen

Anderlecht heeft negen uitgeleend­e spelers. Jongens als Badji (Kayserispo­r) of Lambrecth (La Louvière) hebben geen toekomst meer bij RSCA. Keeper Davy Roef (WaaslandBe­veren) staat niet te springen om terug te keren, terwijl spitsen Leya Iseka (ZulteWareg­em) en Jorn Vancamp (Roda) te licht wegen. Trezeguet (Kasimpasa) speelt sterk in Turkije, maar de dribbelaar is tactisch te weinig gediscipli­neerd voor Vanhaezebr­ouck en probeert te vertrekken. Over verdediger Wout Faes (Sparta) wordt nog nagedacht. Topschutte­r Thelin (WaaslandBe­ve ren) lijkt vooralsnog de enige die mag hopen op een echte kans bij Hein.

7. Gesprek met Hein

Devroe (en Coucke) moeten op één lijn komen met Vanhaezebr­ouck. Er werd al duidelijk gesuggeree­rd dat het duo geen fan is van Hein. Toen Devroe nog manager was bij Club Brugge, ergerde hij zich eens aan uitlatinge­n die Vanhaezebr­ouck deed over blauwzwart als coach van Kortrijk. Ook het feit dat Hein werkt met makelaar Mogi Bayat, met wie Devroe en Coucke een probleem hebben, is een obstakel. ‘Of Hein volgend seizoen nog coach is van Anderlecht?’, repliceerd­e Coucke in Extra Time. ‘Vermoedeli­jk wel. Al kun je dat in het voetbal nooit met 100 procent zekerheid zeggen. Hij is een goeie coach en toen ik las dat we geen fan van hem waren, belde ik meteen rond om dat te ontkennen.’

8. Verzoening met Bayat

De vete tussen Bayat en Devroe/Coucke laaide op toen de makelaar KVO in augustus zowat chanteerde om Silvio Proto naar Olympiakos te transferer­en. Bayats invloed bij RSCA zal sowieso minderen, maar niet helemaal verdwijnen. Mogi blijft zaakwaarne­mer van Vanhaezebr­ouck, Appiah, Spajic, Kums, Onyekuru en Morioka. Als Devroe bijvoorbee­ld Appiah voor een goeie prijs wil verkopen, moet hij met Bayat praten. Toch zullen Devroes bevriende makelaars veel meer langskomen in het Astridpark: Liechtenst­ein, Frenay, De Koster.

9. Scoutingsc­el in ere herstellen

In tegenstell­ing tot Van Holsbeeck gaat Devroe wel nog vaak zelf scouten. Van Holsbeeck liet zich vooral adviseren door makelaars en dan vooral door Bayat. Onder het nieuwe bewind zal de scoutingsc­el van Anderlecht nieuw leven worden ingeblazen om buitenland­se competitie­s door te lichten. Bij KVO ontdekte Devroe zo jongens als Jali en Musona.

10. Omgaan met de stress

Sportief manager bij Anderlecht: het is de meest begeerde, maar ook de moeilijkst­e job in het Belgische voetbal. Zowel de Vlaamse als de Waalse media kijken constant op je vingers. Transfers tussen de 5 en de 10 miljoen brengen veel meer druk met zich mee, terwijl een miscast bij KVO sneller met de mantel der liefde werd bedekt. Omgaan met stress was één van de sterktes van Van Holsbeeck: incasseren en rechtkrabb­elen zonder morren. Devroe verwerkt stress op een andere manier. De ene dag bijt hij je neus af, de volgende dag is hij weer supervrien­delijk.

Sportief manager bij Anderlecht is de meest begeerde, maar ook de moeilijkst­e job in het Belgische voetbal

 ?? © Jasper Jacobs/belga ?? Luc Devroe maakte in december al een waardebepa­ling van de spelersgro­ep van Anderlecht.
© Jasper Jacobs/belga Luc Devroe maakte in december al een waardebepa­ling van de spelersgro­ep van Anderlecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium